Piyasalar, 8 Kasım 2016'da Donald Trump, ABD başkanlığına seçilirken 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımlarından yüzde 3 büyüme hedefine varan vaatlerle reflasyon temasını fiyatlamaya başlamıştı.
O tarihten bugüne ABD şirketlerinin piyasa değeri 3,5 trilyon dolar arttı. FBI soruşturmalarından başlayıp Senato ve mahkemelerden dönen vaatler yatırımcıların Trump-tradeleri terk etmesine neden olurken Citi de 3 trilyon dolarlık haberin adresi olarak Çin'i gösterdi.
Citi'ye göre Çin, finansal piyasalarda 2025 yılına kadar yurtdışından 3 trilyon dolardan fazla sermayeyi sağlayabilecek bir dönüşüm yolunu açtı.
ÇİN PİYASASI SERBESTLEŞİYOR
Yuan'ı serbestleştirmeye yönelik ilk çabalarının 2015'te çarpıcı bir yükseliş yaşadığı, politika yapıcılar, yerli finansal piyasaların geliştirilmesine odaklanmaya yöneldiğine dikkat çekilen raporda Hong Kong'a "linkli" piyasalar gibi adımların öne çıktığı belirtiliyor.
YABANCI PAYI ARTACAK
Raproda, "2017 yılı gelecek yıllarda küresel varlık dağılımının dönüm noktası olarak görülebilir. Giriş kısıtlamalarının kaldırılması ve Çin'in çeşitli küresel sermaye piyasası endekslerine dahil edilmesi, muhtemelen pazarın genişlemesi ve derinleşmesi için daha da ivme kazanan Çin varlıklarında yabancı payı artacak." deniliyor.
Diğer taraftan piyasaların yeni korkusu "gri gergedan" da Çin menşeili. Çin piyasalarının serbestleşme adımları devam ederken yerel şirketlerin yurtdışı yatırımlarını da hedef alan sermaye çıkışı kısıtlamaları devam ediyor.
Makroekonomik tarafta ise son veriler Çin için yılın ilk yarısında pozitif bir hikaye çizdi.Pekin'in hedefini geride bırakan Çin ekonomisi bu hızını korursa 7 yıl sonra ilk kez yıllık büyüme hızını da yükseltmiş olacak.
MSCI, geçtiğimiz ay Çin'in A grubu hisselerini endekslerine dahil etti.