Teknolojinin sunduÄŸu yeni imkânlar, tüm sektörlerde müÅŸteri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmanın önünü açtı. Mobilite sayesinde artık bankalar müÅŸterilerinin peÅŸini bırakmıyor.
Bankadan sigortaya, teknolojiden hızlı tüketim ürünlerine kadar farklı sektörlerdeki çok sayıda ÅŸirkete inovasyon danışmanlığı yapan Bora Özkent, yaÅŸanan inovasyon dönüÅŸümüyle ilgili “Daha iÅŸin başındayız. Finans sektörü dijital dünyanın geliÅŸimine paralel olarak büyük bir evrim geçirecek” dedi.
ÖrneÄŸin bir online maÄŸazada gezerken bir ürünü beÄŸendiÄŸiniz anda Facebook’ta “like” edeceksiniz ve bankanız bunu hemen fark edip size kredi önerisinde bulunacak. Ya da bir otele tatile gittiÄŸinizde bankanız Foursquare’de check-in yaptığınızı anlayıp size kredi kartınızla yararlanabileceÄŸiniz bir indirim önerisinde bulunacak.
Özkent’in verdiÄŸi bilgiye göre; Türkiye’de dijital bankacılıkta mobilite öne çıkıyor; kanunlar ve düzenlemeler diÄŸer sektörlere göre bankacılıkta alanı daraltıyor. Hâlâ ıslak imza birçok bankacılık sürecinde mecburi. Sosyal medya henüz sadece ÅŸikâyet yönetimi için kullanılıyor. Oysa dijital bankacılık dendiÄŸinde sadece internet bankacılığı deÄŸil, aplikasyonlar, sosyal medya kampanyaları, müÅŸteriye farklı ürünler sunma olasılığı ortaya çıkıyor.
Tüketici artık ÅŸeffaf
Özkent, sosyal medyanın tüketiciyi ÅŸeffaflaÅŸtırdığına dikkat çekti. MüÅŸteri neyi seviyor, neden memnun deÄŸil artık anında paylaşıyor ve bu paylaşım eskisi gibi 1-2 yakın arkadaÅŸ, eÅŸ, dost ile deÄŸil Twitter, Facebook, Youtube gibi mecralarda yüzlerce kiÅŸiye, onların da bunu paylaÅŸması ile binlerce kiÅŸiye ulaşıyor. Türkiye’de telekom, biliÅŸim, turizm, finans ve hızlı tüketim ÅŸirketleri sektörleri inovasyona oldukça ilgi gösteriyor. Ä°novasyon danışmanlığı alan bazı kamu kuruluÅŸları ve belediyeler de mevcut. Ä°novasyona ayrılan bütçe de giderek artıyor. Bora Özkent’in eÅŸi Işıl Taysever ile birlikte 2008’de kurduÄŸu Özkent&Taysever inovasyon danışmanlığı ÅŸirketi, Türkiye’nin önemli banka, sigorta, hızlı tüketim ürünleri, üretim ve otomotiv ÅŸirketleri ile çalışıyor.
Kocanızdan ÅŸüpheleniyorsanız bankayı arayın
g Amerika’da bankalar çiftlerin boÅŸanmak üzere olduÄŸunu harcamalarından tespit edebiliyor. ÖrneÄŸin evli bir erkek yüzük, çiçek vs. almaya baÅŸladıysa banka, kredi kartı harcamalarından bunu görüp önlem alıyor. BoÅŸanmalarda miras paylaşımı söz konusu olduÄŸundan bankalar da ona göre konumlanıyor. g Bankalar hangi kalemlere ne kadar harcandığının bir çizelgesini çıkarıyor. Bunu lokasyonla baÄŸlayan uygulamalarla örneÄŸin banka müÅŸterisi henüz restoranda yemek yerken anında cep telefonuna kısa mesaj yolluyor ve dışarıda yemeklere çok fazla harcama yaptığı konusunda uyarıyor.
www.goalmine.com, www.smartypig.com, www.mint.com gibi uygulamalarla kiÅŸinin cep telefonundan harcamaları ve nakit durumu sürekli takip ediliyor. g Bazı bankalar blog açıyor ve yatırımcılarla bire bir sohbet ederek filtresiz, sansürsüz finansal önerilerde bulunuyor. g MüÅŸteriler artık bir bankanın sadece kendi ürünleri ile ilgilenmiyor.
ÖrneÄŸin sportif sponsorluklarda bulunan bir bankanın spor haberlerini müÅŸterileri ile paylaÅŸtığı ve onlarla etkileÅŸime girdiÄŸi bir websitesi müÅŸterilerinin ilgisini çekiyor. g iPhone aplikasyonları ile Bluetooth üzerinden telefondan telefona para aktarabiliyor ya da telefonunuzu bir POS cihazına dönüÅŸtürebiliyorsunuz. iPhone üzerinde çalışan Square ile iÅŸyeri sahibi, müÅŸteri daha kapıdan girerken ismini soyadını öÄŸrenip ismiyle hitap edebiliyor ve ona yönelik ürünler sunabiliyor.
Pelin Ünker/Cumhuriyet