'Sayın abonemiz, bu bir ödemeli aramadır' cümleleriyle baÅŸlayan ödemeli aramayı cevaplandıran abonenin faturası hayli kabarık geliyor. Birçok insan nasıl olsa 'kendi tarifem üzerinden' ücretlendirilecek diye kabul ettiÄŸi aramalar için ekstra ücret ödediÄŸinin farkında bile deÄŸil.
Cep telefonu ÅŸirketleri ise ödemeli aramalara yönelik farklı tarifeler için ücret kesintileri yapıyor. Tüketici dernekleri, birçok kullanıcının bilmediÄŸi bu ayrıntı nedeniyle fazladan para ödediÄŸine dikkat çekiyor. Bursa'da yaÅŸayan Yavuz O. isimli bir vatandaşın başına gelen pes dedirtecek türden. Yavuz O., oÄŸluyla yaptığı ödemeli telefon konuÅŸmasının ardından yaÅŸadıklarını ÅŸöyle anlatıyor:
"Beni oÄŸlum ödemeli aradı, telefonda 'bu konuÅŸma kendi tarifeniz üzerinden ücretlendirilecektir' deniyordu. Kabul ettim ve konuÅŸtum. Daha sonra öÄŸrendim ki benden hem konuÅŸma bedeli hem de servis bedeli kesilmiÅŸ. Yani iki kere konuÅŸmuÅŸ gibi para ödemiÅŸim. Ödemeli aramaların ekstra ücrete tabi olduÄŸu neden söylenmiyor, neden sadece 'kendi tarifeniz üzerinden ücretlendirileceksiniz' deniyor. Bu vatandaşı dolandırmak deÄŸildir de nedir?"
GSM operatörleri bu konuda farklı uygulamalara imza atıyor. Turkcell MüÅŸteri Hizmetleri yetkilileri, ödemeli arama hizmetinde ücret uygulamasının 15 Eylül 2011'den bu yana devam ettiÄŸini söyledi. ÇaÄŸrı başına 29 kuruÅŸ olan ekstra ücretin 12 Haziran itibarıyla 39 kuruÅŸa çıkartıldığı bilgisini verdi. Yetkililer, ödemeli aramayı kabul edip '1' tuÅŸuna basan her kullanıcının faturasına 39 kuruÅŸ yansıdığını, ayrıca konuÅŸmasının da kendi tarifesi üzerinden fiyatlandırıldığını aktardı. Vodafone'da durum farklı. Ödemeli aramalarda direkt baÄŸlanma hizmeti verilmiyor. Bunun yerine kullanıcıya 'Beni ara' ya da 'abone sizi beklemektedir' ÅŸeklinde çaÄŸrı geliyor. Bu mesajı alan kullanıcı karşı tarafa kendi tarifesi üzerinden dönüÅŸ yapıyor. Avea kullanıcıları ödemeli aramayı kabul etmeleri halinde kullandıkları tarifenin dışına çıkılarak dakikası 41,5 kuruÅŸtan ücretlendiriliyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel BaÅŸkanı Sıtkı Yılmaz, her konuda tüketiciyi bilgilendirmenin önemi üzerinde duruyor. Tüketicinin hangi hizmeti aldığında cebinden ne kadar para çıkacağını bilmesinin en doÄŸal hakkı olduÄŸunu ifade eden Yılmaz, vatandaÅŸları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.
Ödemeli arama hizmetini de eleÅŸtiren Yılmaz sözlerini ÅŸöyle sürdürüyor: "Ödemeli arayanın gerçekten yakını olup olmadığı konusunda bilgi salibi deÄŸilken tüketiciye bu konuÅŸmayı yaptırmak kazanca yöneliktir, hizmet deÄŸildir. Bu konuda çok ÅŸikâyet geliyor. Bilmeyen, tanımayan, hatta hayat kadınlarının bile aradığı bilgisi geliyor. Bu doÄŸru bir hizmet deÄŸil, bu hizmet kapsamında görülmemelidir."
Adem Elitok/Zaman