Yerli reyting kuruluÅŸuna yönelik tartışmalar sürerken, yerli reyting ÅŸirketine yönelik detaylar da ÅŸekillenmeye baÅŸladı. Türkiye Ulusal Derecelendirme KuruluÅŸu (TUDEK) adı verilmesi planlanan yerli not kuruluÅŸunda, melez bir yapı olacak. KuruluÅŸ, ileride OrtadoÄŸu ve Balkanlar'dan baÅŸlayarak ülke notu da verecek
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) aÄŸabeyliÄŸinde kurulacak olan yerli reyting kuruluÅŸunda ayrıntılar netleÅŸmeye baÅŸladı. KuruluÅŸun bünyesinde, bankalar, akademisyenler, KOSGEB ve ÅŸirketler yer alacak. Kamu öncülüÄŸünde kurulacak kurumun hantal bir yapıda olmaması için tedbirler de alınacak.
Yerli reyting kuruluÅŸu, zaman içinde OrtadoÄŸu ve Balkanlardan baÅŸlayarak ülke notu vermeye de baÅŸlayacak.Türkiye Ulusal Derecelendirme KuruluÅŸu (TUDEK) adı verilmesi planlanan kurumda, melez bir yapı olacak. Kamunun öncü rol oynayacağı reyting kuruluÅŸu, kar güdüsü ile çalışan özel sektöre bırakılmayacak. Yetkililer, bu kurumun kamu öncülüÄŸünde olmasının, bağımsızlık ve piyasada kabul edilebilirlik açısından daha önemli garanti saÄŸlayacağına dikkat çekti. Kredi kuruluÅŸlarının pek çok ülkede kamu tarafından kurulduÄŸu belirtilirken, Fransa'da Merkez Bankası tarafından yürütülen bu rolü, Türkiye'de BDDK üstlenecek.
AKADEMÄ°SYENLER DE OLACAK
Planlanan çalışmaya göre kurumda, bağımsız otorite olan BDDK yanında, Bankalar BirliÄŸi, TMSF, SPK, KOSGEB de yer alacak. KOSGEB'in elinde 700 bin ÅŸirkete ait veri bulunduÄŸu için bu kurumun katılımına özel önem veriliyor. Reyting kuruluÅŸunda, özel sektörden de bankalar , ÅŸirketler ve Türk reyting ÅŸirketleri yanında, akademik çevreler de yer alacak.
HIZLI KARAR ALINACAK
KURUMUN tarafsızlığı da BDDK'nın teminatında olacak. BDDK, reyting verilmesine yönelik kuralları ve metodolojiyi belirleyecek. Aynı zamanda da kamu ve özel sektör arasında baÄŸlantı kuracak.Bu kurum kamu öncülüÄŸünde kurulacak olmasına raÄŸmen, hantal bir yapıda olmaması ve hızlı karar alması için tedbir alınacak. Bunun için de kurumun Bankalar BirliÄŸi'nin çatısı altında olması planlanıyor. Kurum, aynı kara liste olarak adlandırılan Risk Merkezi gibi, birlik altında ayrı bir yapılanma olacak.
SÖZLEÅžME HER AN BÄ°TEBÄ°LÄ°R
S&P'nin Türkiye'nin kredi notununun görünümünü düÅŸürmesi sonrasındaki tartışmaları yorumlayan Babacan, S&P'yle her an sözleÅŸmenin bitebileceÄŸi sinyalini verdi. BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan, Paris'te CNBC-e'nin sorularını yanıtladı. Babacan, 'Yasal altyapımız hazır. Herhangi bir kuruluÅŸ not verebilir ama onun ağırlığı nedir. Zaman gerekecektir ama bugünden baÅŸlamak lazım. Biz ne dersek diyelim yatırımcıların deÄŸerlendirmesi önemli olacaktır. G20'nin de gündem maddesi bu. Derecelendirme kuruluÅŸlarına bağımlılık nasıl azaltılmalı, bu G20'nin kararıdır' diye konuÅŸtu.
DAHA Ä°YÄ° NOTU HAKEDÄ°YOR
PAKÄ°STAN Merkez Bankası BaÅŸkanı Yaseen Anwar, Türkiye'nin kredi notunun reytingçiler tarafından yatırım yapılabilir ülke seviyesinin altında tutulmasını eleÅŸtirerek, 'Türkiye daha iyi bir derecelendirmeyi hak ediyor. Fakat nedense notlar belli seviyede tutuluyor' dedi. Anwar, bu kuruluÅŸları, 'borcu olmayan ülkeleri, borçlu ülkelerin oluÅŸturduÄŸu risklere olan direncine odaklanmış durumda' sözleriyle de eleÅŸtirdi.
FITCH TEÅžVÄ°KE DESTEK VERDÄ°
ÖTE yandan Fitch, dün bir rapor yayınladı. Fitch tarafından yapılan açıklamada, 'Türkiye'nin yakın zamanda açıkladığı teÅŸvik programı, yerli ve yabancı gruplardan stratejik ve geniÅŸ çaplı yatımlar için faydalı olacaktır, yavaÅŸlayan ekonomik ortamda, yeni ve ertelenmiÅŸ yatırım planlarına itici güç olacaktır'' ifadelerine yer verdi. Fitch, teÅŸvik programının ekonomi üzerinde etkilerini göstermesinin ve rekabet ortamında tam olarak yansımasının biraz zaman alacağını belirtti.
Fitch, yeni yatırım planı yapan Petkim ve Aksa gibi ÅŸirketler ile çeÅŸitli petrokimya ÅŸirketlerinin de yatırımlarını gerçekleÅŸtirmesi açısından teÅŸviklerin etkili olabileceÄŸini ifade etti. Açıklamada, 'TeÅŸvikler Aksa'nın uzun vadede 1 milyar dolara varacak olan yeni karbon elyaf yatırımı için de destekleyici olabilir' denildi.
Yerli ÅŸirket Balkanlar ve OrtadoÄŸu'ya not verecek
KURULACAK yerli derecelendirme ÅŸirketi, banka ve ÅŸirketlere not vermek yanında, ülke notu verme misyonuna da sahip olacak. Bu notlar, hem Basel 2 kriterleri çerçevesinde hem de bunun dışında bağımsız olarak kullanılacak. Bu reyting kuruluÅŸu, zaman içinde OrtadoÄŸu ve Balkanlara da ülke notu verecek. Milli reyting kuruluÅŸu, ileride Orta Asya ve Kuzey Afrika gibi ülkeleri de portföyüne katacak. (Deniz Çiçek/AkÅŸam)
'Reytingçilerin ne dediÄŸine bakmayız' dedi yatırım sözü verdi
Yatırım Grusu Mobius, reyting notlarını fazla dikkat almadıklarını belirterek, 'Türkiye'de yatırıma devam edeceÄŸiz, yeni yatırımlar planlıyoruz' dedi.
KÜRESEL yatırımcı Mark Mobius, 'Türkiye ekonomisi son derece dinamik. Türkiye dünyanın dört bir yanından uluslararası yatırımcıların ilgisinin merkezinde olmaya devam edecek' diye konuÅŸtu. Dünya genelinde 600 milyar doların üzerinde varlık yöneten Franklin Templeton'ın yöneticisi Mobius, Türkiye'nin uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸları tarafından düÅŸük notlarla deÄŸerlendirilmesine iliÅŸkin, 'Biz yatırımcılar, bu gibi derecelendirmeleri fazla dikkate almıyoruz. Türkiye'de yatırıma devam edeceÄŸiz, gelecekte yeni yatırımlar yapmayı planlıyoruz' bilgisini verdi. Avrupa krizini de deÄŸerlendiren Mobius, 'Yunanistan'ın eurodan çıkmasını beklemiyorum' yorumunu yaptı.
Ä°NÄ°Åž YUMUÅžAK OLUR
Euro krizinin Türkiye'ye yansımalarına da deÄŸinen Mobius, Tüm bu etkilere raÄŸmen, Türkiye yumuÅŸak iniÅŸi baÅŸaracak. Türkiye'nin enflasyonu kontrol altında alabileceÄŸini düÅŸünüyorum. Türkiye'ye olabilecek en büyük etkisi, Avrupa'nın hatalarının öÄŸretici özelliÄŸidir' ÅŸeklinde konuÅŸtu.