Türkiye için son yılların en gözde yatırım merkezi Kuzey Irak oldu. Sanayicisinden iÅŸadamına herkes özellikle Erbil’de iÅŸ yapmak için büyük çaba harcıyor. Geçen hafta Albaraka Türk’ün ÅŸube açılışı nedeniyle Erbil’deydik. Albaraka Türk, halen bu ÅŸehirde faaliyet gösteren Ziraat Bankası, VakıfBank ve Ä°ÅŸ Bankası’ndan sonra dördüncü Türk bankası oldu.
Ancak son Türk bankası da olmayacak gibi. Albaraka Türk’ün ÅŸube açılışına katılan Kuzey Irak Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, yıl sonuna kadar Türk banka sayısının 10’a ulaÅŸmasını beklediklerini söyledi. Toplantı sonrası görüÅŸtüÄŸümüz Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin YahÅŸi de bu bilgiyi doÄŸruladı. YahÅŸi, ÅŸu anda izinlerini alan ve bina kiralamak üzere olan Bank Asya’nın önümüzdeki günlerde Erbil ÅŸubesini faaliyete geçireceÄŸini söyledi. Biz de Garanti Bankası ve Kuveyt Türk’ün bu ÅŸehirde ÅŸube açmak için son hazırlıkları yaptığını öÄŸrendik.
Ancak Erbil’de ÅŸube açan bankalar ÅŸu ana kadar çok da umduklarını bulamamış gibi. YahÅŸi, bunun nedenini ülkedeki alışkanlıklar ve düzenlemelere baÄŸladı. Ardından da “Sabırlı olmak lazım” diye ekledi. Çünkü Irak’ta halen halk parasını evinde tutuyor. Ülkede POS cihazı yok denecek kadar az. Hatta Erbil Havalimanı’nda bile POS cihazı yok. AlışveriÅŸlerde nakit para kullanılıyor. Yani ülkede zorunlu ticari iÅŸlemler dışında bankacılık faaliyetleri neredeyse yok.
Bu arada Albaraka Türk’ün resmi açılışı geçen hafta yapmasına raÄŸmen yaklaşık sekiz aydır Erbil’de bankacılık faaliyetlerini sürdürdüÄŸünü de belirtelim. Fahrettin YahÅŸi’ye kısa da olsa yaÅŸadıkları tecrübelerden yola çıkarak “Sizce Türk bankaları Erbil’de umduÄŸunu bulabildi mi” diye sorduk. YahÅŸi’nin yanıtı kısa ve net oldu: “Åžu ana kadar umduklarını bulamamışlar gibi gördüm...” Para dergisi