Türkiye yüzde 3 büyürken banka kârlarının yüzde 21 artmasının arkasında "fahiÅŸ fiyat" stratejisi çıktı. Bankalar yüzde 5.86 ile topladığı mevduatı yüzde 21'e varan faizle satıyor
Bankaların Türkiye yüzde 3 büyürken, 22 milyara yakın kâr etmesinin altındaki baÅŸarı hikayesi ortaya çıktı. Bankaları vatandaÅŸtan topladıkları paraya düÅŸük faiz, sattıkları paraya ise yüksek faiz stratejisi ihya etti. Bankalar halktan topladığı mevduata yüzde 5.86 oranında faiz veriyor. Yani bankalar yüzde 5.86 ile aldıkları 'parayı' konut ve ihtiyaç kredisi olarak 3-4 katına vatandaÅŸa satıyor.
Bankalar bu parayı satarken de, masraf, komisyon, sigorta ücreti adı altında da birçok türev geliri elde ediyor.
YÜZDE 20 FAÄ°ZLE SATIYORLAR
Hazine'ye yüzde 6.5'le para veren bankalar yüzde 5.86 faizle topladıkları mevduatları vatandaÅŸa satarken yüzde 14-20 arasında faiz uyguluyor. Bankaların konut kredisi verdikleri vatandaÅŸtan aldıkları faiz yüzde 13.59'u, ihtiyaç kredisinde ise yüzde 20.72'yi buluyor.
Bankalar ucuza topladıkları parayı pahalı satarak kazandıklarının yanında 'hizmet karşılığı' ücretlerle de 'gelirlerini katlıyorlar. Bankalar, kredi kartı yıllık aidat ücreti, hesap iÅŸletim ücreti, iÅŸlemsizlik ücreti, dosya masrafı, ÅŸifre gönderim ücreti gibi 31 kalem hizmetten iÅŸlem bedeli alıyor.
Sadece bu gelirlerden yılda 11.5 milyar lira kazanan bankalar, personel giderlerinin tamamını buradan elde ettikleri gelirlerden elde ediyorlar. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıkladığı verilere göre kasım itibarıyla sektörün kârı yüzde 19.3 artarak, 21.7 milyara çıktı.
Sabah