Bankacılık sektörünün önemli isimleri Bakan Hayati Yazıcı’nın ‘iÅŸlem ücretlerini ayıklama ya da sıfırlama’ yönündeki çalışmalarına karşı çıktı. Böylesine bir giriÅŸimin liberal ekonomiden dönüÅŸ anlamına geldiÄŸi belirtiliyor
Avrupa bölgesinde bankaların ‘nasıl ayakta dururum’ mücadelesi verdiÄŸi bir dönemde, Türkiye’nin gündemi bankacılık sektöründe tüketicilerden alınan ücret ve komisyonlar. Bu konuda bankalara yönelik ÅŸikayet ve eleÅŸtiriler arttıkça konu ya mahkemelerin aldığı kararların yarattığı etki ya da hükümet ve sektör otoritelerinin yaptığı açıklamalarla yeni tartışmalara yol açıyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın kredi kartı aidat ücretinden dosya masrafına, dekont ücretinden havale ücretine 31 kalemde belirlediÄŸi masraf ve komisyonların sıfırlanacağını açıklamasına bankacılık sektörünün önde gelen isimlerinden tepki var.
‘Böyle uygulama olmaz’
Bankaların müÅŸterilerinden aldıkları ücret ve komisyonların verilen hizmetler için yapılan yatırımların karşılığı olduÄŸunu belirten bankacılar, AB’ye uyum olarak açıklanan görüÅŸlere ters davranıldığını ifade ediyor. Sektörün büyük bankalarından birinin Genel Müdürü, “Ücret ve komisyonlar müÅŸteri ile yaptığımız özel bir akittir. Bunu sıfırlamak liberalleÅŸmeye aykırı” dedi.
Türkiye’nin 30 yıldır serbest piyasa ekonomisine geçtiÄŸini belirten bankacılık sektörünün bir diÄŸer üst düzey temsilcisi, “Sistemin iÅŸlerliÄŸi açısından durup durup birden bire liberal ekonomiye aykırı kararlar alamazsınız. Masraf ve faizler müÅŸteri ile yapılan sözleÅŸmede belirlenir diyeceksiniz, sonra da bankalar bunu yapamaz diyeceksiniz. Bu olmaz” ifadesini kullandı.
BaÅŸka bir büyük bankanın üst düzey yöneticisi ise “Bankaların farklı uygulamaları açısından düzenlemeler getirilebilir ancak ücretleri sıfırlamak diye bir ÅŸey olamaz” dedi.
‘Tecrübenin karşılığı alınıyor, kalkarsa yabancı farklı bakar’
Sektörün en güçlü bankalarından birinin üst düzey yöneticisi, Bankalar BirliÄŸi BaÅŸkanı Hüseyin Aydın’ın da bankaların aldığı ücret ve komisyonların yapılan yatırımların bedeli olduÄŸunu ifade ettiÄŸini hatırlatarak, “Kamu otoritesi böyle belirlenmiÅŸ konularda farklı uygulamalara giderse bu durum yabancılar üzerinde olumsuz görüÅŸ yaratır, Türkiye algısını deÄŸiÅŸtirir” dedi.
Bu yatırımların teknoloji ve insana yapıldığının altını çizen bankacı ÅŸöyle devam etti:
“Türkiye bir yüksek enflasyon döneminden geçti. Bankalar o dönemde müÅŸterilerinden ücret talep etmediler. Ancak ÅŸimdi bütün dünyada olduÄŸu gibi bir düÅŸük enflasyon ortamı var ve bankacılık sektörü hızlı bir deÄŸiÅŸim ve inovasyon yaşıyor. Verdikleri bu hizmetlerin karşılığını alıyorlar. Bir örnekle anlatayım... Ünlü bir ressam bir lokantada yemek yer. Hesabı ödeyeceÄŸi zaman bir kağıt ve kalem ister. Bir ÅŸeyler çizer verir, ‘ödedim’ der. Lokanta sahibi ‘5 dakikada birÅŸeyler çizdin’ diye itiraz eder. Ressam, ‘5 dakika deÄŸil, 50 yıllık tecrübe ve 5 dakika” der... Bizim meselemiz de buna benziyor. Bankacılık sektörü yaptırığı yatırım ve verdiÄŸi kaliteli hizmetin karşılığını müÅŸterilerinden talep ediyor.”
‘Ucuz fiyat isteyen parasını posta yoluyla göndersin’
Bankacılık sektörünün üst düzey bir temsilcisi, bu konuda “Bankaların ortak görüÅŸü alınan ücret ve komisyonların temel prensibinin verilen bir hizmet ve masraf karşılığında olması” hatırlatmasını yaparak, ÅŸöyle konuÅŸtu:
“Bu konuda pek çok eleÅŸtiri var. Bunlara açıklık getirmek lazım. Alınan ücret ve komisyonlar sadece personel giderlerinden kaynaklanmıyor. Bankacılık sektörünün yaÅŸadığı deÄŸiÅŸimin verilmesine olanak saÄŸladığı önemli ürün ve hizmetler var. Bir banka 10 çeÅŸit kredi kartı sunabiliyor, basittinden pek çok özelliÄŸe sahip olanına kadar. MüÅŸteri, ihtiyaçlarına göre bedel ödeyerek kart alıyor. ÖrneÄŸin paranızı ucuz olsun diye postayla gönderebilirsiniz. Ama kısa sürede gitsin derseniz bunun bedelini ödersiniz. Burada esas olan müÅŸteriyi önceden bilgilendirmek ve ona karşı açık olmaktır. Kuralları bir anda, 180 derece deÄŸiÅŸtiremezsiniz.”
‘Sıfırlamak mümkün deÄŸil, bu liberal ekonomiye aykırı’
Türkiye’de sektörün en büyük oyuncularından olan bir bankanın genel müdürü, hükümetin bankaların müÅŸterilerine verdiÄŸi hizmetlere karşılık olarak aldığı ücret ve komisyonları sıfırlamasının mümkün olmayacağını belirterek, “Bu liberalleÅŸmeye aykırı bir uyglama olur. Biz bu ücret ve komisyonları müÅŸterilerimizle yaptığımız özel akitle alıyoruz” dedi.
Alınan her ücret ve komisyonun arkasında bir maliyet ve emek olduÄŸunu kaydeden bu isim ÅŸu görüÅŸleri savunuyor: “Bankaların müÅŸterilerinden aldıkları bu ücretlerin arkasında bir emek ve maliyet var. Bu maliyetler neye yapılıyor?, Ä°nsan kaynağına, teknolojiye, kaliteli ve hızlı hizmete. Hiç bir ücret arkasında bir maliyet olmadan alınmıyor. Konut kredisi verirken aldığımız hayat sigortası ise bizim için bir teminattır. Burada esas olan müÅŸteriye karşı net ve ÅŸeffaf olmaktır. MüÅŸteri doÄŸru bilgilendirilerek verilen hizmetin karşılığı alınmalıdır.”
Kadife Åžahin/Milliyet