Politika faizinde ve faiz koridorunda deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmeyen Merkez Bankası, TL yükümlülükler için tesis edilen zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmının üst sınırını yüzde 55’ten 60’a, altında ise yüzde 25’ten 30’a çıkardı. Bu deÄŸiÅŸiklikle Merkez’in rezervi 7.3 milyar dolar artacak ve piyasaya 5.6 milyar TL likidite saÄŸlanacak.
Merkez Bankası dünkü Para Politikası Kurulu toplantısında kısa vadeli faizleri ve faiz koridorunu sabit bırakırken, faiz koridorunun üst bandında önümüzdeki dönemde indirim yapılabileceÄŸini açıkladı.
Politikası faizi ve faiz koridoru sabit tutan Merkez Bankası, TL yükümlülükler için tesis edilen zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına iliÅŸkin üst sınırı yüzde 55’ten yüzde 60’a, altında ise yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltti.
TL yükümlülükler için tesis edilen zorunlu karşılıklarda yapılan deÄŸiÅŸiklik saÄŸlanan ek imkanının aynı oranda kullanılması halinde Merkez Bankası’nın rezervinde yaklaşık 4.3 milyar dolarlık artışa neden olacak ve piyasaya 2.8 milyar TL’lik likidite saÄŸlayacak.
Altındaki üst sınır ise rezervlerde yaklaşık 3 milyar dolarlık artış yapacak ve yine piyasaya 2.8 milyar dolarlık likidite yaratacak. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın TL yükümlülükler için aldığı karar rezervlerde toplam 7.3 milyar dolarlık artışa neden olacak ve piyasaya 5.6 milyar TL’lik likidite saÄŸlayacak.
Bantta indirim sinyali
Merkez Bankası’nın açıklamasında ÅŸu anda zorunlu karşılıklar için 20 milyar dolar ve 8.3 milyar dolar deÄŸerinde 163 ton altın tutulduÄŸu belirtildi.
Merkez Bankası açıklamasında önümüzdeki dönemde koridorun üst bandında indirim yapılabileceÄŸine iliÅŸkin sinyal ise ÅŸu açıklamayla verildi: “Bütün bu geliÅŸmeler çerçevesinde Kurul, önümüzdeki dönemde faiz koridorunun kademeli olarak daraltılabileceÄŸini ifade etmiÅŸtir.”
Son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüÄŸü ÅŸekilde sürdüÄŸünü teyid ettiÄŸini belirten Merkez Bankası, yurtiçi nihai talebin ılımlı bir toparlanma eÄŸilimi sergilediÄŸini, ihracatın ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya raÄŸmen artış eÄŸilimini koruduÄŸunu kaydetti.
Merkez Bankası, toplam talep koÅŸullarının enflasyondaki düÅŸüÅŸü desteklerken, cari iÅŸlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam ettiÄŸine dikkat çektiÄŸi açıklamasında ÅŸöyle dedi: “Kurul, Temmuz Enflasyon Raporunda öngörülen doÄŸrultuda, önümüzdeki dönemde enflasyonun aÅŸağı yönlü bir eÄŸilim sergileyeceÄŸini tahmin etmektedir. Bununla birlikte, enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olması fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruÅŸ gerektirmektedir.”
Bono faizi ve dolar düÅŸtü
Merkez Bankası’nın bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında TL yükümlülükler için tesis edilen zorunlu karşılıkların döviz ve altın olarak tutulabilecek kısmına iliÅŸkin üst sınırı beÅŸer puan artırması ve önümüzdeki dönemde faiz koridorunu kademeli daraltabileceÄŸini açıklamasının ardından gösterge faiz 15 baz puan geriledi. Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, TL zorunlu karşılıklarda döviz ve altın tutma oranlarında yapılan artışın bono tarafı için olumlu olduÄŸunu söyleyerek, “Bu adımlarla piyasaya 5.6 milyar TL likidite çıkacak ve 19 milyar TL civarındaki APÄ°, 14-15 milyar TL’ye inecek. Yani sistemde TL ihtiyacı kalıcı olarak azalmış oluyor. Zaten TL likiditesi fazla, gecelik repo yüzde 5 seviyesinden geçiyor, bono için gayet olumlu” dedi.
Merkez esnekliÄŸi korumak istedi
Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, Merkez Bankası’nın beklendiÄŸi gibi politika faizi ve faiz koridorunda deÄŸiÅŸiklik yapmadığına dikkat çekerek, “Önde gelen merkez bankalarının atacağı adımlarla ilgili belirsizliÄŸin devam ettiÄŸi bu ortamda Merkez Bankası, esnekliÄŸini korumayı tercih etti ki bunu da oldukça yerinde ve olumlu buluyoruz. Ayrıca, Merkez Bankası toplantı notlarında önümüzdeki dönemde faiz koridorunun kademeli olarak daraltılabileceÄŸini belirtti. Merkez Bankası’nın bu açıklamasının ardında önümüzdeki dönemde önde gelen merkez bankalarından likiditeyi destekleyici adımlar gelebileceÄŸi beklentisinin olduÄŸunu düÅŸünüyoruz” dedi.
Girgin, Merkez Bankası’nın faiz koridorunu kademeli olarak daraltacağını ve uzun bir zamandır kullanılmayan üst bantta bir indirimi tercih edeceÄŸini belirterek, “Bu anlamda Merkez Bankası’nın belirsizliklerin devam ettiÄŸi ortamda kontrollü bir gevÅŸeme politikası uygulayacağını öngörüyoruz” diye konuÅŸtu.