Rahime Baş Uçar/Para Dergisi Foto: Güven Polat
Fransız Beneteau teknelerinin dünyada en çok satış yapan temsilcisi olan Tezman ailesi, yıllardır niş alanlara yatırım yapmayı sürdürüyor. Bunun son örneği ise 500 koyunla başlayan hayvancılık yatırımı oldu...
TEZMAN Holding’in temelleri 64 yıl önce Selim Tezman tarafından atılmış. Selim Tezman, 87 yaşına rağmen hala her gün saat 6’da işe gelip en az 7-8 saat çalışıyor. Aslında yönetimi yıllar önce oğullarına devretmiş. İşleri Erol, Vedat ve Uğur Tezman arasında paylaştırmış. Hatta üçüncü kuşak da uzun süredir devrede. Torunları Selim, Ralf ve Ekin Tezman da üçüncü kuşağı temsil ediyorlar...
Tezman ailesi işlerini anlatmayı, para pul konuşmayı pek sevmiyor. Ancak torunlardan Tezman Holding Yönetim Kurulu üyesi Selim Tezman, bu kuralları Para dergisi için biraz esnetti. Yine fazla para pul konularına girmedi ama grubun işlerinin mevcut durumunu ve gelecek hedeflerini anlattı...
En eski işiniz tutkal ve teknik jelatindi değil mi?
Evet, Sel Sanayi 1961’de dedem Selim Tezman tarafından kurulmuş. Balıkesir Gönen’deki fabrikamızda hayvan derilerinden tutkal ve teknik jelatin üretiyoruz. Bu alanda kapasite açısından Avrupa’nın en büyük üreticisi Sel Sanayi’dir. Ürettiğimiz tutkallar; matbaa, kağıt, zımpara kutu, ahşap mobilya gibi sanayilerde yapıştırıcı olarak kullanılıyor. Üretimimizin yüzde 95’ini ihraç ediyoruz.
Son yıllarda gıda jelatinine de yatırım yaptınız. Bu alanda işler nasıl gidiyor?
Sığır derilerinden saf yüzde 100 protein içeren gıda jelatini üretiyoruz. Balıkesir Gönen’deki fabrikamızı 2010’da açtık. Bunlar tamamen helal ve yenilebilir jelatinler. Şekerleme, marshmallow, meyve suları, süt ve ilaç sektöründe (kapsül olarak) kullanılıyor. Yıllık 5 bin ton kapasitemiz var. Türkiye’nin ihtiyacı bu kadar zaten. Türkiye’nin ilk sığır jelatini fabrikasını biz kurduk. Daha önce hep ithal geliyordu. Bu işe arsa dahil 35 milyon euro’luk yatırım yaptık.
Sanayinin başka hangi alanlarında yatırımlarınız var?
Ejot Tezmak şirketimizin vida fabrikası var. Bu şirketi de dedem Selim Tezman kurmuş. Almanya’nın en büyük vida üreticilerinden Ejot ile 2000 yılında ortaklık yaptık. Beyaz eşya, otomotiv, kahverengi eşya vidaları ve inşaat vidaları üretiyoruz. Teknik tekstil alanında faaliyet gösteren Vateks şirketimiz ise dokunmamış kumaş (nonwowen) üretiyor. Bunlar medikal, hijyen, temizlik, hava filtresi, fiber optik kabloların ve otomotiv üretiminde kullanılıyor. Medikalde çok güçlüyüz. Ameliyat örtüleri, alet masa örtüleri ve boneler gibi ürünler üretiyoruz
Tüketiciye dokunduğunuz işlerden biri de Rest markalı temizlik ürünleri. Bu alandaki planlarınızdan bahseder misiniz?
Vateks şirketimiz temizlik bezleri üretiyor. Rest Temizlik ise bunların kesme, katlama ve paketleme işlerini yapıyor. Süngerden mikrofiber bezlere, bulaşık altlıklarına birçok ürün üretiyoruz. Rest markasıyla yılda 10 milyon adet ürün üretip satıyoruz.
Vateks’te yabancı ortağınızın payını satın almıştınız. Yeni satın almalara açık mısınız?
Kesinlikle. Olanak olursa yeni şirketler satın almak isteriz. Rest için öncelikle Balkan ülkelerinde araştırmalar yapıyoruz.
Rest’i yurtdışında da pazarlıyor musunuz?
Evet. Rest markalı ürünlerimizin yüzde 20’sini ihraç ediyoruz. Şu anda İtalya, Yunanistan ve bazı Ortadoğu ülkelerinde Rest markamızla varız.
Sanayide hep niş alanlara yatırım yapmışsınız...
Çok volümü olan sektörler yerine niş alanlara yatırım yaptık. Yine niş sektörlere yatırımlarımız devam edecek.
Bu yüzden mi kamuoyunun önüne çok fazla çıkma gereği duymadınız?
Aslına bakarsanız bizim nihai tüketiciyle ilişkili olduğumuz yegane işimiz tekne-yat temsilciliği ve Rest markalı temizlik ürünlerimiz. Dolayısıyla çok fazla ortalarda olmanın anlamı yok.
Tekne şirketiniz Tezmarin’in faaliyetlerini de anlatır mısınız?
Fransız Beneteau grubunun Türkiye genel distribütörüyüz. Bu grubun çatısı altında Beneteau’nun yanı sıra McY (MonteCarloYachts), Lagoon, CNB Superyachts, CNB Yachts ve Akilaria markaları da var. Beneteau’nun dünyadaki en büyük distribütörü biziz. 30 bin euro’dan 15 milyon euro’ya kadar teknelerini satıyoruz. Yelkenliden motorbota, katamarandan megayata kadar ne isterseniz bizde var. 1996 yılından itibaren Türkiye sularında dolaşan 2 bin 500 tekneyi biz satmışızdır. Tekne distribütörlüğünün yanı sıra Türkiye’nin tüm marinalarına servis hizmeti de veriyoruz. Aracılık hizmetleri veren Tezman Sigorta, tekne sigortasında lider. 850 lüks tekneyi sigortalamış durumdayız.
İnşaat sektöründeki projeleriniz neler?
Eser Gayrimenkul’le daha çok Ayvalık bölgesine odaklandık. Zeytinlibahçe projemizde 68 villa yaptık, hepsi satıldı. Bu şirkette Kütük ailesiyle ortağız. Burhaniye Pelitköy’de Pelitya diye yeni bir projeye başlayacağız. 1+1, 2+1 ve 3+1 şeklinde, deniz kenarında 90 rezidans daire yapacağız. Kısa süre önce inşaatın temelini attık. Bu projemizi bir yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz.
Son olarak hayvancılığa girdiğinizi öğrendik...
Evet, 6 ay önce Garanti Bankası eski genel müdürü Akın Öngör’le birlikte küçükbaş hayvancılığa girdik. Balıkesir Gönen’deki çiftliğimizde 500 baş koyunumuz var. 5 yıl içinde 10 bin başa çıkarmayı planlıyoruz. İleride keçi besiciliğine de girmeyi düşünüyoruz. Tarımla ilgili bir yatırım planımız daha var, yine Gönen’de. Çöpten ve hayvan atığından elektrik, ısı ve gübre üreteceğiz. Henüz proje aşamasında. Gelecek yıl bu yatırımı hayata geçirmeyi planlıyoruz. 25 milyon euro’luk yeni yatırım yapacağız.
Genç bir işadamı olarak Türkiye ekonomisinin durumunu nasıl görüyorsunuz?
Türkiye, ekonomik açıdan dünyaya göre çok daha iyi durumda. Biz grup olarak 2011’de 2010’a göre yüzde 20 büyüdük. İç piyasada bizim sektörlerde sorun yok. Ancak Avrupa’daki kriz devam ediyor. Böyle giderse bir yıl daha sürer. Amerika’daki krizse bitti, toparlandılar.
İş geliştirme ondan soruluyor
Selim Tezman, 1976 İstanbul doğumlu. Saint Michel Fransız Lisesi’nden mezun olduktan sonra ABD’deki Babson College’ta finans ve girişimcilik eğitimi aldı. Ardından 4 yıl Commercial Bank of New York’ta çalıştı. Aynı grubun 2 yıl da fon yönetimi şirketinde görev aldı.
2003 yılında Türkiye’ye dönen Selim Tezman, halen Vateks ve Rest şirketlerinin genel müdürlüğünü yürütüyor. Aynı zamanda Tezman Holding Yönetim Kurulu Üyesi olarak grubun iş geliştirmesinden sorumlu...
“Galatasaraylıyız, tekneyi severiz”
Tezman ailesinin üç kuşağının da ortak bir hobisi var: Hepsi denize aşık. Sattıkları tekneleri kendileri de kullanıyorlar. Selim Tezman, daha çok katamaranı tercih ediyor. Denizin yanı sıra kayağı da seviyor. Hem kar hem de su kayağı yapıyor. Ailecek Galatasaray Kulübü üyesi olan Tezmanlar, üç kuşaktır maçlara gidiyor.
Tezman Holding şirketleri
Tezmarin Turizm
Ser Yatçılık
Vateks Nonwovens
Ejot Tezmak
Rest Temizlik
Eser Gayrimenkul
Sel Sanayi
Sel Jel Sanayi
Tezman Sigorta
Yıldız Vida
TFD Dış Ticaret
Teras Tarım