Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  20 Nisan 2024 Cumartesi  
 
   
   
 
8 Nisan 2013 Pazartesi - 08:27

Parayı ne yapmalı? Nereye yatırmalı?

Faiz yüzde 6'nın altına indi. Asgari ücret kadar kazanmak için bile 200 bin lira gerekiyor. Vatandaş arayışta...

Parayı ne yapmalı? Nereye yatırmalı?

Bu yıl enflasyonun yüzde 6.5 olması bekleniyor. Mevduat faizleri net yüzde 6. Bono faizi ise yüzde 6’nın bile altına düÅŸtü. Asgari ücretli kadar kazanmak için 200 bin lira gerekiyor. Dolarda en doÄŸru noktada al-sat yapılsa bile kazanç yüzde 5.8

Faiz oranları gerileyerek yüzde 6 düzeyine geldi. Gelecek yıl enflasyon beklentisi yüzde 6.5 düzeyinde. Åžimdi yüksek miktarda faiz almaya alışmış vatandaÅŸlar soruyor ‘paramızı ne yapalım’ diye. Paradan para kazananlar için deÄŸil (zaten onların paralarını yöneten uzmanlar var) emeklilerin, ileride başını sokabilecek bir ev alma hayalindeki vatandaşın birikimlerinin enflasyona ezdirilmemesi için hazırladık ‘Paranın Yeni Rotası’nı. Türkiye’de birikim deyince akla ilk gelen banka mevduatı, bono faizi ile dolar ve Euro’dan oluÅŸan döviz yatırımlarından baÅŸlıyoruz bugün. Bugün için çıkan sonuç pek iç açıcı deÄŸil ama sabredin. Önce kötü haberden baÅŸlayalım sonra iyi haberi önümüzdeki günlerde vereceÄŸiz.

BONO ALSANIZ BELKÄ° ZARAR BÄ°LE OLUR

Ekonomistlerin beklediÄŸi enflasyon yüzde 6.5. Merkez Bankası yüzde 5.3 bekliyor ama ÅŸimdi yüzde 7 olan düzeye bakıldığında yüzde 5.3’e inmek pek kolay deÄŸil. Bankaya mevduat yapmaya gidiyorsunuz en iyi ihtimalle yüzde 7 faiz veriyorlar. Vergiyi düÅŸünce (stopaj) net yüzde 6 bile kalmıyor. Ancak 189 bin liranız olmalı ki aylık 773 lira olan asgari ücretli kadar para kazanabilesiniz. Banka az faiz veriyor deyip devlete borç verdiÄŸimizde yani Hazine bonosu aldığımızda da durum farklı deÄŸil. Faiz yüzde 6’nın altına düÅŸtü bile.

Üstelik faiz oranları da ÅŸu sıralar enflasyon ve Türkiye’ye gelecek olan sıcak paranın kesileceÄŸi korkusuyla yükselme eÄŸiliminde. Åžimdi bono alıp 1 ay sonra satmaya kalksanız belki zarar edeceksiniz. Bonoda da iÅŸler iyi deÄŸil ama ‘illa da bono’ diyorsanız sizin için paranızı enflasyona karşı koruyacak bir yatırım aracı bulduk: Enflasyona endeksli kâğıtlar. Enflasyona endeksli kâğıtlarda 6 ayda bir faiz hesaplanıp size faiz ödeniyor. Ä°ÅŸin güzel tarafı geçmiÅŸ enflasyon hesaplanıyor ve üstüne de bir miktar daha faiz veriliyor. Böylece paranız enflasyona karşı kesin olarak korunuyor.

EN AZ ÜÇ YIL VADELÄ° ENFLASYON BONOSU YATIRIMCIYI KURTARIR

Ancak uzmanlardan uyarılar var. Ali Ä°hsan Gelberi “Enflasyona endeksli kâğıtların vadesi uzun ve likiditesi yok. Yani kolay alıp satamazsınız” diyor. Endeksli kâğıtlar vadesine kalan süreye göre 10 yıla kadar çıkıyor. En az 3 yıl vadeli enflasyona endeksli deÄŸiÅŸken faizli bono almak lazım. Çünkü ancak 3 yıl üstü kâğıtlar enflasyona karşı vatandaşı koruyabiliyor. Daha düÅŸük vadeli olanların fiyatı çok düÅŸtüÄŸü için faiz kurtarmıyor.

Doların kazandıracağı yok bir de kredi notu artarsa...

Dolar geçtiÄŸimiz 350 iÅŸgününde 1.73-1.83 bandinda hareket etti. Yani en doÄŸru yerde alım yapıp yine en doÄŸru yerde satsanız yüzde 5.7 kazanırsınız. Döviz yatırımcısı sıkça al/sat yapmayıp döviz mevduatta beklediÄŸi için sadece yaklaşık yüzde 2.5-3 dolar faizi kazanıyor. DiÄŸer yandan kısa süre önce Türkiye’ye karşı olumsuz tavır içinde bulunduÄŸu genel kabul görmüÅŸ Standart and Poor’s’un bile kredi notunu yükseltmesi önümüzdeki dönemde Moody’s’in de not artıracağı beklentisi yarattı. EÄŸer Moody’s not artırırsa Türkiye iki kuruluÅŸtan birden ‘yatırım yapılabilir ülke’ konumuna yükselecek. Fitch’in notu ÅŸu anda ‘yatırım yapılabilir’ düzeyde. Böylece trilyon dolarlık fonlar Türkiye’ye yatırım yapabilecek. Bu da doların ve Euro’nun daha da gerileyeceÄŸi anlamına geliyor. Tabii öngörüler önemli bir kriz çıkmayacağı varsayımıyla yapılıyor. Yoksa grafikte de görüleceÄŸi gibi 2008’de doların yüzde 57, 2011‘de de yüzde 37 fırladığını hatırlatalım. Ama tabii dolar fırladığı düzeyden aÅŸağı doÄŸru kaymayı da ihmal etmiyor.

Cem Muratoğlu / Odeabank Bireysel Bankacılık GMY
‘6 AYDAN KISA VADEYÄ° TERCÄ°H ETMEYÄ°N’

Piyasadaki sıkışıklık ve iniÅŸ çıkışlara raÄŸmen dolar ve Euro’da önemli bir yükseliÅŸ olmadı. EÄŸer mevduattan vazgeçmiyorsanız 6 ay ve daha uzun vadeyi tercih edenler hem daha çok faiz alır hem de daha az vergi öder. 6 aydan yüksek mevduat ile düÅŸük arasında yüzde 0.25 puan fark var. Vergide 6 aydan düÅŸük mevduat yüzde 15, 6 aydan yüksek ise yüzde 12 vergiye tabi. Ancak yatırımcı biraz daha risk alıp yüksek getiri elde edebilir.

Cem Yalçınkaya / Perform Portföy Yönetimi Ortağı
‘CARÄ° AÇIK AZALACAK DOLARA Ä°HTÄ°YAÇ AZ’

Parasal geniÅŸlemenin tüm dünyada tek moda politika olduÄŸu dikkate alındığında faizlerdeki yükseliÅŸ enflasyon görülene kadar sınırlı kalır. Enflasyon korkusu olduÄŸu olduÄŸu için aÅŸağı doÄŸru gelmesini de beklemiyorum. Önümüzdeki dönem dövizden de bir ÅŸey beklemiyoruz. Büyüme düÅŸük seyrediyor, bu durum cari açığı dövizde ciddi bir yükseliÅŸ yaratacak kadar büyütmez.

Ali Ä°hsan Gelberi / Garanti Bankası Eko. AraÅŸ. Müdürü
‘ALIM SATIM TARÄ°HÄ°NÄ° AYARLAMAK ZOR’

Finans piyasalarında trendler önemli. Yılda iki kez trend genellikle deÄŸiÅŸir. Åžu anda trend geliÅŸmekte olan ülkelerden geliÅŸmiÅŸ ülkelere fon akımı. Bu nedenle daha az riskli enstrümanlara yatırım yapmak lazım. Ama vatandaÅŸa dövizi önermiyorum. Çünkü dövizin yükselmesi ve düÅŸmesinden para kazanılabilir ama bunu yakalamak vatandaÅŸ için çok zor.

Fatih Keresteci HSBC Bank Stratejisti
‘2013’TE FAÄ°Z DE DOLAR DA DÜÅžECEK’

Japonya dahil tüm ülkeler parasal geniÅŸlemeye gidiyor. Buna Avrupa bile dahil olabilir. 2013’ün geri kalan kısmında parasal geniÅŸleme devam edecek, hatta artacak. Bol ve ucuz likidite getirisi nominal olarak yüksek olan Türkiye gibi ülkelere gelir. Ancak Merkez Bankası önlem alıyor. Türk Lirası deÄŸerlenirse faiz indiririm diyor. Böyle olunca faizler, özellikle iki yıl ve daha az vadeli bono faizleri aÅŸağı gelir.

Rahim Ak/Habertürk

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
Merkez'de kazan kaynıyor: 600 kişi işsiz kalacak
Merkez Bankası'nda çalışanların tek tek yaptığı kontrol işleminde dijitale ...
Süleyman Kalkan neden koltuğundan oldu?
Vakıfbank'ta Bilal Karaman'ın yerine atanan Süleyman Kalkan da ani bir ...
Katılım GARANTİ!
İki kamu bankasının ardından o da hazırlığa başladı
 
'Merkez'e üretim freni
Üretimde canlanmanın henüz gerçekleşmemesi, kredi artışını ve TL'deki ...
Savunma sırası bankaların!
Türkiye'nin 12 bankasının sözlü savunmaları alınacak...
Müşterisini kandırmayan bankacıya kırmızı çizik
Personeli için ‘tenhada en iyi kıstıran’ tanımını kullanan bankanın, skandal ...
 
Tarihin en ucuz borçlanması
Hazine, Eurobond ihracıyla 10 yıl vadede 1.5 milyar dolar borçlandı. İşte ...
Bankaların fahiş kazancı: Yüzde 400
Bankalar yüzde 5.86 ile topladığı mevduatı yüzde 21'e varan faizle satıyor
Skoru yüksek olana düşük faizli kredi
Gelecek haftadan itibaren kredilerde ‘puan’lı yeni dönem başlıyor.
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,5004   34,6901  
       
  9.693,000   2.496,8600  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   bankalar | BDDK | altın | Halkbank | Hayati Yazıcı | BDDK BaÅŸkanı Mukim Öztekin | Piyasalar | Warren Buffett
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle