Dünyada o kadar çok ve farklı veri ve yorum yayınlanıyor ki, bu bombardımanın altında kalanlar risk algılamasından kurtulamıyor nakit üzerinde oturmayı tercih ettiklerinden bono faizleri bazı ülkelerde eksi deÄŸerlere indi. Åžu anda Avrupa dışında mikroskobun altında bulunan ülke ABD. Bugün ABD ile ilgili son yayınlanan verileri size aktararak bir ABD gidiÅŸat özeti oluÅŸturacağız. Önce pozitif haberlerden baÅŸlayalım.
ABD'de yeni konut inÅŸaatı 18 Temmuz'da hazirana göre yüzde 6.9, bir yıl öncesine göre yüzde 23.6 arttı. Bu veri 2008'den bu yana en yüksek deÄŸer.
Bir diÄŸer pozitif veri de birkaç gün evvel 18 Temmuz 2012'de yayınlanan ABD'nin 'NAHB' adlı Ulusal Konut Ä°nÅŸaatçıları BirliÄŸi konut piyasası endeksi. BeÅŸ yıldır daralan bu endeksin, 2009-2011 arasında yatay seyrettikten sonra ÅŸimdi, 2011 ikinci yarısı ve 2012 ilk altı ayında kuvvetli bir çıkış trendi sergiliyor. Endeks 2009 yılında 12 deÄŸerine düÅŸmüÅŸtü, 2012 Temmuz ayında yükselen trendi güçlendirdi ve 6 puan birden zıplayarak 35 deÄŸerine ulaÅŸtı ve endeks 50 düzeyine geldiÄŸi zaman ABD inÅŸaat sektörü krizden tamamen çıkmış olacak.
Bir diÄŸer olumlu geliÅŸme de 17 Temmuz'da açıklanan sanayi üretimi verilerinde. Sanayi üretimi 2012 Haziran ayında yüzde 0.4 artmış bulunuyor. Sanayi üretimi bir yıl evveline göre ise de yüzde 4.6 artmış bulunuyor. Ekonomi genelinin geliÅŸmesini gösteren GSYÄ°H reel büyüme sayısı, sanayi büyüme sayısının nerede ise yarısı kadar artış sergiliyor!
Åžimdi negatif haber aktaralım. Haziran perakende sektörü satışları verisi üçüncü aydır daralıyor. Daralmanın nedeni petrol fiyatlarının düÅŸmesi. Bir de otomotiv satışlarının daralması gündemde ama trend aslında 2012 ikinci çeyreÄŸinin bütününde yukarı doÄŸru. DiÄŸer taraftan inÅŸaat malzemesi satışları da düÅŸmüÅŸ. Bu da sert geçen kış nedeni ile düÅŸmüÅŸtü, ÅŸimdi inÅŸaat sektörü canlandığı için artma durumuna gelecek. Çekirdek (core) perakende satışlara bakıldığında ise sadece minimal boyutta yüzde 0.1 büyüklüÄŸünde bir daralma gözüküyor.
DiÄŸer taraftan geçen ay tüketici fiyatları da yatay gitmiÅŸti ama enerji fiyatları düÅŸmüÅŸtü. Enerji fiyatları dışarıda bırakıldığında tüketici fiyatları artmış görünüyor.Gıda ve enerji dışarıda bırakılarak son üç ayda çekirdek tüketici fiyatları yüzde 2.6 artmış ve bu da FED'in yıllık hedefi olan yüzde 2'nin üstünde. Yani aslında ne perakendede gerçek daralma ve ne de fiyat düÅŸüÅŸü demek olan deflasyon ortada mevcut.
IMF son yayınlanan 16 Temmuz 2012 tarihli revize büyüme tahminlerinde dünya reel büyümesini yıllık ortalama olarak 2011 yılındaki yüzde 3.9 düzeyinden 2012 yılında yüzde 3.5 düzeyine ve 2013'te de yüzde 3.9 düzeyine deÄŸiÅŸtirmiÅŸ bulunuyor. ABD büyümesi ise 2012 için ise yüzde 2.0 ve 2013 için ise yüzde 2.3 .
Bu nedenle ABD için yavaÅŸ gidiÅŸat tahmini var ama resesyon veya deflasyon (fiyat çöküÅŸü) olguları düÅŸünülmediÄŸi için IMF ABD'ye istihdamı yükseltmek için sadece harcama alanında stimulus tavsiye ediyor. ABD Merkez Bankası ise üçüncü 'quantitative easing' dediÄŸi ek parasal geniÅŸlemeyi de bir ay sonraki verilere ve Jackson Hall toplantısı sonrasına bıraktı gibi duruyor.
Ama Avrupa'nın elemlerinin ABD'nin bacağını tuttuÄŸu ve hızlanmayı engellediÄŸi de bir gerçek! Ama Roubini ABD konusunda gene yanılacak!
AkÅŸam