Tefecilerin, kuyumcu ve galerici kılığına girerek vatandaÅŸlara çek, senet veya gayrimenkul tapusu karşılığında yüksek miktarlarda borç para verdikleri belirlendi. Bu kiÅŸileri takibe alan Mali Suçları AraÅŸtırma Kurulu (MASAK), çok sayıda vatandaşın yüksek faizle borçlandırılarak maÄŸdur edildiÄŸini tespit etti. Konuyla ilgili, kurumlara eÄŸitim veriliyor.
Terörün finansmanı ve suç gelirlerinin aklanması faaliyetlerine yoÄŸunlaÅŸan Mali Suçları AraÅŸtırma Kurumu (MASAK), tefeciliÄŸi de mercek altına aldı. 2011 yılında tefeciliÄŸi riskli alanlardan biri olarak deÄŸerlendiren kuruluÅŸ, bu yıl da dolandırıcılık ile birlikte bu kapsamda detaylı incelemeler gerçekleÅŸtirecek. Edinilen bilgilere göre geçen yıl denetim birimleri vatandaÅŸa çek, senet veya gayrimenkul tapusu karşılığında önemli miktarda borç para verildiÄŸini tespit etti. Kuyumcu ve galericilik adı altında faaliyet gösteren bu kiÅŸilerin çok sayıda vatandaşı yüksek faizle borçlandırarak maÄŸdur duruma düÅŸürdüÄŸü ortaya çıkarıldı.
Tefecilik faaliyetlerinin son yıllarda artış gösterdiÄŸine dikkat çeken Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, bu konunun Türkiye'nin en önemli problemleri arasında yer aldığını kaydetti. Yetkili, Türkiye'de her yıl binlerce ailenin tefeciler sebebiyle yok olma noktasına geldiÄŸini ifade ederek, 2012 yılında da tefecilik konusunda çalışmaların devam ettiÄŸini kaydetti.
Söz konusu geliÅŸme MASAK'ın 2011 Yılı Faaliyet Raporu'na da yansıdı. Geçen yıl 8 bin 739 ÅŸüpheli iÅŸlem bildirimi alındı. Bu bildirimler arasında tefecilik ve dolandırıcılık ön planda yer alıyor. Özellikle bankacılık sektöründen 8 binin üzerinde ÅŸüpheli iÅŸlem bildiriminde bulunuldu. MASAK'ın faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre geçen yıl uyuÅŸturucu kaçakçılığı, sigara kaçakçılığı, tefecilik, akaryakıt kaçakçılığı, insan ticareti ve göçmen kaçakçılığı öncül suçlarından elde edilen suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesine yönelik çalışmalara ağırlık verildi.
Maliye uzmanları tarafından yürütülen aklama suçuna iliÅŸkin analiz ve deÄŸerlendirme dosyalarının sonuçlandırılma oranı 2010 yılında yüzde 58 iken aynı oran geçen yıl yüzde 79'a yükseldi. Aklama suçuna iliÅŸkin yapılan analiz ve deÄŸerlendirme çalışmaları sonucunda, diÄŸer kurumların görev alanına giren suçlarla ilgili olduÄŸu tespit edilen dosyalar kapsamında 3 bin 189 kiÅŸi hakkında ilgili kurumlara bilgi verildi. BaÅŸkanlık tarafından geçen yıl tamamlanan deÄŸerlendirme ve incelemeler sonucunda aklama suçunun iÅŸlendiÄŸi gerekçesiyle 177 kiÅŸi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
Geçen sene gönderilen adli konuyla ilgili tefeciliÄŸe iliÅŸkin 40 talepte bulunuldu. Analiz ve deÄŸerlendirme çalışmaları sonucunda istihbari bilgilendirme konusunda 965 kiÅŸide tefeciliÄŸe iliÅŸkin öncül suç konusu oluÅŸtu. 2011'de 24 tefecilik dosyası sonuçlandırıldı. MASAK tarafından finansal kuruluÅŸlara yönelik gerçekleÅŸtirilen eÄŸitim ve çalıştay faaliyetleri sonucunda, ÅŸüpheli iÅŸlem bildiriminde bulunan bankalar dışındaki finansal kuruluÅŸ sayısı 2010 yılında 49 iken bu sayı 2011 yılında 91'e ulaÅŸtı. Bildirim sisteminin daha etkin hale getirilmesi ve yükümlülüklere uyum denetimlerinin deÄŸerlendirilmesi amacıyla bankalar, sigorta ÅŸirketleri, sermaye piyasası aracı kurumları, portföy yönetim ÅŸirketleri, faktoring ÅŸirketleri ve finansal kiralama ÅŸirketlerinin uyum görevlileri ve yetkililerine yönelik çalıştaylar düzenlendi. (Ercan Baysal/Zaman)