Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Nisan'da yapılacak üniversite sınavında öÄŸrencilerin maÄŸdur olmaması için ileri saat uygulamasını öne alıyor. 31 Mart'ta baÅŸlayacak olan uygulama 25 Mart'a çekildi.
Yaz saati uygulaması 1 hafta öne alınıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ileri saat uygulamasına 25 Mart Pazar günü geçilmesi için tasarıyı hazırlayıp Bakanlar Kurulu'na gönderdi. Zaman'ın bakanlık kaynaklarından aldığı bilgiye göre, saatlerin 1 saat ileri alınacağı 31 Mart tarihinin 1 Nisan'da yapılacak YükseköÄŸretime GeçiÅŸ (YGS) sınavına denk geldiÄŸi için böyle bir uygulamaya gidiliyor. Böylece öÄŸrencilerin saat karışıklığının neden olabileceÄŸi maÄŸduriyetlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Saatler, gün ışığından daha fazla yararlanılması amacıyla her yıl ekim ayının son pazar günü kış uygulaması ile birlikte 1 saat geri alınıyor. Her yıl mart ayının son pazar günü de 1 saat ileri alınıyor. Bakanlıktan yetkililer, uygulamayla her yıl 600 milyon kilovatsaat (kWh) civarı elektrik tasarrufu saÄŸlandığını belirtiyor. Ancak bakanlıktan bazı kaynaklar ve sektör temsilcileri, yaz-kış saati uygulamasıyla açıklanan tasarruf rakamlarının gerçeÄŸi yansıtmadıklarını ileri sürüyor. Öte yandan daha önce Enerji Bakanlığı, sürekli ileri saat uygulaması için çalışma yapmış ve BaÅŸbakanlık'a göndermiÅŸti. Çalışmada, kamu ve özel birçok kurum ile özellikle DoÄŸu ve GüneydoÄŸu illerindeki esnaf, sürekli ileri saati desteklerken, bazı bakanlıklar olumsuz görüÅŸ beyan etmiÅŸti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sürekli ileri saat uygulaması için yaptığı çalışmaları Bakanlar Kurulu gündemine taşıyacak. Bakan Taner Yıldız yaptığı son açıklamada "bu ayın sonunda saatlerin bir saat ileri alınacağını, bunun sürekli olmasıyla alakalı bakanlık olarak bir çalışma yaptıklarına" vurgu yaptı. Çalışmaya göre sürekli ileri saat uygulaması enerji sektörü açısından inceleniyor. Yapılacak düzenlemeyle gün ışığından daha fazla yararlanılması sonucu enerji kullanımında tasarruf etmek mümkün olacak. Bakan Taner Yıldız'ın açıklamasında, Bakanlar Kurulu'nun uygun görmesi halinde yapılacak yasal düzenlemeden sonra saatlerin sürekli ileri alınabileceÄŸi bilgisi de yer alıyor.
Taslak hazırlandı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yaz saati uygulamasına 25 Mart Pazar günü geçmek için Bakanlar Kurulu'na kararname taslağı hazırladı. Taslakta, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta saatlerin 25 Mart 2012 Pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınması, 28 Ekim 2012 tarihinde ise 04.00'ten itibaren bir saat geri alınması bilgisine yer veriliyor. Normal uygulamada 31 Mart Pazar günü ileri alınacak saatlerin, 1 Nisan'da yapılacak üniversite sınavında öÄŸrencilerin maÄŸdur olmaması için tarih 25 Mart'a çekiliyor.
Ä°smail Altunsoy/Zaman