Merkez Bankası ÅŸubat ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, faiz koridorunun alt ve üst bandında 25 baz puan indirim yaparken, zorunlu karşılık oranlarını da arttırdı.
Merkez Bankası’nın sıcak para giriÅŸine karşı TL’deki deÄŸerlenmeyi ve kredi artış hızını azaltmayı amaçlayan politikasına karşılık, üretimde istenilen canlanmanın henüz saÄŸlanamaması Merkez’in daha radikal kararlar almasını güçleÅŸtiriyor.
Son açıklanan ÅŸubat ayı kapasite kullanım oranının da geçen yılın aynı dönemine göre 0.7 puan azalması, bu yılın ilk çeyreÄŸinde de beklenen toparlanmanın arzulanan seviyede olmadığını gösteriyor.
Merkez Bankası yılın ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, politika faizini yüzde 5,50’de sabit bırakırken, faiz koridorunun alt bandını yüzde 4,75’ten yüzde 4,50’ye, üst bandını ise yüzde 8,75’ten yüzde 8,50’ye indirdi. Merkez Bankası ayrıca, TL zorunlu karşılık oranlarını üç ay, altı ay ve 1 yıla kadar olan vadelerde 25 baz puan, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını ise bazı vadelerde 50 baz puan arttırdı.
Kredilerde büyüme sürüyor
Merkez Bankası’nın uyguladığı tedbirlere raÄŸmen, kredilerdeki yıllık büyüme hızı 15 Åžubat 2013 tarihi itibariyle yüzde 21’i geçti. 17 Åžubat 2012’de 637.9 milyar TL olan kredi hacmi, 15 Åžubat 2013 itibariyle 773.2 milyar liraya ulaÅŸtı. Türkiye’ye 2012 yılında tahvil-bono ve hisse senedi yoluyla 21.4 milyar dolarlık sıcak para giriÅŸi olurken, bu yılın ilk 1.5 ayında gelen para miktarı da 4 milyar dolara ulaÅŸtı.
Merkez Bankası gerek son PPK toplantısında, gerekse ekonomistlerle gerçekleÅŸtirdiÄŸi toplantıda, kredilerdeki büyümeye dikkat çekti. Merkez Bankası bu artışın önüne geçmek izin zorunlu karşılık oranlarını arttırdı. Bu artışın ekonomideki istenilen canlanmanın saÄŸlanamaması nedeniyle sınırlı olduÄŸuna dikkat çeken analistler, gerek sanayi üretimi gerekse kapasite kullanım oranlarının bu yılın ilk çeyreÄŸindeki büyümeye iliÅŸkin olumsuz sinyaller verdiÄŸini vurguladı.
Merkez Bankası’nın aldığı kararlar, borsada bankacılık sektörü hisselerine olumsuz yansıdı. Ä°MKB-100 Endeksi’nin yüzde 12,2 oranında deÄŸer kaybettiÄŸi 24 Ocak’tan bu yana bankacılık endeksindeki düÅŸüÅŸ yüzde 18’e ulaÅŸtı.
Dolar 1.80 TL’yi geçti
Merkez Bankası’nın son iki Para Kurulu’nda aldığı kararlar, döviz piyasasında etkisini kısmen gösterdi. TL’deki deÄŸerlenmeye çok sık dikkat çeken Merkez’in aldığı kararlar ve reel efektif kur endeksinin 120’yi geçmesi halinde müdahalesini sertleÅŸtireceÄŸi sinyali, doları 1.80 TL’nin üstüne çıkarak 3 ayın en yüksek seviyesini görmesine neden oldu.
AkÅŸam