Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  20 Mayıs 2024 Pazartesi  
 
   
   
 
4 Haziran 2012 Pazartesi - 08:41

İşte Boğaz'a yapılacak 3.ncü köprü

İSTANBUL Boğazı’na 3’üncü köprünün inşası için geri sayım başladı. İşte o köprünü fotoğrafı

İşte Boğaz a yapılacak 3.ncü köprü

UlaÅŸtırma Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Binali Yıldırım, maliyeti yaklaşık 4.5 milyar lirayı bulacak 3’üncü köprünün inÅŸaat aÅŸamasında 6–7 bin kiÅŸi, iÅŸletme aÅŸamasında 700-1000 kiÅŸi, yapım sürecinde de 50 bin kiÅŸi istihdam edileceÄŸini söyledi. Yıldırım, “Köprü, Ege ve Marmarayı entegre edecek” dedi.

Ä°STANBUL BoÄŸazı’na 3’üncü köprünün inÅŸası için geri sayım baÅŸladı. UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Binali Yıldırım, maliyeti yaklaşık 4.5 milyar lirayı bulacak 3’üncü köprünün yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin 2015 yılı sonunda hizmete açılacağını söyledi. 10 yıl 2 ay 20 gün iÅŸletme ve yapım süresi ile Ä°çtaÅŸ Ä°nÅŸaat-Astaldi Ortak GiriÅŸim Grubu’na verilen köprü, ihale sözleÅŸmesi gereÄŸi 36 ayda tamamlanacak.

Otoyol projesi, Binali Yıldırım’ın ‘büyük sanat yapıları’ olarak tanımladığı, toplam uzunluÄŸu 1875 metrelik asma köprü, 60 metre uzunluÄŸundaki viyadükler ve toplam uzunluÄŸu 21 kilometre olan tünelleri kapsıyor. Güzergah üzerinde, baÄŸlantı yolları üzerindekiler de dahil 45 kavÅŸak bulunuyor. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin hayata geçirilmesiyle bütün bu olumsuzlukların ortadan kalkacağını savunan Binali Yıldırım, projenin hedeflerini anlattı.

50 bin kiÅŸi istihdam edilecek

Ä°stanbul’daki transit trafik yükünü hafifletmeyi amaçladıklarını belirten Binali Yıldırım, ÅŸunları söyledi: “Araçların ÅŸehir içi trafiÄŸine girmeden eriÅŸim kontrollü, yüksek standartlı, kesintisiz, emniyetli ve konforlu bir yol ile zamandan tasarruf ederek transit geçiÅŸini saÄŸlamak istiyoruz. Proje hayata geçtiÄŸinde Avrupa- Asya arasında çok daha kısa sürede geçiÅŸ imkanı olacak.

DiÄŸer ulaşım modları ile entegrasyon saÄŸlanıp, Ä°stanbul ÅŸehir içi trafiÄŸindeki yoÄŸunluk azaltılacak. Köprü, yapımı devam eden Gebze- Ä°zmir Otoyolu ile Ege ve Marmara bölgesinin entegrasyonu saÄŸlayacak. Projenin inÅŸaat aÅŸamasında, yaklaşık 6–7 bin kiÅŸi, iÅŸletme aÅŸamasında yaklaşık 700–1000 kiÅŸi, yapım sürecinde de 50 bin kiÅŸi istihdam edilecek.”

Ä°zmir’e kadar ulaÅŸacak

Proje kapsamında Gebze-Dilovası bölgesi TEM Otoyolu’ndan bir kavÅŸakla ayrılacağını söyleyen Bakan Yıldırım, ÅŸöyle konuÅŸtu: “Ä°zmit Körfezi’nde yapılacak asma köprü ile Hersek Burnu’na ulaşılacak. Otoyol Orhangazi ve Gemlik yakınlarından geçip, Ovaakça KavÅŸağı ile Bursa Çevreyolu’na baÄŸlanacak. Otoyol daha sonra Karacabey KavÅŸağı’ndan baÅŸlayarak Uluabat Gölü’nün doÄŸusundan, MustafakemalpaÅŸa’nın güneyinden ve Susurluk’un kuzeyinden geçerek Balıkesir’e ulaÅŸacak. Balıkesir’in batısından güneye yönelerek SavaÅŸtepe, Soma, KırkaÄŸaç ilçelerinin yakınlarından geçip, Turgutlu yakınlarında batıya yönelecek. Ä°zmir-UÅŸak devlet yoluna parelel olarak ilerleyip Ä°zmir Çevreyolu üzerindeki Anadolu Lisesi KavÅŸağı’na baÄŸlanacak.”

Yakıt tasarrufu sağlayacak

Yıldırım, ÅŸöyle devam etti: “377 kilometre otoyol ve 44 kilometre baÄŸlantı yolu olmak üzere toplam 421 kilometre uzunluÄŸundaki proje kapsamında, yaklaşık 3 kilometre uzunluÄŸunda bir asma köprü, toplam 18 bin 212 metre uzunluÄŸunda 30 adet viyadük, toplam 7 bin 395 metre uzunluÄŸunda 4 adet tünel, 209 adet köprü, 18 adet giÅŸe alanı, 5 adet Otoyol Bakım Ä°ÅŸletme Merkezi, 7 adet servis alanı ve 7 adet park alanı yer alacak. Proje tamamlandığında Ä°stanbul-Ä°zmir arasındaki mesafe 140 kilometre kısalmış olacak. 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresi 3.5-4 saate inecek. Proje yılda 870 milyon TL’lik yakıt tasarrufu saÄŸlayacak.”

Ä°ki katlı, demiryolu da geçiyor

Ä°STANBUL ve Marmara Bölgesi’nin karayolu trafik yükünü azaltmayı hedefleyen Üçüncü Köprü Projesi’ne, ilk projede olmayan demiryolu raylı sistemi de eklendi. Projeye göre, üçüncü köprü iki katlı olacak. Üst katı karayolu taşımacılığına ayrılan köprünün alt katından sadece demiryolu geçecek. Bu demiryolu Edirne’den Ä°zmit’e kadar hem ÅŸehirlerarası hem de ÅŸehir içinde yolcu taşıyacak. Marmaray’la da entegre edilecek raylı sistemle, Atatürk Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı da birbirine baÄŸlanacak.

Ä°zmit Körfez’inden geçiÅŸ 35 dolar+KDV

SÖZLEÅžMESÄ° 27 Eylül 2010 tarihinde imzalanan Gebze-Orhangazi-Ä°zmir (Ä°zmit Körfez GeçiÅŸi Dahil) Otoyolu Projesinde 4 ayrı kesim halinde verilen trafik garantisi ise ÅŸöyle: Gebze – Orhangazi kesimi için günde 40 bin, Orhangazi – Bursa (Ovaakça KavÅŸağı) kesimi için 25 bin, Bursa (Karacabey KavÅŸağı)-(Balıkesir – Edremit) ayrımı kesimi için 17 bin, Balıkesir – Edremit ayrımı – Ä°zmir kesimi için ise 23 bin otomobil.

Trafik sayısının garanti edilenin altında kalması halinde oluÅŸacak gelir kaybı, gelir kaybının olduÄŸu yılı takip eden yılın nisan ayı içerisinde Ä°dare tarafından görevli ÅŸirkete ödenecek. Otomobil için geçiÅŸ ücreti, Ä°zmit Körfez GeçiÅŸi Köprüsü için KDV hariç 35 dolar, otoyol için KDV hariç kilometre başına 0,050 dolar olarak belirlendi. Ä°ÅŸin yapım süresi 7 yıl. Ancak projenin tamamının 5 yılda bitirilip, iÅŸletmeye açılması hedefleniyor. Otoyolun farklı kesimlerinin farklı zamanlarda açılması imkanı da veriliyor.

Ekonomik kayıplara neden oluyor

BÄ°NALÄ° Yıldırım, trafik sorunun yol açtığı mevcut olumsuzlukları ÅŸöyle sıraladı:

Akaryakıt tüketimine baÄŸlı ekonomik kayıplar. Ulaşım alt yapısı yetersizliÄŸi nedeniyle, taşıma kapasitesinin düÅŸük verimle kullanılması.

Ä°stanbul’un ulaşım alt yapısındaki yetersizlikler nedeni ile, sektörlerdeki kapasitenin yeterli seviyede kullanılamaması.

BoÄŸaz geçiÅŸlerindeki kapasite yetersizliÄŸi nedeniyle EriÅŸme Kontrollu bir yolda, sadece olaÄŸanüstü hallerde uygulanması gereken ilave ÅŸerit çalışmalarının her gün yapılmasından dolayı, ilave iÅŸletme maliyeti oluÅŸturması.

Bakım ve onarım iÅŸlerinin trafik yoÄŸunluÄŸundan, belirli gün ve kısıtlı zaman diliminde yapılması nedeniyle oluÅŸan ilave bakım maliyeti.

Fatma Aksu/Hürriyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
Vergiye zam gelecek mi?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomi gündemiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı:
Tazminat sistemi sil baştan: İşte yeni düzenleme
Kıdem Tazminatı Fonu oluÅŸturulmasına yönelik tasarı tamamlanmak üzere.
Talih Kuşu 'kötü yola' düştü! MASAk peşinde
Mali Suçları Araştırma Kurulu, büyük ikramiyeyi kazanan talihli banka müdürünün peşine düştü...
 
Yazıcı: TOBB itiraz etti ben de kaldırdım
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TOBB'un isteği üzerine yeni TTK'da ...
Üçüncü havalimanının yerini belirledik
İstanbul'da Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarının yetersiz kalması ...
Erdoğan'dan ihracat şampiyonlarına ödül
Başbakan Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) İhracatın Şampiyonları ...
 
25 milyar dolar 15 holdinge peşkeş çekilmiş
28 Şubat döneminde Vakıfbank Genel Müdürü olan Hasan Kılavuz, büyük soygunu anlattı...
‘En düşük maaş 1.757 TL olacak’
Maliye Bakanı Şimşek, “Memurlara yaptığımız teklif sonrasında en düşük ...
Bakanlık için serveti bırakmış!
Maliye Bakanı Şimşek, bakan olmadan önce Merill Lynch'te 770 bin dolar maaş aldığını açıkladı
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,2020   35,0069  
       
  10.644,000   2.498,7400  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   Merkez Bankası | BDDK | Denizbank | George Soros | Dolar | Avrupa Merkez Bankası | Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu | Ferit Åžahenk
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle