Türkiye tarihine postmodern darbe olarak yazılan 28 Åžubat'la ilgili baÅŸlatılan soruÅŸturma o dönemin tanığı olan iÅŸ dünyasında deprem yarattı. Kimse yorum yapmıyor
Türkiye tarihindeki en büyük lekelerden biri olan 28 Åžubat'la hesaplaşıyor. Özel yetkili Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcı VekilliÄŸi'nin baÅŸlattığı soruÅŸturma iÅŸ dünyasında da bomba etkisi yarattı. REFAHYOL hükümetinin istifasıyla sonuçlanan 28 Åžubat sürecinde basın yoluyla 'Kâr deÄŸil, laiklik', 'Patronlardan Refah Partisi'ne açık tavır', 'Refahyol sorunları çözemez', 'Türkiye Cezayir olabilir', 'Ä°rticayı korumak utanç verir', 'Ä°rtica tehdittir', 'Hükümet çekilsin' açıklamaları yapıp, iÅŸçileri 'Türkiye'ye sahip çıkın' diyerek sokaÄŸa dökerek postmodern darbe öncesinde askerlerin medya üzerinden siyaseti ve toplumu dizayn etme çabasına katılan iÅŸ dünyası soruÅŸturmayla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor.
"5'LÄ° ÇETE" SESSÄ°Z
28 Åžubat'ın en önemli tanıkları arasında yer alan, hükümetin istifa etmesi için ortak deklarasyon yayınlayan ve kamuoyunda sonradan 5'li çete olarak adlandırılan TOBB, TÄ°SK, TESK, DÄ°SK ve Türk-Ä°ÅŸ'in baÅŸkanları sessiz. Dönemin TÄ°SK BaÅŸkanı Refik Baydur, 28 Åžubat soruÅŸturmasını "DeÄŸerlendirmek gereÄŸini duymuyorum. GelmiÅŸ geçmiÅŸ bir olaydır" diye yorumlarken, darbe sürecinde Türk-Ä°ÅŸ'in baÅŸkanlık koltuÄŸunda oturan Bayram Meral deÄŸerlendirme yapmaktan kaçındı. Meral, sorularımızı "Åžu anda konuÅŸma fırsatım yok" diye yanıtladı. Dönemin TOBB BaÅŸkanı Fuat Miras da konuÅŸmak istemediÄŸini ve rahatsız olduÄŸunu belirterek, telefonu kapattı. Esnaf örgütü TESK'in o dönemki baÅŸkanı DerviÅŸ Günday da rahatsız olduÄŸu için telefona çıkmadı.
Ne olmuÅŸtu?
28 Åžubat'ta Milli Güvenlik Kurulu toplantısıyla baÅŸlayan süreç sonunda Refah Partisi Genel BaÅŸkanı Necmettin Erbakan ile DYP Genel BaÅŸkanı Tansu Çiller'in oluÅŸturduÄŸu REFAHYOL hükümeti istifa etmek zorunda kalmıştı. 28 Åžubat süreci Türkiye'de sadece kiÅŸisel hak ve özgürlükleri baltalamamış, aynı zamanda vatandaÅŸa ağır bir bedel ödetirken 2001 krizine zemin hazırlamıştı.
Haberim yok çiftlikteydim
O dönemin tanıkları arasında yer alan bir baÅŸka isim de Patronlar Kulübü TÜSÄ°AD'ın baÅŸkanı olan Muharrem Kayhan. REFAHYOL hükümeti döneminde anketler yaptırarak 1997 yılını ekonomik açıdan kayıp yıl ilan eden, Genelkurmay BaÅŸkanlığı'na ekonomi brifingleri veren, siyasi istikrarın olmadığını söyleyip hükümetin çekilmesini isteyen ve Milli Güvenlik Kurulu bildirisini savunan açıklamalarıyla dikkat çeken TÜSÄ°AD'ın BaÅŸkanı Muharrem Kayhan da 28 Åžubat soruÅŸturmasından haberdar olmadığını söyledi. Kayhan, "Hiç haberim yok çiftlikteydim. Hiç düÅŸünmedim bu konuda bir ÅŸey söylemek istemiyorum bakayım ondan sonra" demekle yetindi.
Babam gözaltına alınmadı
Dün sabah saatlerinde baÅŸlayan 28 Åžubat soruÅŸturması DoÄŸan Grubu'nun hisselerine darbe vurdu. Bazı internet siteleri soruÅŸturmada Aydın DoÄŸan'ın da adının geçtiÄŸini yazınca borsada ÅŸirketin hisseleri deÄŸer kaybetti.
Aynı saatlerde grubun faaliyetleriyle ilgili basın toplantısı düzenleyen DoÄŸan Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Begümhan DoÄŸan Faralyalı konuyla ilgili açıklama yapmak zorunda kaldı. "Babam gözaltında deÄŸil" diyen Faralyalı, "Bu tür asılsız haberler hisselerimizde dalgalanmalara yol açıyor. Bir diÄŸer söylenti ise babamın hasta olduÄŸu ile ilgili. Babamın saÄŸlığı çok ÅŸükür iyi" dedi. Faralyalı'nın açıklaması da borsadaki deÄŸer kaybını önleyemedi. DoÄŸan Holding yüzde 14.12 kayıpla 0.73 liradan, DoÄŸan Yayın Holding ise yüzde 10.53 deÄŸer kaybıyla 0.68 liradan günü tamamladı. Öte yandan, holding geçen yılı 757 milyon lira dönem zararıyla kapattı.
REFAHYOL 1 yıl iktidarda kalabildi
Türkiye'nin 54'üncü hükümeti olarak da bilinen REFAHYOL hükümeti 28 Haziran 1996-30 Haziran 1997 arasında görev yapmıştı.
Dilek Güngör/Sabah