Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  28 Nisan 2024 Pazar  
 
   
   
 
26 AÄŸustos 2012 Pazar - 09:56

Başçı 'B'yi kapıp, Draghi'yi solladı

Global Finance'dan dünyadaki 51 merkez bankası başkanına karne...

Başçı  B yi kapıp, Draghi yi solladı

Global Finance'dan dünyadaki 51 merkez bankası baÅŸkanına karne... Geçen yıl MB BaÅŸkanı Erdem BaÅŸçı için 'KonuÅŸmak için çok erken' diyen dergi bu yıl BaÅŸçı'nın notunu 'B' olarak açıkladı. Listedeki 19 ismi geride bırakan BaÅŸçı, 17 kiÅŸiyle aynı notu paylaÅŸtı. Bernanke de 'B' sınıfında yer aldı. 13 kiÅŸi BaÅŸçı'dan daha iyi karneye sahip olurken, 2 kiÅŸi hakkında henüz karar verilemedi

Dünyanın en prestijli finans dergilerinden Global Finance, dünyanın en baÅŸarılı merkez bankası baÅŸkanlarını açıkladı. Dünya çapında Avrupa Merkez Bankası BaÅŸkanı da dahil olmak üzere 51 baÅŸkanın yıllık performansını notlayan dergi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem BaÅŸçı'ya, 2012'de B notunu layık gördü. Tabi ilk olarak belirtmekte fayda var. Notlar Anglosakson sistemi üzerinden harflerle veriliyor.

Buna göre merkez bankası baÅŸkanları, A'dan F'ye kadar çeÅŸitli notlar alıyorlar. Aradaki geçiÅŸleri daha da kısıtlamak için + ve - de kullanılıyor. En yüksek notun A olduÄŸu sistemde D alan baÅŸarısız, F alan çok baÅŸarısız olarak kabul ediliyor. Erdem BaÅŸçı, aldığı B notuyla çoÄŸu ismin de üzerine çıkmayı baÅŸardı fakat B'den iyi nota sahip merkez bankası baÅŸkanı sayısı da oldukça fazla. Dergi aynı zamanda geçtiÄŸimiz yılki notları da yayımlayarak abonelerine karşılaÅŸtırma yapma fırsatı sunmuÅŸ durumda. BaÅŸçı'nın 2011'deki performansının notlandığı bölümde 'KonuÅŸmak için çok erken' ifadesi yer aliyor. Yani dergi, 2011'deki belirsizlikler ve TCMB'nin alışılagelmiÅŸin dışındaki para politikasını bir anlamda izlemeyi tercih etmiÅŸ, baÅŸarıyı görünce de bu yıl baÅŸkanı B ile ödüllendirmiÅŸ.

ALTI BAÅžKANA YILDIZLI PEKÄ°YÄ°

Global Finance'ın verdiÄŸi karneye göre dünyada en yüksek not olan A'yı hak eden altı merkez bankası baÅŸkanı bulunuyor. Bu isimler Avustralya Merkez Bankası BaÅŸkanı Glenn Stevens, Kanada Merkez Bankası BaÅŸkanı Mark Carney, Ä°srail Merkez Bankası BaÅŸkanı Stanley Fischer, Malezya Merkez Bankası BaÅŸkanı Zeti Akhtar Aziz, Filipinler Merkez Bankası BaÅŸkanı Amando Tetangco Jr. ve Tayvan Merkez Bankası BaÅŸkanı Fai-Nan Perng. Listede hiçbir merkez bankası baÅŸkanına F notu verilmemiÅŸ. Fakat iki baÅŸkan D notuyla cezalandırılmış. Bu isimler ise Arjantin Merkez Bankası BaÅŸkanı Mercedes Marcó del Pont ve Ekvador Merkez Bankası BaÅŸkanı Pedro Delgado.

WSJ, 'NOBEL VURGUSU YAPMIÅžTI'

TÜRKÄ°YE Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın son birkaç yılda uyguladığı alışılagelmiÅŸin dışındaki para politikası bugüne kadar birçok uluslararası yayına konu oldu. Erdem BaÅŸçı ve ekibiyle ilgili en önemli analizlerden biri de ÅŸubat ayı başında ABD'li Wall Street Journal'da yer almıştı. Gazetede yer alan makalede ÅŸu ifadeler kullanılmıştı:

'Dünyanın en alışılmadık para politikasının öncüsü olan Türkiye Merkez Bankası son bir yılda çok eleÅŸtirildi, kredi derecelendirme kuruluÅŸlarınca cezalandırıldı, uluslararası iktisatçıların çoÄŸu giriÅŸimin gözyaÅŸları içinde biteceÄŸini söyledi. Ama bugün rakamlar pembemsi. Fakat ÅŸampanya patlatmak için henüz erken. BaÅŸkan Erdem BaÅŸçı ÅŸöminesinin üzerinde Nobel (Ekonomi) ödülü için yer açmaya hazırlanmalı mı? Henüz deÄŸil.'

JAPONYA SINIFTA KALDI

NOT olarak Erdem BaÅŸçı'nın altında yer alan iki isim de bugün dünya piyasalarına yön verenler arasında. GeçtiÄŸimiz yılın ortalarında görevi Fransız Jean-Claude Trichet'den devralan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Ä°talyan BaÅŸkanı Mario Draghi, piyasaların Süper Mario lakabına yakışmayacak bir ÅŸekilde B- notunu almış durumda. Çin Merkez Bankası BaÅŸkanı Zhou Xiaochuan'ın notu da yine Süper Mario ile aynı: B-. Japon Merkez Bankası BaÅŸkanı Masaaki Shirakawa ise C- ile en kötüler arasında.

Uçmayalım, yolumuza karadan devam edelim

MERKEZ Bankası BaÅŸkanı Erdem BaÅŸcı ve Para Politikası Kurulu üyeleri Ekonomi Muhabirleri DerneÄŸi(EMD) ile düzenlediÄŸi sohbet toplantısında, sanayici ve ihracatçıların 'ekonomi buz kesti, üÅŸüyoruz' eleÅŸtirilerini yanıtladı. Temmuz'dan itibaren bankanın ayağının kademeli olarak frenden çekmeye baÅŸladığını söyleyen BaÅŸçı ÅŸöyle konuÅŸtu:

'Ekonomiyi soÄŸutma çabasında deÄŸiliz. Büyümede aÅŸağı yönlü riskler yurtdışı kaynaklı. Yurtdışında hava uçuÅŸa müsait deÄŸil. Çin dahil dünyada hiçbir ülke kolay kolay bu yıl ya da gelecek yıl yüzde 8-9'luk büyümeyi yakalayamayacak. Türkiye'nin de son iki yılda olduÄŸu gibi bu rakamlara ulaÅŸması mümkün deÄŸil. 'Piste indik, niye bekletiyorsunuz' diyenlere yanıtımız ÅŸu olur; Tamam kemerleri çözelim ama yolumuza karayoluyla devam edelim, uçmayalım. Krize havada yakalanan ülkeler iniÅŸte zorlanıyorlar. Merkez'in görevi gaza basmak deÄŸil, emniyetli seyahati sürdürmektir. Gaza basmaya çok istekli var, özel sektör özellikle.'

Bernanke'nin notu da B

DÜNYANIN yakından tanıdığı merkez bankası baÅŸkanları için de bu karne çok parlak olmasa da bu isimler arasında 'çakan' yok. Åžu an piyasaların odağındaki isim olan ABD Merkez Bankası (Fed) BaÅŸkanı Ben Bernanke'nin notu B. Yani Erdem BaÅŸçı'yla aynı. Fakat dergiye göre Bernanke'nin performansında geçtiÄŸimiz yıla göre bir yükseliÅŸ var. Nitekim piyasaların 'Helikopter Ben' lakabıyla tanıdığı baÅŸkanın geçtiÄŸimiz yılki notu C seviyesindeydi.

100 puan üzerinden 83 ila 86

Anglosakson sisteminde genel olarak bu skala kullanılıyor:
A+ 100-98
A 97-94
A- 93-90
B+ 89-87
B 86-83
B- 82-80
C+ 79-77
C 76-73
C- 72-70
D+ 69-67
D 66-63
D- 62-60
F 59 ve altı

İtfaiye aracı azalacak onun yerine yangın musluklarını artıracağız

BAÅžÇI, 'Faiz koridorunun alternatifi bir mekanizmayı devreye sokuyoruz. O mekanizmanın inÅŸası tamamlandığında kademeli olarak bu kadar geniÅŸ bir koridora ihtiyacımız olmayabilir' diyerek ÅŸunları söyledi: “Ä°tfaiye aracının sayısını azaltıp, yangın musluklarını çoÄŸaltacağız. Rezerv Obsiyon Katsayıları (ROK) ile bu muslukları hazır ettik. Dövizde yüzde 60, altında 30'a kadar olan kısmı ve hatta nasıl kullanacağımızı da biraz gösterdik. Daha fazla dövizimiz olacak. Yurtdışında döviz likiditesinde kıtlık olursa, bankalar bunu kullanacak. Bu kısa vadeli sermaye akımlarına karşı bir mekanizma, ikinci devreye girdikçe, birinciye ihtiyaç azalacak. ROK'lar ufak ufak artırılırken, faiz koridoru da kademeli bir ÅŸekilde aÅŸağı çekilecek. Faizler kademeli olarak inecek. Ä°kinci etapta kredilerin aÅŸağı gelmesini, saÄŸlayacağız. Önümüzdeki aydaki toplantıdan itibaren, bu olacak.'

Rezervler 100 milyar dolara yükselecek

BAÅžÇI, Merkez Bankası'nın son aylarda uluslararası resmi rezervlerinin arttığını belirterek, 2012 Haziran sonu itibariyle net uluslararası rezervlerinin 113,3 milyar dolar, altın rezervinin ise 15,5 milyar dolar olduÄŸunu söyledi. Türkiye'nin kısa vadeli dış borcunun da 144 milyar dolar civarında görüldüÄŸünü, Türk bankalarının yurt dışı ÅŸubelerine olan 25 milyar doları hesaptan düÅŸtüklerinde Türkiye'nin 118,3 milyar dolar kısa vadeli dış borcu bulunduÄŸunu belirten BaÅŸçı, uluslararası rezervlerin kısa vadeli borcu karşılama oranının yüzde 95,8 olduÄŸunu vurguladı. Son aylarda Merkez Bankası'nda uluslararası resmi rezervleri artırıcı adımlar atmaya baÅŸladıklarının altını çizen BaÅŸçı, ''Altın rezervi 15,5 milyar dolar civarında. Rezerv Obsiyon Katsayısı ile ilgili adımları attıkça rezervlerimiz hemen 110 milyar Dolar'a yaklaÅŸacak' dedi.

1.20120825234029.jpg

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
Lehman benzeri şok ihtimali var mı?
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, çok ani ve sert bir Lehman benzeri ...
Sanayici mi daha çok kar ediyor bankacı mı?
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankanın kuruluşunun 88. yılını ve ...
Merkez'den önemli açıklama: Ayağımızı frenden çektik
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faiz indirimi bekleyen işadamlarına ...
 
Yine sıcak para cenneti olduk
Başlangıçta sanayici ve ihracatçının omuzlara aldığı Merkez Bankası Başkanı ...
Kredi kullanan 11 Milyon kişiye masraf müjdesi
Bankaların komisyon ve masraf adı altında kestiği 'Deli Dumrul ücretlerine hakem heyeti karşı çıktı.
Bankacılar Bakan’a karşı
Bankacılık sektörünün önemli isimleri Bakan Hayati Yazıcı’nın ‘işlem ücretlerini ...
 
Goldman Sachs’tan Türk bankalarına ince ayar
ABD’li Goldman Sachs; Halkbank, Garanti Bankası, Vakıfbank ve İş Bankası ...
Rezervi 7.3 milyar $ artıracak karar
Merkez’in rezervi 7.3 milyar dolar artacak ve piyasaya 5.6 milyar TL likidite sağlanacak
Gerçek mangal yürekliler kimler?
Ersin Özince'nin "Bizde mangal gibi yürek var. Yüksekova'ya şube açıyoruz" sözleri tartışma çıkardı
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,4375   34,7411  
       
  9.916,000   2.441,8700  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   altın | Denizbank | SPK | ABD | Hüsnü ÖzyeÄŸin | Standard Chartered | Mario Draghi | Adnan Bali
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle