Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  27 Nisan 2024 Cumartesi  
 
   
   
 
30 Temmuz 2012 Pazartesi - 17:08

Türkiye Finans, Ankara'dan ne istiyor

Türkiye Finans CEO’su Derya Gürerk, Hazine’den TL cinsi bir sukuk ihracı beklediklerini vurguladı.

Türkiye Finans, Ankara dan ne istiyor

Türkiye Finans CEO’su Derya Gürerk, katılım bankaları olarak Hazine’nin bir an önce sukuk ihraç etmesini beklediklerini söyledi. Uzun yıllardan beri sukuk ile ilgili alt yapının hazırlanmasını bekleyen katılım bankaları artık Hazine’den tarih bekliyor. Derya Gürerk, Hazine’nin ilk etapta döviz cinsinden sukuk çıkartabileceÄŸini buna uluslararası piyasalardan da katılım bankacılığı dışındaki finans kesiminden de talep geleceÄŸini de iÅŸaret ederek Türk katılım bankaları olarak esas itibariyle Türk Lirası cinsinden bir sukuk ihracının da mutlaka olması gerektiÄŸini vurguladı.

Gürerk, hatta TL cinsinden bir sukuk ihracına sadece kendilerinin ilk hamlede 500 milyon liralık taleplerinin olacağını da belirtti. Katılım bankaları aslında kendi yapılarına uygun bir menkul kıymet ihracını Hazine’den çok uzun yıllardan beri bekliyorlar. Hazine bundan birkaç sene evvel katılım bankalarına dönük bir Gelire Endeksli Senet (GES) ihracı yaptı. Katılım bankaları bu GES’lere fetva da aldı. Fakat zaman içinde bu GES’lerin aslında katılım bankacılığına hitap etmediÄŸi ortaya çıktı ve bu ürünler fetvasını kaybetti. Ardından katılım bankaları bu GES’lerin Gelir Ortaklığı Senedi’ne (GOS) dönmesini bekledi. Ama bu da olmadı. Bütün bunlar olurken katılım bankaları bu GES’ler için Merkez Bankası nezdinde açık piyasa iÅŸlemlerine de konu edilebilmesini talep etti. APÄ° penceresi açıldı ama fetvayı kaybeden GES’ler katılım bankalarının elinde kaldı. Åžimdi fetva bu senetlerin vade sonuna kadar elde tutulmasını öngörüyor. Dolayısıyla katılım bankalarının iç piyasada kendilerine göre dizayn edilmiÅŸ bir menkul kıymet ihtiyacı hala açık.

Katılım bankaları açısından bakıldığında uzun zamandan beri beklenen bir menkul kıymet de sukuk. Likiditenin bol olduÄŸu 2005-2007 yılları arasında bu tür ihraçlarla Körfez’den de kaynak çekilebileceÄŸini düÅŸünen katılım bankaları artık Hazine’nin Ä°zmitKörfez GeçiÅŸ’i veya 3. Köprü’yü de düÅŸünerek sukuk çıkartabileceÄŸini düÅŸünüyor. Çünkü sukukta da temelin mutlaka bir varlığa oturması gereÄŸi var. Türkiye Finans CEO’su ile konuÅŸurken konu sukuk’a geldiÄŸinde Gürerk, çok net bir ÅŸekilde sadece kendilerinin 500 milyon TL, diÄŸer katılım bankaları da düÅŸünüldüÄŸünde birkaç milyarlık talep gelebileceÄŸini öngördü. Gürerk, “Bir ticari bankanın bilançosunda menkul kıymet oranı ne ise bir katılım bankasının da menkul kıymet oranı o seviyeye kadar çıkabilir” diyor.

Yalnız Gürerk ÅŸöyle bir noktaya da dikkat çekiyor; Sukuk denildiÄŸinde talipli olarak akla sadece katılım bankaları geliyor ama aslında yelpaze düÅŸünülenden çok daha geniÅŸ. Sukuk bir ticari bankanın da portföyünde olabilir, uluslararası bir bankanın da. Gürerk, burada da baÅŸka bir noktaya temas ediyor. Döviz cinsinden sukuk’un belki alıcısı çok olabilir ama Türk katılım bankalarının ihtiyacı TL cinsinden bir sukuk. Türkiye Finans CEO’su Derya Gürerk ile katılım bankacılığından baÅŸlayan bankanın hedeflerine uzanan bir konuÅŸma yaptık. Gürerk, 1985 yılından beri faaliyet gösteren katılım bankalarının diÄŸer ticari bankalarla tam eÅŸit ÅŸartlarda da çalışmadığını düÅŸünüyor. Gürerk özetle DÜNYA’ya ÅŸunları anlattı:

BÄ°Z DE MENKUL KIYMET Ä°STÄ°YORUZ

HÄ°ÇBÄ°R GEMÄ°YÄ° bir limanda baÄŸlı tutmak için inÅŸa etmezsiniz her gemi sefere çıkar. O seferdeyken makine dairesinde neler oluyor siz görmüyorsunuz ama gemi yolunda ilerliyor. Ä°lk katılım bankaları 1985 yılında kuruldu ama gereken çalışma ortamı daha yeni saÄŸlanıyor. Ä°ltimas geçmek deÄŸil ama hâlâ tam anlamıyla likidite penceremiz yok. Geçen senenin sonunda likidite penceresi açıldı ama konu olacak varlık yok. Sukuk konuÅŸuluyor ama algımız dolar cinsinden bir ihraç olacağı yönünde. Bu ihracın bir kısmının TL sukuk olmasını istiyoruz. Katılım bankalarının likidite penceresi anlamında ihtiyacı daha fazla. Bizler de menkul kıymet taşımak istiyoruz ama yok. Sukukta en son hem varlık kiralama ÅŸirketlerinin kurulmasının önünü açan hem de kamu ÅŸirketlerinin sukuk ihraç edebileceklerine dair bir yönetmelik çıktı. Åžimdi artık sukukta tarih bekliyoruz. Döviz cinsinden çıkartılan bir sukuk’un Türkiye’nin uluslararası kredi derecelendirme notu sorunu var. Zaten Türkiye ‘yatırım yapılabilir ülke’ kategorisine geldiÄŸi zaman aynı beklenen ülke notu bekleyen emeklilik fonları gibi sukuk piyasasından da çok kaynak bulacak. Malezya’daki sukuk piyasasının aktif oyuncuların Türk varlıklarına yatırım niyetleri var ama önlerindeki engel not. Sukuk çıkması yeterli ama ihtiyacımız TL sukuk. Dolar çıkarsa yararlanırız ama mümkün olduÄŸu kadar ülke para birimini denklemeye çalışıyoruz. O yüzden de yerel para sukuk bizim için öncelikli.

TEK HAMLEDE 500 MÄ°LYON Ä°KÄ°NCÄ°L PÄ°YASASI OLURSA DAHA FAZLA ALIRIZ ONU DA DÖNÜP ÅŸahıslara sunabilmemiz çok daha da önemli. Böylece bireysel yatırımcıya murabaha kredi portföyünün getirisinin dışında da bir getiri imkanı sunmak mümkün olacak . Aynı zamanda bireysel emeklilik sistemine baz ürün olabilecek. Bir hamlede 500 milyon TL’lik sukuk almak isterdim. DiÄŸer bankaların da katılacağını düÅŸünüyorum. Biz 4 katılım bankasıyız birkaç milyar alırız ama bir detay var ki çok önemli; Bazı ÅŸeyler sadece katılım bankacılığı için çıkartılmış ya da katılım bankaları için yapılıyormuÅŸ havası var ki yok öyle bir ÅŸey. Kendi adıma en az 500 milyon TL, daha da üstü var. Ä°kinci el açıldığında daha da fazla alabilirim. Deniz, ÅŸu kadar derin: Türk bankacılığının bilançosunda ne kadar menkul kıymet varsa benim de aynı oranda olabilir. Portföyümde bile kalsa likit varlık olarak duracak. Likidite rasyolarıma o anlamda destek verecek. Sukuku alıp tekrar oyuna sokabilmem için dönüp onu bireysel yatırımcıya katılım bankacılığı ilkelerine uyumlu menkul kıymet pazarlama imkanının da verilmesi lazım. Ä°kinci elin açılması lazım. Burada bir uyum ÅŸartı var. Bununla da ilgili olarak tek düzen hesap planlarında çalışmalar var. Orada mesafe alınması gerekecek.

ANKARA’DAN NELER TALEP EDÄ°YORLAR?

MERKEZ’DEKÄ° MUNZAMIN BASEL’DEN MUAF OLMASINA MEMNUN OLDUK ESKÄ°DEN DE SERMAYE yoÄŸundu ama artık çok daha ciddi bir ÅŸekilde sermaye yoÄŸun bir iÅŸ yapıyoruz. SaÄŸlam sermayeli, saÄŸlam iÅŸ yapış modeli olan bankalar ve ülkeleri kazanır. Merkez Bankası’nda tuttuÄŸumuz mevduat munzamın risk ağırlığının yüzde 100’e çekilmesi hakikaten kabul edilebilir bir ÅŸey deÄŸildi, düzeldi. Çünkü zaten TCMB’nin ECB ya da Fed’de tuttuÄŸu bir para nasıl riskli olarak görülebilir ki? Bunun sermaye yeterlilik rasyolarına da olumlu katkısı oldu. Konut tarafında risk ağırlığının yüzde 35’ten yüzde 50’ye çıkması kredi portföyümüzün yüzde 22’si mortgage olmasına karşın bizi rahatsız etmedi.

KEFALETE YENÄ° YORUM LAZIM BORÇLAR KANUNU’NDA her ticari kredide her yeni limit artışında eÅŸ rızası isteniyor. Åžimdi her seferinde eÅŸinizin bankaya gelerek, kendi el yazısıyla ‘rızam vardır’ demesi gerekiyor. 18 bankayla çalışıyorsa yılda en az 18 defa bankaya gelmesi demek. Kefaletle iÅŸ yapıyorduk bu karar teminatları ve ipotekleri artırır. Ben rahatım 2 milyon müÅŸterim var 17 milyon müÅŸterisi olan banka düÅŸünsün. Kefalete baÅŸka bir yorum getirmek lazım. Ya her limit artışında olmasın veya ÅŸemsiye bir ÅŸey konsun ve daha uygulanabilir olsun.

DESTEK ALINAN KURUMLARIN DENETLEMEDE GEÇÄ°Åž DÖNEMÄ° UZAMALI DESTEK HÄ°ZMETLERÄ°NÄ°N alımı ile ilgili yeni bir yönetmelik var. Bundan sonra dışarıdan hizmet aldığımız kurumları da takip edeceÄŸiz. 3 ayda bir teftiÅŸ etmem gerekiyor. Fakat yönetmelik uygulayıcı açısından net deÄŸil. Sonuçta yazılım alıyoruz, yemek alıyoruz, temizlik iÅŸlerini dışarıdan alıyoruz ve bunun gibi yüzlerce iÅŸ var. Diyelim ki benim destek hizmeti aldığım bir yazılım firması var. 20 bankaya da hizmet veriyor. 20 banka o firmayı teftiÅŸ edecek. Üstelik onu teftiÅŸ etmezsek biz teftiÅŸe gireceÄŸiz. Ä°htiyaç var ki yapılmış ancak hayata geçirilebilirliÄŸinin, uygulanabilirliÄŸinin biraz daha ölçülmesini bekliyoruz. O firmalar içinde çok zor. Her 3 ayda bir 20 banka gitse zaten adamlar iÅŸ yapmaya fırsat bulamaz. Bunun zamana yayılmasını ve daha net tanımlanmasını istiyoruz. Bir de geçiÅŸ döneminin uzamasını istiyoruz.

KARA GÜN PARASINDA ORAN YÜKSELTÄ°LMELÄ° KREDÄ°LERDEN KAZANDIÄžIMIZ kâr payından ayırdığımız bir rezerv var. Tam anlamıyla ‘ak akçe kara gün için’ parası. Sonuçta katılım bankaları rekabet ÅŸartları nedeniyle hem krediyi diÄŸer bankalarla aynı oranlardan kullandırmak hem de bu portföyü fon sahibine gelir yaratacak ve sorun çıkartmayacak ÅŸekilde yönetmek durumunda. Kaynak getirenin ani fiyat sıçramalarından daha az etkilenmesi için kredi üzerinden kazandığınız fondan yüzde 5 oranında bir provizyon ayırıyorsunuz. Biz geçen sene kredi faizlerinin yüzde 12’lerden yüzde 18’lere, mevduatından yüzde 8’den yüzde 12’yesıçradığı dönemde daha önce ayırdığımız provizyonları kullanarak kâr payı sahiplerinin dalgalanmalardan daha az etkilenmesinin önüne geçtik. Åžimdi diyoruz ki; provizyon oranı artmalı. yüzde 5 geçen sene bizi kurtardı. Her zaman kurtarır mı her zaman her dalgalanma için destek olur mu? Bilmiyoruz. Ama otoritenin ‘artırmayı konuÅŸalım’ demesini bekliyoruz.

ÅžUBE HARCINA Ä°NCE AYAR GELSÄ°N ÅžUBENÄ°N YAÅžINA göre bir harç gelmesini istedik ama olmadı. Yıl sonu yaklaÅŸtığında kimse ÅŸube açmak istemiyor. Çünkü kasım-aralıkta açtığınız bir ÅŸubede en fazla iki ay sonra yeniden harç veriyorsunuz.Halbuki yıllık rakam üzerinden yılın kalanı için bir harç hesaplansa hem bütçeye gelir olur hem de bizler için önemli bir rahatlama haline gelir. Gerçi biz bu karar çıksa da çıkmasa da ÅŸube açmaya devam edeceÄŸiz.

Dünya

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
ING'yi uyardı, bankaya genel müdür oldu
Bilkent ve Harvard’da okuyan ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, "Harvard ...
100 Milyon Dolar kaç gofret eder, anlayamadım!
ÜLKER, Boydak Ailesi ile ortak olduğu Family Finans'ı satmıştı. Yeni bir ...
Ünlü işadamı sigortacılığı bıraktı tarima el attı
İsviçre Sigorta'yı Ergo'ya satarak sigortacılıktan çıkan Avrupa Holding ...
 
Faizsiz bankacılıkta spekülasyon yok
Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk, sektörün önündeki engellere ...
'Altın mevduat ithalatı azaltır'
Altınbaş Holding'in patronu İmam Altınbaş, yurtdışında şirket satın almayı ...
Bülent Eczacıbaşı neden orkestra şefi olmuş?
40’ıncı yaşını kutlayan İKSV’nin yönetim kurulu başkanı Bülent Ezcacıbaşı'nın ilginç sanatçı tarafı
 
En ‘niş’ holding: İşte son yatırımı
Fransız Beneteau teknelerinin dünyada en çok satış yapan temsilcisi olan ...
Resmi nikah insanı üçkağıtçı yapıyor!
Bir dönem Spor Bakanlığı da yapan, Trabzonspor eski başkanı Mehmet Ali ...
Ünlü bankacı: Evimiz holding gibi, CEO ise annem
MAYA ve TİSVA’nın verdiği mikro kredilerle başarılı işler kuran kadınlar, ...
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,4375   34,7411  
       
  9.916,000   2.441,8700  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   Ä°ÅŸ Bankası | Ä°MKB | Hayati Yazıcı | Akbank | Ali AÄŸaoÄŸlu | Yapı Kredi | Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu | Hüsnü ÖzyeÄŸin
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle