Rusya’nın da yarıştığı uzun menzilli hava sistemi ihalesi ertelenirken uydu fırlatma merkezi kurulması ve TUSAŞ ile silahlı insansız hava aracı için görüşülmesi kararlaştırıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'ya yapacağı ziyaret öncesi dün Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) toplantısına başkanlık etti.
Toplantıdan 4 milyar dolarlık uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesini erteleme kararı çıktı. İhalede ABD, Rusya, Çin ve Fransa ile İtalya ortaklığındaki şirketler yarışıyor. 4 saat süren toplantı sonrası yapılan açıklamada, teklif veren taraflarla görüşmelerin devam edeceği belirtildi.
KENDİ FÜZE SİSTEMİMİZE İHTİYAÇ VAR
ABD'nin Patriot, Rusya'nın S-400, Çin'in FD-2000 ve Fransa-İtalya ortaklığının Eurosam Samp-T modeli yarışıyor. Türkiye'nin almak istediği hava savunma sistemi, uzun menzilli füze tehditlerini Türk hava sahasına girmeden yok etmeyi amaçlıyor. NATO'nun füze kalkanı radarları Malatya Kürecik'te konuşlanmasına rağmen, muhtemel bir saldırıda fırlatılacak savunma füzeleri Türkiye'nin dışında bulunuyor. Bu yüzden Ankara'nın kendi savunma sistemine sahip olması gerekiyor. Uzun menzilli füze sisteminin 'caydırıcı' etki taşıyacağı kaydediliyor.
UZAYA GİTMEK İÇİN ÜS KURACAĞIZ
Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da katıldığı toplantıda Türkiye'nin uzaydan daha fazla istifade etmesi için uydu fırlatma merkezi kurulmasına karar verildi. Ayrıca ANKA insanız hava aracının daha uzun menzil ve yük taşıma kapasitesine sahip turboprop motorlu versiyonunun ön tasarımı için TUSAŞ ile görüşmelere başlanmasında uzlaşıldı. Bu yeni versiyonun silah taşıyabilecek kapasiteye sahip olacağı kaydediliyor. Toplantıda ayrıca denizaltı dalış simülatörü projesi için Havelsan'la, Yavuz sınıfı firkateynlerine milli elektronik harp sistemi geliştirilmesi için Aselsan'la görüşmelere başlanması kararı çıktı.