Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  29 Mart 2024 Cuma  
 
   
   
 
3 Eylül 2012 Pazartesi - 08:18

Özel bankalardan Hatay’a ‘örtülü’ kredi ambargosu

Hatay ekonomisi, kentteki sığınmacılarla Alevi-Sünni gerilimi yaşandığı iddiasından sonra özel bankaların kredileri durdurmasıyla bitme noktasına geld

Özel bankalardan Hatay’a ‘örtülü’ kredi ambargosu

Suriye’deki iç savaş nedeniyle zor günler yaşayan Hatay ekonomisi, kentteki sığınmacılarla Alevi-Sünni gerilimi yaşandığı iddiasından sonra özel bankaların kredileri durdurmasıyla bitme noktasına geldi.

Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan ticaret kapısı olan Hatay’da sınır kapısının kapanmasıyla ihracatın durması ve sanki kentte savaş gibi bir hava yaratılması işadamlarına zor günler yaşatıyor. Suriye’de yaşanan iç karışıklığa bir de sığınmacılarla bölge halkı ile mezhepsel sorun yaşadığı iddiaları ortaya atılınca, bazı bankaların Hatay’ı ‘riskli bölge’ listesine alarak örtülü ambargo uyguladığı öne sürüldü.

Hatay Mali Müşavirler Odası Başkanı Abdullah Korkmaz, Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Gülay Gül ve Hatay Genç İşadamları Derneği Başkanı Aydın Töksöz, bankaların Hataylı işadamlarına kredi vermediğini söyledi. Korkmaz “Eskiden milyon dolar veren bankalar şimdi ‘Borcunuzu kapatın, kredi istemeyin’ diyor derken, Gülay “Bankalar kredi vermez oldu” dedi.

Kredi vermediler, iflas yakında

Toksöz ise, “Bankadan teminat mektubu istedim, ‘Genel Müdürlük razı gelmiyor’ diye kredi vermediler. İflas yakında” şeklinde konuştu. Hatay’ın en büyük iş kolu nakliyeciler de zor durumda olduklarını dile getirdi. Büyük nakliye şirketinin sahibi Mustafa Güzmen ile Kasım Türkeş, “Hatay’da Alevi Sünni çatışması yok. Suriye’deki sorunlardan ötürü ekonomik sıkıntı var, borçlarımız iki yıl ertelenmeli” ifadelerini kullandı.

Suriye de dahil birçok Ortadoğu ülkesi ile ticaret yapan işadamı Mustafa Güzmen, TIR’larının Suriye sınırından geçememesi nedeniyle eskiden Suudi Arabistan’a 4 günde gönderdiği mallarının artık bir ayda ulaştığını söylüyor. Hatay’ın tanınmış işadamlarından Kasım Türkeş ise, Hatay’da TIR ticaretinin çok önemli olduğunu şu an 4 bin TIR’ın parklarda beklediğini belirtiyor. Türkeş, daha önce 3 bin 200 dolara Suriye sınırından giden TIR’ların artık 6 bin 500 dolara Mersin Limanı’ndan gittiğini kaydediyor. Türkeş, malların ulaşma süresinin de 10 kat arttığını söylüyor.

Borcunuzu kapatın yeni kredi istemeyin

Eskiden milyon dolar veren bankalar şimdi ‘Borcunuzu kapatın, yeni kredi istemeyin’ diyor. Bankaların kredi vermesinde ciddi bir sıkıntı var. Ortadoğu’ya yönelik ihracat bitti ve nakliye de bitti. İnsanların tek gelir kaynağı bu idi. İhracatın bitimi ile çok ciddi banka kredi ile alınmış TIR’lar ve yatırımlar var. Bu yatırımlar bitince insanlar bir şey yapamadılar. Hatay’da esnaf ve ticaret erbabları kötü durumda. Bölgeye özel bir statü sağlanarak bir iki yıl ödemezlik sağlanması lazım. En azından bankaların bir iki yıl ödemeyi ötelemesi lazım.

Bankacılar işadamlarına ‘Kredi için başvurmazsanız daha iyi olur’ diyorlar

Suriye ile olan ticari ilişkilerin zarar görmesi nedeniyle, ticaret sahibi olarak ben de zarar gördüm. Şehrimizde hem turistik yatırım yapanları, ticaretle uğraşanları bu durum çok etkiledi. Bankaların kredi vermemesi söz konusu. Bankalar bize ‘Herkesin işlerinin kötü gittiğinden yola çıkarsak, kredileri bölgeye kullandırmıyoruz’ yanıtını veriyor. Bizzat bana söylendi. Teminat mektubuma ipotek vermeme rağmen, daha önce 2-3 milyon dolar almama rağmen ‘Başvurmasanız daha iyi olur, bankamızın bakış açısı Hatay’a eskisi gibi değil. Kredi vermekte genel müdürlük kaçınıyor’ denildi. Bankadan teminat mektubu istedim, ‘Genel Müdürlük razı gelmiyor’ diye kredi vermediler. İflas yakında. Benim gibi işadamı için kötü ise esnaf için çok daha kötü bir durum. Bağ-kur’u yatıramayan bile esnaf var. Günlük ihtiyacını karşılayamayacak durumda olanlar var.”

Bankalar kredileri geri istiyorlar

Türkiye’de ikinci büyük TIR filosu Hatay’dadır. Sınır kapısının kapanması ile can ve mal güvenliği endişesi ihracat ve nakliyeyi bitirdi. Türkiye Ortadoğu pazarını kaybeder duruma geldi. Sıcak para akışı daraldı. Hep bir savaş varmış izlenimi verilmesi nedeniyle turist potansiyeli kaybedildi. Piyasada durgunluk var ve iflaslar gelmeye başladı. Bölgede sıcak para gidince bankalar kredi vermez oldu. Yaklaşık 30 bin aile sınır ticaretinden geçiniyordu. O da kapanınca çok ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladı. Özel bankalar maalesef oluşan bu durum karşısında kredileri bir şekilde talep ediyor. Hatta ‘Kredinizi kapatın, daha sonra açılacak krediniz’ diyerek kredi vermez duruma geldiler. Kendi işletmemde çok ciddi sıkıntılar yaşadım. Resmen kilitlenmiş bir durumdayız. Sıkıntıları gereken yerlere ilettik. Devlet bankasından düşük faizli uzun vadeli krediler talep edildi.

Hataylılar’ın sinir uçlarıyla oynayanları biliyoruz

HATAY Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Suriyeli sığınmacılarla vatandaşlar arasında kavgalar olduğu, Alevi-Sünni gerilimi yaşandığı iddialarının asılsız olduğunu belirterek sığınmacıların sadece Hatay’da değil Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Kahramanmaraş ve Osmaniye’de de bulunduğunu hatırlatı. Lekesiz, ancak “neredeyse tamamına yakını asılsız iddia ve söylentilerin” Hatay’da yaygınlaşmasının düşündürücü olduğu kaydederek “Bizler bunların sistematik bir şekilde belirli bir merkezden gerçekleştirildiğini biliyor ve değerlendiriyoruz” dedi.

“Hatay ve Hataylılar farklılıkların zenginlik olduğuna inanıyorlar” diyen Lekesiz, şunları kaydetti: “Bu zenginliklerin, farklılıkların, zenginliğimiz ve enerji kaynağımız olduğunu değerlendiriyoruz. Ancak son zamanlarda belirli bir merkez, bazı karanlık eller, bu zenginlik kaynağımız, enerji kaynağımız olan farklılıklarımızla, sinir uçlarıyla oynayarak Hatay insanını kışkırtıp birbirine düşürmek istiyor. Hataylılar ne Hatay’ın ne Türkiye’nin dostu olmayan bu karanlık ellerin oyununa gelmeyecek ve kardeşlik iklimini bozmayacaktır.”

Bünyamin Demirkan /Star

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bankaların 10 milyarlık alacağı yoğun bakımda
Özel bankalar bugüne kadar bir kısmı 'çöp' olarak nitelenen 10 milyar ...
Kredi kullanan 12 milyon kişiye müjde
Yargıtay'ın kararlarını hiçe sayan bankalara bir darbe de yerel mahkemelerden geldi.
Merkez Bankası'ndan rekor
Merkez Bankası'nın resmi rezerv varlıkları, temmuz ayında bir önceki aya ...
 
Çakma bankalara son!
Kontörle kart borcu kapatanlara pos veren bankalara ceza
'Kredi kartı şifresini kaptıran sonucuna katlanır'
Yargıtay kart şifresini kaptıranlara 'Gizliliğini koruyamıyorsan kusur sendedir' dedi.
Koç'un ortağına şok suçlama
İran'a uygulanan amborgoyu ihlal eden bankaların sayısı artıyor. Son isim ...
 
‘Bozulma var’ diyen Merrill Lynch’den rekor kâr
Karamsar tablo çizerek “ekonomik göstergelerde” bozulma olduğunu öne süren ...
Başçı 'B'yi kapıp, Draghi'yi solladı
Global Finance'dan dünyadaki 51 merkez bankası başkanına karne...
Lehman benzeri şok ihtimali var mı?
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, çok ani ve sert bir Lehman benzeri ...
 
 
   PİYASALAR     
       
  32,3658   35,0442  
       
  9,113   2.325,0900  
   GÜNÜN MANŞETLERİ     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Buluşmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • Eğitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk Eğitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eğitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel Yöneticiliği Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliğine sahip Özyeğin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel Yöneticiliği...
   İŞTE KULİS     
   YAZARLAR     
Ali Ağaoğlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“İspanya yardım için ne zaman başvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LİSTESİ     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonular gster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | İş dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERİ   Finans | Yaşam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VİDEO GALERİ   Finans | Gündem | Borsa | Yaşam | Yatırım | Ekonomi
ETİKETLER   Erdem Başçı | Banka | Türkiye | Dolar | Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu | Piyasalar | internet bankacılığı | Yargıtay
İŞTE FİNANS   Tüm Haberler | Gazeteler | Giriş sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | İletişim | Reklam | Sitene ekle