Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  3 Mayıs 2024 Cuma  
 
   
   
 
25 AÄŸustos 2012 Cumartesi - 16:07

Sanayici mi daha çok kar ediyor bankacı mı?

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankanın kuruluşunun 88. yılını ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdi

Sanayici mi daha çok kar ediyor bankacı mı?

Bu yıl 88. kuruluÅŸ yıldönümünü kutlayan Türkiye Ä°ÅŸ Bankası'nın Genel Müdürü Adnan Bali, bankaların elde ettiÄŸi karların baÅŸarı göstergesi olduÄŸunu belirterek bu konudaki eleÅŸtirilere "Daha yüksek not aldığı için bir öÄŸrenci eleÅŸtirilebilir mi? Neden bu kadar çok ders çalışıp bu kadar baÅŸarılı oluyorsun diye" sözleriyle yanıt verdi. Kar edenin olduÄŸu yerde mutlaka zarar edenler vardır algısının yanlış olduÄŸunu belirten Bali sözlerine ÅŸöyle devam etti:

"Oysa banka, finansman saÄŸlarken nasıl faiz geliri yazıyor ise bunun üzerinden getiri saÄŸlamak suretiyle iÅŸletmesine gelir kazandıran iÅŸ erbapları da öyle kazanç elde ediyorlar. Dolayısıyla bu, sıfır toplamlı bir oyun deÄŸil. Birbirimizden alıyoruz, birbirimizi bir arada büyütüyoruz, yürütüyoruz. Bunu yapabildiÄŸimiz sürece, birlikte muhatabının kazancını da gözeterek karlılık saÄŸlayabildiÄŸiniz sürece bir sorun yok."
Ä°stanbul Sanayi Odası'nın hazırladığı türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluÅŸu listesini örnek veren Bali "Mesela ilk 500'ün içerisinde açıklanan bilançolara bakınız, ortalama özkaynak karlılığı açısından, ortalama aktif karlılığı açısından finans gibi bu kadar sıkı regüle edilen bir sektöre nazaran çok güzel performanslar olduÄŸunu görürsünüz. Ortalaması bu olduÄŸuna göre bunun çok üzerinde performans saÄŸlayan, çok ciddi deÄŸer yaratan sanayi iÅŸletmelerimizin olduÄŸunu görürsünüz. Bunların tamamı finansman kullanıyorlar, bunların tamamı faiz giderleri yaratıyorlar kendileri açısından. Ama bunun yanı sıra da faaliyet gelirleri yaratıyorlar. Faaliyet gelirleri finansman giderlerini aÅŸtığı içindir ki bizim kullandırdığımız fonlardan daha fazla kar elde ediyorlar" diye konuÅŸtu.

'KREDÄ°LERÄ°MÄ°ZÄ°N AKTÄ°FLERDEKÄ° PAYI 88 YILIN EN YÜKSEK SEVÄ°YESÄ°'

Bali, Ä°ÅŸ'in sırnının müÅŸteri teveccühü ile sonuçlanan saha hakimiyetinde olduÄŸunu vurguladı. Yılın ilk 6 ayı itibariyle 165,6 milyar TL'lik bir aktif büyüklüÄŸüne ulaÅŸtıklarının altını çizen Bali "Bu, giderek arası açılan bir düzeyde Türkiye'nin en büyük bankası olduÄŸumuz gerçeÄŸini ortaya koyuyor. Aktif büyüklüÄŸünün yanı sıra biz toplam kredilerde de, özkaynaklarda da Türkiye'nin en büyük bankası olma vasfımızı sürdürüyoruz" dedi.

Kredilerde 100 milyar TL gibi bir kilometre taşını önümüzdeki günlerde aÅŸacaklarını belirten Bali, "Toplam kredilerimizin yüzde 72'sini ticari krediler, kurumsal krediler ve KOBÄ° kredileri, yüzde 28'ini de bireysel krediler oluÅŸturuyor. Bu performans ile toplam aktiflerin içerisindeki kredilerin payı da son yıllarda giderek artış göstermekteydi. Åžimdi yüzde 59'un da üzerine çıktı. Bu Ä°ÅŸ Bankası bilançosunda tarihi en yüksek paydır. Bunun da altı çizilecek bir performans olduÄŸunu düÅŸünmekteyim" dedi.
Hızlı kredi büyümeleri saÄŸlarken aktif kalitesini korumayı baÅŸardıklarını belirten Bali, 2001 sonunda yüzde 2,1 olan takipteki krediler oranını 2012'nin ilk 6 ayının sonunda yüzde 1,9'a çektiklerini aktardı. Bali, yılın geri kalan bölümünde yüzde 15 - 17 civarında bir kredi büyümesi, yüzde 10 - 12 bandında bir mevduat büyümesi hedeflediklerini söyledi.

'BAÄžDAT'A ÅžUBE AÇMAYI PLANLIYORUZ'

Mısır'dan Pakistan'a Kuzey Irak'tan Azerbaycan'a Gürcistan'dan Kosova'ya kadar bir bölgede olanakları sonuna kadar araÅŸtırdıklarını kaydeden Bali, yakın zamanda BaÄŸdat'ta ÅŸube açmayı hedeflediklerini, Kuzey Irak'ta da ilave ÅŸubeler açmayı planladıklarını, bu yıl içerisinde Kosova'nın PriÅŸtina kentinde ÅŸube açacaklarını anlattı. Bali, bankacılık know-how'ı ihraç eden bir kurum olmanın kendileri için ÅŸu anda baÅŸlı başına ayırt edici bir vasıf olduÄŸuna dikkat çekti.

'YÜKSEKOVA'DA ÅžUBE AÇMAK OLAÄžAN'

Bali, Ä°ÅŸ Bankası'nın Yüksekova'da açacağı ÅŸube ile ilgili medyadaki tartışmaların hatırlatılması üzerine "Öncelikle bu konuda hakikaten bir düzeltme yapma ihtiyacı içerisindeyiz. Bizim bölgedeki ÅŸubeleÅŸme arzumuz ile ülkenin diÄŸer bölgelerindeki ÅŸubeleÅŸme arzumuz arasında ne ÅŸube açma yöntemi bakımından, ne de amaçları bakımından bir farklılık yoktur. Yüksekova'ya açacağımız ÅŸubeyi de, dahil olmadığımız siyasi deÄŸerlendirmelerin dışında, bir bankanın ekonomik modellere dayanan olaÄŸan ÅŸube açma faaliyetleri kapsamında görmek gerekiyor" dedi.

Bali, bankaların masraf ve komisyonları ile ilgili yakınmaların ve kredi kartı aidatlarının yasayla kaldırılacağının hatırlatılması üzerine "Biz iÅŸletme olarak müÅŸterisiyle onun da doÄŸrusunu gözetecek tarzda çalışmayı öteden beri, doÄŸal bir çalışma biçimi olarak benimsediÄŸimiz için bizi o bakımdan çok rahatsız edecek bir tablo deÄŸildir" dedi.

'KÜRESEL DALGALI TREND DEVAM EDER'

Türk ekonomisinin olumlu ayrışma sürecine devam edeceÄŸini öngören Bali, ekonominin baÅŸarısındaki en önemli payın mali disipline ait olduÄŸunu belirtti. Ä°ÅŸ Bankası Genel Müdürü Bali "Türkiye ekonomisinin 2012 yıl sonu itibariyle yüzde 3.5 - 4 civarında bir büyüme performansı yakalayacağını düÅŸünüyoruz" dedi. Küresel ekonomide daygalı trendin devam edeceÄŸini tahmin eden Bali, mevcut durumun devamı halinde Yunanistan'ın eurodan çıkmasının bir bankacı olarak kendisini ÅŸaşırtmayacağını belirtti. Bali, geliÅŸmiÅŸ ülkelerdeki sorunların hem finansman hem ticaret kanalıyla diÄŸer ülkelere de yansıdığını, Kuzey Afrika ve Orta DoÄŸu ülkelerindeki siyasi belirsizliklerin de eklenmesiyle global sorunların kısa sayılmayacak bir süre daha devam edeceÄŸinin görüldüÄŸünü belirtti.

CEM YILMAZ SAMÄ°MÄ° ÇALIÅžMA BÄ°ÇÄ°MÄ°MÄ°ZÄ° TANITACAK

Adnan Bali, Cem Yılmaz'ın Ä°ÅŸ Bankası'nın yeni reklam yüzü olarak seçilmesini ise ÅŸöyle açıkladı: "Åžimdiye kadarki çalışmalarıyla ve kamuoyundaki bilinirliÄŸi, imajıyla bu samimi ve sıcak çalışma biçimimizi tanıtma amaçlı kampanyamıza paralellik arz edeceÄŸini düÅŸündüÄŸümüz için Cem Yılmaz ile temaslarda bulunduk. Onun da ÅŸartlarının uygun olduÄŸunu gördük. O da büyük heyecan duydu Ä°ÅŸ Bankası'nın bu konsept ile yapacağı bir çalışmada yer almaktan. Dolayısıyla da önümüzdeki dönemde yaptığımız çalışmaları kamuoyuna daha iyi aktaracağını düÅŸündüÄŸümüz bir iÅŸbirliÄŸi baÅŸlattık."

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
Merkez'den önemli açıklama: Ayağımızı frenden çektik
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faiz indirimi bekleyen işadamlarına ...
Yine sıcak para cenneti olduk
Başlangıçta sanayici ve ihracatçının omuzlara aldığı Merkez Bankası Başkanı ...
Kredi kullanan 11 Milyon kişiye masraf müjdesi
Bankaların komisyon ve masraf adı altında kestiği 'Deli Dumrul ücretlerine hakem heyeti karşı çıktı.
 
Bankacılar Bakan’a karşı
Bankacılık sektörünün önemli isimleri Bakan Hayati Yazıcı’nın ‘işlem ücretlerini ...
Goldman Sachs’tan Türk bankalarına ince ayar
ABD’li Goldman Sachs; Halkbank, Garanti Bankası, Vakıfbank ve İş Bankası ...
Rezervi 7.3 milyar $ artıracak karar
Merkez’in rezervi 7.3 milyar dolar artacak ve piyasaya 5.6 milyar TL likidite sağlanacak
 
Gerçek mangal yürekliler kimler?
Ersin Özince'nin "Bizde mangal gibi yürek var. Yüksekova'ya şube açıyoruz" sözleri tartışma çıkardı
Akbank’tan sendikasyonlarda yeni rekor
Akbank Türk bankacılık sektöründe tüm zamanların en yüksek tutarlı sendikasyon kredisine imza attı.
İşte Merkez'in faiz kararı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), yüzde 5.75 olan politika faizini değiştirmedi.
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,3387   34,8468  
       
  10.277,000   2.392,9600  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   Merkez Bankası | Türkiye | Sberbank | Garanti Bankası | George Soros | Dolar | BDDK BaÅŸkanı Mukim Öztekin | Piyasalar
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle