Yönetim 29 Haziran'daki OlaÄŸanüstü Genel Kurul'da sermaye artışı için kongre üyelerinden yetki alacak Bedelli artırımdan da 30 milyon dolar para girecek ancak hissedarlar, bedelliye iÅŸtirak etmezse iÅŸ zor
Büyük bir ekonomik buhran içinde bulunan BeÅŸiktaÅŸ da G.Saray'ın uyguladığı yöntemle nefes alacak.
KULÜBÜN hemen bütün gelirlerinin teminat gösterilmesi veya temlikli olması, sponsorluk anlaÅŸmalarından saÄŸlanan kaynakların da peÅŸin tahsil edilmesi yönetimin elini kolunu tümüyle baÄŸlıyor. Bu durumda kaynak saÄŸlamak için ya hisse satılması ya da bedelli sermaye artışı seçenekleri kalıyor. Ancak Demirören döneminde halka açık oran yüzde 15'ten yüzde 37'ye çıkmış. Yani yüzde 22'lik bir halka arz daha gerçekleÅŸmiÅŸ. Hisse satışına devam edilmesi durumunda kulübün çoÄŸunluk hisseleri riske girebilir.
%400 ARTIÅž
BU durumda tek seçenek sermaye artışı kalıyor. BeÅŸiktaÅŸ yönetimi de 29 Haziran'daki olaÄŸanüstü genel kurulda 'kayıtlı sermaye sistemine geçmek ve sermaye artışına gitmek' için üyelerden yetki isteyecek. Ardından da yüzde 400 oranında bedelli sermaye artışı kararı çıkması bekleniyor.
RÄ°SK YÜKSEK!
YÖNETÄ°M bu artıştan yaklaşık 30 milyon dolarlık bir gelir elde etmeyi planlıyor. Bu para kulübün kısa vadeli 60 trilyonluk borçlarının ödenmesi için kaynak olarak kullanılacak. Ancak burada da yönetim ciddi bir finansal riskle karşı karşıya kalabilir.
BEDELLÄ° sermaye artışına hissedarların katılmaması, yönetimi daha zor durumda bırakabilir. Bu riski de düÅŸünen yönetim, bedelli artışa hissedarlar katılmazsa bu hisseleri teminat verip, banka kredisi kullanacak. Yönetim, halka arz edilen hisselerin kimlerin elinde toplandığı konusunda da araÅŸtırmalarını sürdürüyor.
Denk bütçe yapıldı
BeÅŸiktaÅŸ'ın 2012 yılı bütçesi kabul edildi. Gelirler 219 milyon 301 bin lira, giderler 219 milyon 70 bin lira ve gelir fazlası 231 bin lira öngörüldü.
KULÜP üye giriÅŸ ve yıllık aidat ücretleriyle ilgili kongrede iki ayrı önerge verildi. Ä°lk önergede kulüp üye giriÅŸ ücretinin 1200 lira, yıllık aidat ücretinin 120 lira olması, ikinci önergede ise giriÅŸ ücretinin 3 bin lira, yıllık aidatın ise 75 lira olması önerildi.
KONGRE divan baÅŸkanı Uluç Gürkan, üyelerin el kaldırarak oy vermelerini istedi. Eller tek tek sayıldı. Yönetici Levent ErdoÄŸan'ın ret oyu verdiÄŸi görüldü. Oylamanın ardından ilk önerge oy çokluÄŸuyla kabul edildiÄŸi için ikinci önerge oylanmadı.
ÜYELÄ°K ÜCRETÄ° 1.200 TL
BÖYLECE kulüp üye giriÅŸ ücreti bin 200 lira, yıllık aidat ücreti ise 120 lira olarak kabul edildi. Oylamanın ardından üyelerin büyük bölümü salondan ayrıldı. OlaÄŸanüstü Genel Kurul Toplantısı'na 699 kongre üyesinin katıldığı açıklandı.
Beşiktaş olmasa Bağcılar'daydı!
BeÅŸiktaÅŸ'ın UEFA'dan gelen parasına haciz koyduran Nihat Kahveci'ye öfkesi dinmiyor. BaÅŸkan Fikret Orman dün de Nihat'ı hedef aldı. Ä°ÅŸte o ağır sözler:
'BEŞİKTAÅž'IN ekonomik durumu ortada. BeÅŸiktaÅŸ olmasaydı, Nihat Kahveci ÅŸu anda BaÄŸcılar'da mı nerede top oynuyorsa orada bir yerdeydi. BeÅŸiktaÅŸ sayesinde bir yerlere gelmiÅŸtir. Her yerde de böyle 'BeÅŸiktaÅŸ, BeÅŸiktaÅŸ' diye anlatıyorlar ama iÅŸ paraya geldiÄŸinde, kimsenin parayla alakalı bir ÅŸey yaptığını görmedim.
3 SENE FALAN YAKMADI
NÄ°HAT Kahveci BeÅŸiktaÅŸ için 3 senesini yaktığını ifade ediyor. Hayır, 3 senesini yaktığı filan yok. Nihat oynadığı her sezonun kuruÅŸuna kadar parasını alıyor. Zaten alması lazım, biz de alsın diyoruz. Fakat BeÅŸiktaÅŸ Kulübü'nden 400 bin, 500 bin Euro faiz istemek... Bunun hakla alakası yoktur. Nihat Kahveci için ben baÅŸkan olduÄŸum sürece BeÅŸiktaÅŸ defteri her türlü kapanmıştır. Allah yolunu açık etsin.'
Bizden olmayanlar buraya gelmesin
Eski yönetici Hasan Arat: 'Biz bize kaldık. Bize ait olmayanlar buraya gelmesinler. Mesele 100 bin üye yapmak deÄŸil, halen içimizde olan, bize ait olmayan insanların hukuk kuralları içinde mutlaka ayıklanması gerekir. Yönetim kurulu, bize karşı dürüst olun yeter...'
Ä°nkar edilmiÅŸ borç: 175 Milyon TL
BeÅŸiktaÅŸ'ın dünkü olaÄŸanüstü kongresinde rakamlar ürkütücü. Yıldırım Demirören'in ibra edildiÄŸi ÅŸubat ayındaki mali kongrede kulübün borcu 406 milyon 412 bin lira olarak açıklanmıştı. Ancak dün tablo farklıydı.
31 MART 2012 itibariyle kulübün gerçek borcunun 580 milyon 994 bin 498 lira olduÄŸu açıklandı. Aradaki 175 milyon TL'lik fark ise 'inkar edilmiÅŸ ve ödenmesi gecikmiÅŸ borç' diye tanımlandı. Bu ifade aslında Demirören yönetiminin borçları olduÄŸundan az gösterdiÄŸinin ilanıydı. Yönetim Kurulu Üyesi Berk Hacıgüzeller, 'Ä°nkar edilmiÅŸ ve ödeme tarihleri gecikmiÅŸ borçlar, yükümüzü yüzde 50 artırmıştır' dedi.
Kara Kartal'ın kara tablosu
1 - YILDIRIM Demirören'e 100 milyon TL senetli borç
2 - Dava ve icra takibinde olan borç 50 milyon TL
3 - Yönetimi fena terleten 142 adet borç davası bulunuyor.
4 - Fulya projesinden 20 milyon Euro kayıp var.
5 - Fulya projesindeki yüzde 67 BeÅŸiktaÅŸ, yüzde 33 müteahhit payının yüzde 40 BeÅŸiktaÅŸ, yüzde 60 müteahhit ÅŸeklinde resmi sözleÅŸmeye geçirilmiÅŸ.
6 - Fulya ve plaza gelirleri 2016'ya kadar temlikli.
7 - Federasyon gelirleri 2016-2017'ye kadar kredi teminatı olarak verilmiş.
8 - Gelecek yıllara ait sponsor gelirlerinin 20 milyon 109 bin lirası peşinen alınmış.
9 - 2012-2013'te UEFA'ya gidemediÄŸi için kulübün kaybı da tam 15 milyon TL.
BaÅŸkan'dan mesajlar:
- BEŞİKTAÅž'TA 100 bin üye potansiyeli var da ben engel oluyormuÅŸum gibi bir hava vardı. Önünü açtık.
- TEKNÄ°K direktör konusunu önümüzdeki hafta sonlandıracağız.
- Hangi oyuncu gidecek, hangisi kalacak henüz belli deÄŸil. Bütçeye göre hareket edeceÄŸiz.
- Dün borç 400'dü, bugün 600. Bu kartopuna dayanacak durumda deÄŸiliz.
- BEŞİKTAÅž, bütçesi içinde yönetilecek, artık borçlanmayacak, kaynak yaratacak.
- SON 8 seneyi inceliyoruz, gereği neyse yapacağız. Kimseyi karalama ya da aklama gibi derdimiz yok.
Saim Bozer/AkÅŸam