Sanayiciler, devletten bir türlü alamadığı ve 16 milyar liraya ulaÅŸan KDV iadesi alacakları konusunda BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan çözüm istedi. Sanayiciler Babacan’a, “Suistimallere karşı denetim ÅŸartı getiriliyor ama kurunun yanında yaÅŸ da yanıyor. O zaman bizden teminat mektubu alın” önerisini getirdi. Sanayicilerin önerilerini dinleyen Babacan, özellikle iki çözüm önerisi üzerinde durarak, konuyla ilgili çalışma yapılması talimatını verdi.
BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan, sanayicilerin devletten bir türlü alamadıkları ve 16 milyar liraya ulaÅŸan KDV iadesi alacaklarına el attı. Sanayicilerin önerilerini de dinleyen Babacan, özellikle iki çözüm önerisi üzerinde durarak, konuyla ilgili çalışma yapılması talimatını verdi.
ASO’nun önceki günkü gündem toplantısına katılan Babacan, sanayiciler adına ASO BaÅŸkanı Nurettin Özdebir’in gündeme getirdiÄŸi KDV iadesi alacaklarına iliÅŸkin ÅŸikayetleri dinledi. Özdebir, Babacan’a, Maliye Bakanlığı’ndan milyonlarca liraya ulaÅŸan KDV iadesi alacaklarını tahsil edemediklerini belirterek, bu soruna çare bulunmasını istedi. Maliye’nin KDV iadelerini ödemek için önce denetim yaptığını, ardından da uygun bulursa paraları 18 ayda ödediÄŸini anlatan sanayicilere Babacan, “Bakanlık faturaları kontrol etmek zorunda. Kayıtdışılık malum, faturalarda KDV gerçekten ödendi mi, ödenmedi mi, Maliye Bakanlığımızın kuÅŸkuları var. Türkiye’nin bugünkü kayıtdışılık ortamında otomatik olarak ödemek problem olur” dedi.
KDV alacağı 16 milyar TL
Sanayiciler Babacan’a, “Kayıtdışı nedeniyle gösterilen titizliÄŸi anlıyoruz ama kurunun yanında yaÅŸ da yanıyor. O zaman bizden teminat mektubu alın, KDV iademizi ödeyin, aksi bir durum çıkarsa teminat mektubunu bozun. Ya da alımda yüzde 18 satışta yüzde 8 olan KDV oranını, satışta da yüzde 18’e çıkarın. Aradaki 10 puanlık artışı da Tarım Bakanlığı köylüye ödesin” teklifi getirdi.
Sanayicilerin bugün itibarıyla toplamda 16 milyar liraya ulaÅŸan KDV iadesi alacaklarıyla ilgili sorun 2008 yılında baÅŸladı. Maliye Bakanlığı, traktör ve tarım makineleri, tekstil, turizm, saÄŸlık, kırtasiye gibi bazı sektörlerdeki bazı ürünlerin KDV oranını yüzde 18’den yüzde 8’e indirdi. Böylece bu ürünlerin fiyatlarının da ucuzlamasını saÄŸladı. Özellikle tarım makinaları ve traktörde fiyatlar KDV indirimi kadar ucuzladı. Ancak bu noktada traktör ve tarım makinaları sanayinde bir handikap yaÅŸanmaya baÅŸlandı. Üretim için gerekeli malzemeyi yüzde 18 KDV’yle alan sanayiciler, ürettikleri traktör ve tarım makinalarını yüzde 8 KDV ile sattılar. Sisteme göre aradaki 10 puanlık KDV farkı, devletten KDV iadesi olarak alacaklardı. Ancak yılda 1 kez yapılan KDV iade alacaklarını Maliye, müfettiÅŸ denetimlerinin ardından, ağır bürokratik süreçlerle yaptığı için sanayicilerin KDV alacakları biriktikçe birikti. Gelinen noktada, bazı sanayicilerin Maliye’den alacakları tutar, ÅŸirket sermayelerinin bile üzerine çıktı.
Babacan’a durumlarını anlatan sanayiciler, “Devletten 20 milyonun üzerinde alacağım var, gidip kredi alıyorum. Üzerine bir de faiz ödüyorum. Ben niye bu maliyete katlanıyorum? Maliye suistimalleri önlemek için ödemeyi zorlaÅŸtırıyor ama kurunun yanında yaÅŸ da yanıyor. Bunun bir çözümü olmalı” dedi. Bu kapsamda sanayicilerden ilk olarak “Teminat mektubu verelim. Maliye, iade alacağımızı ödesin. Belgelerde bir usulsüzlük görürse, mektubumuzu yaksın” önerisi geldi. Ardından bir baÅŸka öneri de yüzde 8’e indirilen KDV’nin yeniden yüzde 18’e yükseltilmesi oldu. Buna göre sanayiciler alış ve satış sırasında geçerli KDV oranının eÅŸitlenmesini istedi.
Traktörün KDV’si % 18’e çıkabilir
Sanayicilerin önerisine göre, örneÄŸin traktör ve tarım makinalarındaki yüzde 8 KDV, yeniden yüzde 18’e çıkarılacak. Ancak köylünün kullandığı traktörün fiyatı da buna göre daha yüksek olacak. Bu, hükümetin pek tercih etmeyeceÄŸi bir durum. Ancak öneriye göre bu sıkıntı da, aradaki 10 puanlık farkın traktör ya da tarım makinesi alacak olan köylüye Tarım Bakanlığı kaynaklarından ödenmesi yoluyla aşılabilir. Bu öneriye Maliye Bakanlığı’nın sıcak yaklaÅŸtığı, ancak Tarım Bakanlığı’nın bu kaynağın Maliye tarafından kendilerine ayrıca aktarılması gerektiÄŸini savunduÄŸu belirtildi.
Çalışma ekibi kurulacak
Sanayicilerin önerilerini dinleyen BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, sözkonusu iki öneriyi dikkate deÄŸer bulduÄŸu ve üzerinde çalışılmasını istediÄŸi öÄŸrenildi. Babacan’ın da soruna el koymasıyla Maliye, Sanayi, Ekonomi ve Tarım Bakanlığı ile ASO temsilcisi sanayicilerin biraraya gelerek bir çalışma ekibi kurmasına ve en kısa sürede çözüme dönük bir rapor getirmesine karar verildi. Gülümhan Gülten/Vatan