Ä°ÅŸ dünyasının itirazlarını dikkate alan hükümet Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) 55 maddeyi deÄŸiÅŸtirdi. Buna göre; ortaklar ÅŸirketten borç para alabilecek, bilançolar internetten yayınlanmayacak, hiçbir ÅŸekilde hapis cezası olmayacak
Hükümet, 1 Temmuz’da yürürlüÄŸe girecek olan Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) iÅŸ dünyasının ısrarı üzerine radikal deÄŸiÅŸiklikler gerçekleÅŸtirdi. DeÄŸiÅŸikliklere göre, baÄŸlı ÅŸirketlerle ilgili rapor tutmayanlar baÅŸta olmak üzere 2 yıla kadar hapis öngören cezalar, 4 bin liraya kadar para cezasına çevrildi.
Hükümetin, muhalefete gönderdiÄŸi 55 maddelik yasa teklifinde 2 yılı kadar olan hapis cezaları 2 bin ile 4 bin TL arasında deÄŸiÅŸen para cezalarına çevrildi.
Ä°ÅŸadamlarının korktuÄŸu hapis cezalarında yapılan deÄŸiÅŸikliÄŸe göre, “Ä°ÅŸletme defteri tutmayanlar, her türlü belgenin fotokopisini tutmayanlar, defterlerini notere onaylatmayanlar, defter ve kayıtlarını Türkçe tutmayanlar, her faaliyet döneminin açılış ve kapanışında envanter çıkarmayanlar, bilgisayar ortamındaki defter ve kayıtları denetim sırasında basılı olarak hazır tutmayanlar” 4 bin lira idari para cezası çarptırılacak. Kanunda bu iÅŸlemleri yapmayanlar için 200 günden az olmamak üzere adli para cezası öngörülüyordu.
Yine 100 günden 300 güne kadar adli para cezası öngörülen, “defter ve kayıtlarını Türkiye muhasebe standartlarına uygun tutmayanlara” 4 bin lira idari para cezası verilecek.
“BaÄŸlı ÅŸirketlerle ilgili rapor tutmayanlara” 200 günden az olmamak üzere adli para cezası uygulanacak. Kanunda rapor tutmayanlar için 2 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. “Defter, kayıt ve belgeler ile bunlara iliÅŸkin bilgileri denetim elemanına sunmayan ve denetimi engelleyenlere” 300 günden az olmamak üzere adli para cezası verilecek. Kanun bu iÅŸlemlere 2 yıla kadar hapis öngörüyordu.
“Ä°nternet sitesini oluÅŸturmayan ÅŸirket yöneticilerine” 100 günden 300 güne kadar adli para cezası isteniyor. Kanunda bu durumdaki ÅŸirket yöneticileri için 6 aya kadar hapis, 100 günden 300 güne kadar adli para cezası öngörülüyordu.
Teklifte, “Ä°nternet sitesine konulması gereken içeriÄŸi koymayanlar” için 100 güne kadar adli para cezası hükmü getiriliyor. Kanunda bu durum için 3 ay hapis vardı.
İnternet sitesi şartı kaldırıldı
Åžirket kuruluÅŸu, sermaye artırımı, ana sözleÅŸmede deÄŸiÅŸiklik iÅŸlemleri için iÅŸlem denetçisinden rapor alma ÅŸartını içeren hükümler TTK’dan tamamıyla çıkarıldı.
Bir baÅŸka deÄŸiÅŸiklikle küçük ÅŸirketlere internet sitesi kurma zorunluluÄŸu kaldırıldı. Ä°ÅŸadamlarının en çok itiraz ettiÄŸi konulardan biri olan, internet sitesinde yayınlanacak bilgilere de sınırlandırma getirildi. Yapılan deÄŸiÅŸiklikle, ÅŸirketlerin her türlü finansal tabloları ve bunlara iliÅŸkin raporları artık internet sitesinde yayınlanmayacak.
‘Borç alınamaz’ hükmü çıkarıldı
TTK’nın ÅŸirket ortaklarının borç para alınmasını engelleyen, “ÅŸirkete boçlanma yasağı” baÅŸlıklı 358. maddesi ciddi deÄŸiÅŸikliÄŸe uÄŸradı. Bu maddenin ortakların ÅŸirketten borç alamayacağı yasağını getiren 2., 3. ve 4. fıkraları metinden çıkarıldı. Böylece yönetim kurulu üyeleri ile bunların yakınlarının ÅŸirketten borçlanması ve ortaklar ile yönetim kurulu üyelerine ÅŸirketler tarafından garanti, kefalet ve teminat verilmesi yasağından geri adım atılmış oldu.
Gümrük Bakanı Yazıcı, ortakların ÅŸirketten borç almaları konusunda geri adım sinyalini vermiÅŸ, Uzanlar’ın yaptığı gibi ÅŸirketlerin içinin boÅŸaltılmaması için, “kâr payı avansı”nı getireceklerini açıklamıştı. Ä°ÅŸ dünyasının ısrarıyla bu uygulamadan da vazgeçildi.
Önder Yılmaz/Milliyet