Ä°NTERNET, üzerinden faaliyet gösteren ve ‘siber fareler’ olarak tanımlanan biliÅŸim korsanları, aklın sınırlarını zorlayan icraatların altına imza atıyor.
TBMM BiliÅŸim ve Ä°nternet AraÅŸtırma Komisyonu’na bilgi veren Emniyet Genel MüdürlüÄŸü BiliÅŸim Suçlarıyla Mücadele Dairesi BaÅŸkanlığı uzmanları, biliÅŸim suçunun bir sektör haline gelmeye baÅŸladığını anlattı.
Buna göre, bu alanda faaliyet gösterenler legal dünyadaki gibi alanlar oluÅŸturmuÅŸ. “Biz neredeydik, neredeyiz, 5 yıl sonra nerede olacağız?” diye soruyor ve hedef belirliyorlar. BaÅŸkalarına ait binlerce kredi kartı bilgilerini ellerinde bulunduran suçlular, adeta bir sektör oluÅŸturmuÅŸ ve artık iÅŸçi çalıştıracak durumdalar. “Adalet bizi takip eder” diyerek ona göre strateji geliÅŸtiriyorlar. Bazı oyun sitelerinde çocukları köle gibi çalıştırılarak oyun oynatılıyor ve kazanılan puanlar internetten alınıp satılıyor.
Ellerinde binlerce kredi kartı var
Uzmanların verdiÄŸi bilgilere göre korsanlar elde ettikleri bilgileri, ATM kart kopyalama, zararlı virüsler, hacking (yetkisiz eriÅŸim), MÄ°T, Emniyet ve Genel Kurmay’dan arıyormuÅŸ gibi yaparak ve köstebek olmak üzere çok sayıda yollarla çalıyorlar.
Öte yandan bu alandaki suçların ciddi oranda azaldığı görülüyor. 2009 yılında banka ve kredi kartı dolandırıcılığında bin 151, interaktif banka dolandırıcılığında 550, internet aracılığıyla nitelikli dolandırıcılıkta 412 olay yaÅŸandı. 2010 yılında ise banka ve kredi kartı dolandırıcılığı bin 132, interaktif banka dolandırıcılığı 151, internet aracılığıyla nitelikli dolandırıcılık 71’e geriledi. Türkiye’nin, 15 ülkenin polisine biliÅŸim suçu dersi verdiÄŸi bildirildi.
Hamza ErdoÄŸan/Star