Son yayınlanan AB verileri euro bölgesindeki ekonomik faaliyetlerin Temmuz ayında altıncı ay peş peşe daralma sergilediğini ortaya koydu. Almanya da ekonomisi zayıflayanlar arasında ve Yunan Hükümeti de bu yıl daha önceden düşünülenden daha kuvvetli bir resesyon bekliyor.
Zayıflama sadece finansal sorunları olan ülkelerde gerçekleşmemiş. Markit verilerine göre en büyük iki ekonomi olan Almanya ve Fransa da satın alma yöneticileri anketlerinde zayıflayanlar arasında.
Bilindiği gibi Markit PMI verileri 50 değerinin üstünde gerçekleştiği taktirde aydan aya pozitif gelişme demek, 50 değerinin altında gerçekleşme ise aydan aya daralma demek. Temmuz ayı birleşik endeks verisi tüm euro bölgesi için 46.5 değerini taşıyor ve bu hem sanayi hem de hizmet sektörlerinde daralma demek. Özetle bu veri euro bölgesi ciddi bir resesyonun içinde demek. Almanya PMI verisi son üç yılın en düşük değeri olan 47.3 değerine düştü. Fransa'nın PMI değeri ise hafifçe yükselmekle beraber 48.0 ile gene de daralma sinyalliyor. Yunanistan ise beşinci yıldır daralma yaşamakta ve bu yılki büyüme yüzde 7 değerinden daha yüksek bir daralma olacak. Yunanistan'ın toparlanması en yakın 2014 yılında gerçekleşebilir diye gözüküyor. İspanya ekonomisi de bu yıl kabaca yüzde 1.5 civarında daralma yaşayacak gibi.
İktisatçılar euro bloğunun bütününün bu yıl ilk çeyrekte daraldıktan sonra hem ikinci hem de üçüncü çeyrekte de daralma sergilemesinin büyük bir olasılığı olduğunu düşünüyorlar. Ve Almanya bile ikinci çeyrekte negatif büyüme yaşamasa da üçüncü çeyrekte yaşayacak gibi gözüküyor. Bu kötü veriler tabii ki reyting kuruluşları tarafından da yakından izleniyor.
Bu bağlamda Aaa reytingi olan ülkelerden Avusturya, Fransa, Almanya, Lüksemburg, Hollanda'nın uzun vadeli kredi reytingi outlook notları şimdi Moody's tarafında negatif olarak tescil edildi.
Aaa reytingi olan Finlandiya'nın outlook notu ise durağan olarak kaldı. Aa3 uzun vadeli kredi reytingi olan notu olan Belçika'nın ise outlook notu da negatife döndü.
A1 reytingli Estonya'nın outlook notu durağan.
A2 reytingli Slovakya'nın ve Slovenya'nın outlook notları negatif.
A3 reytingli olan Malta'nın outlook notu da negatif .
Baa2 notlu İtalya'nın outlook notu da negatifte.
Baa3 reytingli İspanya'nın notu ise şu anda inceleme altında!
Ba1 reytingli İrlanda'nın uzun vadeli kredi reytingi outlook notu da negatif.
Güney Kıbrıs en sorunlu bölgelerden biri, Ba3 reytingi var ve outlook notu da inceleme altında.
Portekiz reytingi Kıbrıs gibi Ba3 olan bir ülke ve outlook notu negatif.
Yunanistan ise en düşük C düzeyi reytingde ve outlook değerlendirilmesi artık yapılmıyor.
Özetle en güçlü gözüken ülkelerin bile Avrupa'daki Parasal Birliğin teknik sorunları nedeni ile reyting düşüşü yaşamaları artık an meselesi. Reyting düşmesi genelde ödenen kredi faizlerinin artması anlamına gelir.
Finlandiya ise Moody's tarafından yapılan reyting ve outlook değerlendirmelerinden en memnun olan ülke.
Üstelik Yunanistan bu gelişmeler sonrasında euro bölgesinden çıkmaya mecbur kalırsa, daha önce kurtarma operasyonuna katılmış olan ülkeler kurtarmaya katılmak için kullandıkları kredilerde ciddi boyutta zarara uğrayacaklar.
Akşam