Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) son raporunda, Türkiye’yle ilgili öngörüler sabit tutularak, 2012’de büyümenin yüzde 3.3, 2013’te yüzde 4.6 olacağı belirtildi. OECD raporunda, eflasyon tahmininin Merkez Bankası’nın yüzde 6.5’lik hedefinin aksine yüksek tutulması dikkati çekti.
Raporda Türkiye için 2012’de enflasyon tahminini yüzde 9.2, 2013 yılı için yüzde 7.2 olarak açıkladı. Ä°ÅŸsizlik oranının 2012 yılı için yüzde 9.5, 2013 yılı için yüzde 9.1 olacağı belirtildi. Cari açığın GSYH’ye oranının 2012’de yüzde 8.9, 2013 yılında yüzde 8.4 olarak beklendiÄŸi ifade edildi.
OECD’in hazırladığı raporda ‘Küresel kriz boyunca Türkiye’de uygulanan makroekonomik ve yapısal politikalar ülke ekonomisinin güçlenerek yeniden yükseliÅŸe geçmesinde etkili oldu.
2010-2011 yıllarında ülkede büyüme ortalama yüzde 9 olurken iÅŸ alanları yaratma konusunda da güçlü artış oldu’ ifadesi kullanıldı. Cari açık ve enflasyon oranlarına da dikkatin çekildiÄŸi raporda, ‘2010-2011 döneminde Türkiye’de cari açığın GSYH’ye oranı yüzde 10’a yaklaşırken, tüketici fiyatları enflasyonu da yüzde 10’un üzerine yükseldi’ ifadelerine yer verildi. 2011’in ortalarından beri yavaÅŸlayan ekonominin iç ve dış dengesizlikleri azaltmaya yardımcı olduÄŸu belirtilen raporda, cari açığın azaltılması ve enflasyonun yüzde 5 hedefine inmesi için makroekonomik ve yapısal politikaların kullanılması gerektiÄŸi bildirilerek, ‘Bu, yaÅŸam standartlarında uzun vadede istikrarlı geliÅŸmelere de temel oluÅŸturacak’ denildi.
Raporda, ülke ekonomisinde iç ve dış talebi dengelemek, istihdamın sürdürülebilirliÄŸini saÄŸlamak ve gelirlerle yurt içi tasarrufların artması için dış rekabet gücünün artırılması gerektiÄŸi kaydedildi.
Merkez Bankası’nın para politikasıyla ilgili olarak ise ‘Ä°htiyatlı maliye politikası enflasyonu düÅŸürmeye ve volatil sermaye akışlarıyla mücadele etmeye yönelik” ifadesi kullanıldı.
OECD’nin raporunda, ‘Türkiye’deki makroekonomik ve yapısal politikalar ekonomiyi dengelemeye ve istikrarlı büyüme saÄŸlamaya odaklı olmalı’ tavsiyesine yer verilirken, ülkenin enflasyon hedefine ulaÅŸmasının önemine deÄŸinildi.
Raporda, enflasyonu zaman içinde hedeflenen seviyeye getirmenin gerekliliÄŸine de iÅŸaret edildi.
‘Enflasyon % 6.5’ten daha düÅŸük çıkabilir’
Merkez Bankası BaÅŸkanı Erdem BaÅŸçı, yüzde 6.5’lik enflasyon hedefi ile ilgili 26 Haziran’da olumlu sinyaller vermiÅŸti. BaÅŸçı “Petrol ve diÄŸer emtia fiyatlarındaki düÅŸüÅŸler enflasyonu, büyümeyi, cari dengeyi üçünü birden olumlu etkiliyor. Bu da krizin bize bir faydası. Temmuz raporunda enflasyon tahminimizi belki aÅŸağı yönlü revize edebiliriz. Yüzde 5’e yakın bir tahmin verebiliriz” açıklamasını yapmıştı. Erdem BaÅŸçı, petrol ve diÄŸer emtia fiyatlarındaki düÅŸüÅŸlerin, Türkiye’deki enflasyonu, büyümeyi ve cari dengeyi, üçünü birden olumlu yönde etkilediÄŸini, bunun da krizin Türkiye’ye faydası olduÄŸunu belirtmiÅŸti.