Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  19 Mayıs 2024 Pazar  
 
   
   
 
5 Haziran 2012 Salı - 07:43

Çağlayan tek tek yoklama aldı

Ekonomi Bakanlığı tarafından düzenlenen 2. Ticaret Müşavirleri Konferansı'nın açılışında ilginç bir olay yaşandı

Çağlayan tek tek yoklama aldı

Bakan ÇaÄŸlayan, toplantıda ticaret müÅŸavirlerinin adını tek tek okuyarak, salonda olup olmadıklarını kontrol etti.

TÜSÄ°AD BaÅŸkanı Ümit Boyner, Ekonomi Bakanlığı Kampüsü Hikmet Esen Konferans Salonu'nda düzenlenen 2. Ticaret MüÅŸavirleri Konferansı'nın açılışında, Türkiye'nin makro ekonomik sorunlarını önemli oranda çözdüÄŸünü ve enflasyonu tek haneli rakamlara düÅŸürmeyi baÅŸardığını söyledi.

Son 10 yıldaki deÄŸiÅŸimin diÄŸer bir göstergesinin de Türkiye'nin küresel ekonomideki öneminin artması olduÄŸunu dile getiren Boyner, Türkiye'nin rekabet edebilme gününün küreselleÅŸme ve geliÅŸme için mutlak olmasa da önemli bir yere geldiÄŸini ifade etti.

Ümit Boyner, yapılan bir araÅŸtırmaya göre, 2012'de Türkiye ekonomisinin en temel çekicilik faktörünün katılımcıların yüzde 90'ı tarafından ekonominin dinamizmi olarak tanımladığını aktararak, bu faktörü izleyen diÄŸer iki alanın ise yetenekli iÅŸ gücü ve rekabetçi maliyet yapısı olduÄŸunu belirtti.

Türkiye'nin geliÅŸtirmek zorunda olduÄŸu konuların başında cari iÅŸlemler dengesinin geldiÄŸine dikkati çeken Boyner, ÅŸöyle konuÅŸtu:

''Türkiye bu gösterge kategorisinde maalesef 59 ülke arasında 58'inci sırada yer alıyor. Evet son 10 yılda çok büyük baÅŸarılara hep birlikte imza attık. Ülkemiz son 10 yılda, küresel rekabette büyük atılımlar yaptı. DoÄŸaldır ki bu geliÅŸme sürecinde, makro ekonomik sorunların ülkemiz ekonomisi üzerindeki ağırlığı azalmaya baÅŸladıkça, daha yapısal ve derin meselelere eÄŸilmeye baÅŸladık. Elbette bu meselelerin başında ihracat performansı geliyor. Türkiye'nin adeta bir seferberlik ruhu içerisinde ihracatta odaklandığını görüyor ve iÅŸ dünyası olarak bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Ülkemizin rekabet gücünü ve ihracat performansının artırmanın güçlüklerinin farkındayız ancak hepimizin bildiÄŸi baÅŸka bir ÅŸey daha var. Devlet, iÅŸ dünyası, çalışanı kısacası tüm kurum ve insanlarımızla bizler Türkiye'nin potansiyeline yürekten inanıyoruz''

''Hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz''

Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸi de Türkiye'nin ihracatının, yılın ilk 5 ayında yüzde 10,5 oranında arttığını, yıl sonu hedefinin ise yaklaşık 150 milyar dolar olduÄŸunu söyledi.

Bu hedefe emin adımlarla ilerlediklerini belirten BüyükekÅŸi, ihracat hedeflerini, Avrupa'da yaÅŸanan krize raÄŸmen tutturduklarını bildirdi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine de deÄŸinen BüyükekÅŸi, bu hedeflerin sadece ihracatçıların deÄŸil, Türkiye'de yaÅŸayan herkesin hedefi olması gerektiÄŸini ifade etti.

Türkiye'yi yurt dışında çok iyi anlatmak gerektiÄŸini vurgulayan BüyükekÅŸi, ''Yatırım teÅŸvikleri, bu zamana kadar maalesef daha çok yabancı yatırımcıların AVM yatırımlarına, perakende sektörüne, bankacılık ve sigortacılık sektörüne geldi ama biz bundan sonra yabancı yatırımcıları daha çok üretimde ve ihracatta görmek istiyoruz'' dedi.

Türk Eximbank'ın da bu yıl çok farklı uygulamalar içinde olduÄŸunu belirten BüyükekÅŸi, bunların ihracata önemli bir katkı saÄŸlayacağını söyledi.

Eximbank'ın, yurt dışındaki ÅŸirketlerin ve markaların satın alınması halinde, 2 yıl ödemesiz 7 yıl, 3 yıl ödemesiz 10 yıla kadar bir vadeyle kredi çıkardığını aktaran BüyükekÅŸi, bunun da çok önemli olduÄŸunu ifade etti.

Ticaret müÅŸavirleri sayısının artmasını da bir paradigma deÄŸiÅŸimi olarak gördüÄŸünü dile getiren BüyükekÅŸi, bunun için Ekonomi Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan'a teÅŸekkür etti.

Mehmet BüyükekÅŸi, önümüzdeki dönemde sektörel ticaret heyetleri düzenlemeyi de planladıklarını belirterek, doÄŸru kiÅŸilerin doÄŸru firmalarla eÅŸleÅŸtirilmesini çok önemsediklerini sözlerine ekledi.

''Yabancı iÅŸadamlarına Türkiye'yi anlatın''

Türkiye Ä°ÅŸadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) BaÅŸkanı Rızanur Meral de dünya ekonomisinin üzerinde ''kara bulutlar'' dolaşırken, Türkiye'de çok pozitif bir tablonun olduÄŸunu söyledi.

TUSKON olarak geçen yıl 500 civarında heyeti Türkiye'de ağırladıklarını ve yine 500 civarında heyeti de yurt dışına götürdüklerini anlatan Meral, ''Sayın bakanımız Zafer ÇaÄŸlayan'ın bu konuda bize verdiÄŸi destekleri çok önemsiyoruz ve teÅŸekkür ediyoruz'' dedi.

Ticaret müÅŸavirlerinin sayısının artmasını ve daha da artacak olmasını da desteklediklerini aktaran Meral, ticaret müÅŸavirlerinden, görev yaptıkları ülkelere gelen yabancı iÅŸadamlarına Türkiye'yi anlatmalarını istedi. Meral, ''Siz yeter ki onları Türkiye'ye gönderin. Biz TUSKON olarak onları gerektiÄŸi gibi ağırlamaya hazırız'' dedi.

''KoçoÄŸlu: Yatırım programlarını hızlı paylaşın''

Ä°NTES BaÅŸkanı Åžükrü KoçoÄŸlu da dünyada yaÅŸanan ekonomik sıkıntıların Türk müttehitlerinin hem gelir hem de istidam oranlarını etkilediÄŸini söyledi.

Libya'dan Türk müteahhitlerinin pay almasının oldukça zor olduÄŸunu dile getiren KoçoÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

''Daha önce petrol ve doÄŸalgaza gözünü diken batılılar, ÅŸimdi müteahhitlik iÅŸlerine de talip. Aç kurtların olduÄŸu bu ortamda tok kurt olarak bizim pay almamız oldukça zor.''

Önceki yıllarda ticaret müÅŸavirlerinin memur zihniyetiyle hareket ettiÄŸini ama Zafer ÇaÄŸlayan'ın bakanlığıyla önemli zihniyet deÄŸiÅŸikliÄŸinin saÄŸladığını dile getiren KoçoÄŸlu, ticaret müÅŸavirlerinden bulundukları ülkelerin yatırım programlarını en kısa sürede kendileriyle paylaÅŸmalarını istedi.

MÜSÄ°AD BaÅŸkanı Nail Olpak da ticaret müÅŸaviri sayısının artmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, MÜSÄ°AD olarak bu atılım hamlesine yeni temsilcilikler kurarak katkı saÄŸladıklarını ifade etti.

Yeni TeÅŸvik Sistemi ile Girdi Tedarik Sistemi'ni çok önemsediklerini ifade eden Olpak, dünyanın birçok bölgesinde yaÅŸanan krize raÄŸmen Türkiye'nin ihracatını arttırmasında pazarını çeÅŸitlendirmesinin etkili olduÄŸunu kaydetti.

''Ä°tibarımız arttıkça saygı ile karşılanıyoruz''

TÜMSÄ°AD BaÅŸkanı Hasan Sert de önceki yıllarda Türkiye'nin hedeflerinin olmadığını ama artık herkesin 2023 yılı hedeflerine odaklandığını ifade ederek, yapılan konferansın da Türkiye'nin hedeflerine aynı ortak dille ulaşılmasına katkı saÄŸlayacağını söyledi.

Türkiye'nin itibarının artmasıyla, gittikleri ülkelerde saygı ve ilgiyle karşılandığını aktaran Sert, ''Türk iÅŸ adamlarımız Ekonomi Bakanlığının da destekleriyle büyük iÅŸler baÅŸarıyor. Bunda ticaret müÅŸavirlerimizin katkısı oldukça önemli. Daha önce yabancı iÅŸ adamlarının baÅŸarısını konuÅŸan Türk iÅŸ adamları bugün birbirlerinin baÅŸarılarını konuÅŸuyor. Bu yakalanan baÅŸarıyı gösteriyor'' dedi.

ASKON BaÅŸkanı Mustafa Koca ise ticaret müÅŸavirlerinin bulundukları ülkelerin ekonomik kapasitelerini, ihtiyaçlarını ve iÅŸ gücü kapasitelerini çok iyi analiz ederek kendileriyle paylaÅŸmaları gerektiÄŸini söyledi.

Rusya ve Ä°talya gibi ülkelerin ticaret müÅŸavirlerinin, ülkelerinin ticaret hacmini geliÅŸtirmek için adeta kapı kapı dolaÅŸtığını aktaran Koca, Türkiye'nin ticaret müÅŸavirlerinin de dünyanın dört bir yanında iÅŸ fırsatı arayan Türk iÅŸ adamlarına bulundukları ülkenin ruhunu sunmaları gerektiÄŸini söyledi.

''Bakan ÇaÄŸlayan, yoklama yaptı''

KonuÅŸmaların ardından ÇaÄŸlayan, TÄ°M BaÅŸkanı BüyükekÅŸi, TÜSÄ°AD BaÅŸkanı Boyner, TUSKON BaÅŸkanı Meral, MÜSÄ°AD BaÅŸkanı Olpak, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan, Ä°NTES BaÅŸkanı KoçoÄŸlu, TÜMSÄ°AD BaÅŸkanı Sert ve ASKON BaÅŸkanı Koca'ya plaket verdi.

Bakan ÇaÄŸlayan, daha sonra ticaret müÅŸavirlerinin adını tek tek okuyarak, salonda olup olmadıklarını kontrol etti. ÇaÄŸlayan, ismini okuduÄŸu ticaret müÅŸavirlerinin hallerini sorarak, sivil toplum örgütleri temsilcileriyle tanışmalarını saÄŸladı.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
İşte Boğaz'a yapılacak 3.ncü köprü
İSTANBUL Boğazı’na 3’üncü köprünün inşası için geri sayım başladı. İşte o köprünü fotoğrafı
Vergiye zam gelecek mi?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomi gündemiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı:
Tazminat sistemi sil baştan: İşte yeni düzenleme
Kıdem Tazminatı Fonu oluÅŸturulmasına yönelik tasarı tamamlanmak üzere.
 
Talih Kuşu 'kötü yola' düştü! MASAk peşinde
Mali Suçları Araştırma Kurulu, büyük ikramiyeyi kazanan talihli banka müdürünün peşine düştü...
Yazıcı: TOBB itiraz etti ben de kaldırdım
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TOBB'un isteği üzerine yeni TTK'da ...
Üçüncü havalimanının yerini belirledik
İstanbul'da Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarının yetersiz kalması ...
 
Erdoğan'dan ihracat şampiyonlarına ödül
Başbakan Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) İhracatın Şampiyonları ...
25 milyar dolar 15 holdinge peşkeş çekilmiş
28 Şubat döneminde Vakıfbank Genel Müdürü olan Hasan Kılavuz, büyük soygunu anlattı...
‘En düşük maaş 1.757 TL olacak’
Maliye Bakanı Şimşek, “Memurlara yaptığımız teklif sonrasında en düşük ...
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,2020   35,0069  
       
  10.644,000   2.498,7400  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   BDDK | Ziraat Bankası | Banka | Hayati Yazıcı | Almanya | BaÅŸbakan ErdoÄŸan | Borsa | ABD
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle