Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  17 Mayıs 2024 Cuma  
 
   
   
 
30 Mayıs 2012 ÇarÅŸamba - 08:06

Merkez'den 'zorunlu' karar!

Para Politikası Kurulu faize dokunmadı ama likiditeye dokundu; 2.1 milyar dolarlık "döviz zorunlu karşılık" düğmesine bastı

Merkez den  zorunlu  karar!

Merkez Bankası, bir sonraki Para Politikası Kurulu'nun yapılacağı 21 Haziran'a kadar miktar ihalesi açılacak günlerde fonlama tutarının 1 milyar TL ile 5 milyar TL arasında olmasını kararlaÅŸtırdı.

Merkez Bankası'ndan açık piyasa iÅŸlemlerine iliÅŸkin yapılan duyuruda, TL likidite öngörüleri çerçevesinde Para Politikası Kurulu'nun bugünkü toplantısında alınan karar uyarınca, bir sonraki Kurul toplantısının yapılacağı 21 Haziran 2012 tarihine kadar miktar ihalesi açılacak günlerde fonlama tutarının 1 milyar TL ile 5 milyar TL arasında olmasının kararlaÅŸtırıldığı bildirildi.

Duyuruda, ayrıca 1 Haziran–21 Haziran 2012 döneminde açılacak bir ay vadeli repo ihale miktarına iliÅŸkin üst sınırın her bir ihale için 5 milyar TL olarak belirlendiÄŸi, likidite koÅŸullarında öngörüler dışında önemli bir deÄŸiÅŸiklik gözlendiÄŸi durumlarda planlanan limitlerin dışında fonlama yapılabildiÄŸi kaydedildi.

Ä°Ç VE DIÅž DENGELEME ÖNGÖRÜLDÜÄžÜ ÅžEKÄ°LDE SÜRÜYOR

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, BaÅŸkan Erdem BaÅŸçı baÅŸkanlığında toplandı.

Bankadan toplantıya iliÅŸkin yapılan açıklamada, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 5,75 düzeyinde sabit tutulduÄŸu ifade edildi.

Gecelik faiz oranlarının borçlanmada yüzde 5'te, borç vermede 11,5'te, açık piyasa iÅŸlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo iÅŸlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranının da yüzde 11'de sabit tutulduÄŸu bildirildi.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 0 düzeyinde, borç verme faiz oranının da yüzde 14,5'te sabit tutulduÄŸu kaydedildi.

Açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüÄŸü ÅŸekilde sürdüÄŸünü teyit ettiÄŸi belirtildi.

Yılın ilk çeyreÄŸinde tüketim talebinde belirgin bir yavaÅŸlama gözlenirken öncü verilerin ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya iÅŸaret ettiÄŸi bildirildi.

Ä°hracatın istikrarlı artış eÄŸilimini koruduÄŸu, bu doÄŸrultuda, cari iÅŸlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceÄŸinin öngörüldüÄŸü kaydedildi.

Enflasyonun mayıs ayında kayda deÄŸer bir düÅŸüÅŸ göstermesi beklense de yılın son çeyreÄŸine kadar hedefin belirgin olarak üzerinde seyredeceÄŸi tahmin edildiÄŸi kaydedilirken, bu doÄŸrultuda fiyatlama davranışlarına dair riskleri sınırlamak amacıyla önümüzdeki dönemde mevcut sıkı duruÅŸun korunacağı belirtildi. Bu çerçevede Kurul'un, Nisan Enflasyon Raporunda yer alan yüzde 6,5 düzeyindeki yıl sonu enflasyon tahminini koruduÄŸu vurgulandı.

Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında esnekliÄŸin korunmasının uygun olacağını belirtirken, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerin dikkatle takip edileceÄŸini, Türk Lirası fonlama miktarının gerekli görüldüÄŸünde aÅŸağı veya yukarı yönlü ayarlanacağını kaydetti. Bu çerçevede, gerektiÄŸinde daha kısa süreli ek parasal sıkılaÅŸtırmaların da kullanılabileceÄŸi ifade edildi.

ZORUNLU KARÅžILIKLARDA 2.1 MÄ°LYAR DOLARLIK OPERASYON

Merkez Bankası, Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yabancı para olarak tutulabilecek kısmına iliÅŸkin üst sınırı yeni uygulamayla yüzde 45'e yükseltti.

Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tutulabilmesine iliÅŸkin duyurusunda, 27 Ekim 2011 tarihinde Merkez Bankası'nca alınan kararlar doÄŸrultusunda, bankacılık sisteminin Türk Lirası likidite ihtiyacının kalıcı bir yöntemle ve daha düÅŸük bir maliyetle karşılanabilmesi ve aynı zamanda Bankanın döviz rezervlerinin desteklenmesi amacıyla Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yabancı para olarak tutulabilecek kısmına iliÅŸkin üst sınırın yüzde 20'den yüzde 40'a yükseltildiÄŸi hatırlatıldı.

Bankaların bu imkandan büyük ölçüde ve istikrarlı olarak yararlanmakta olduÄŸu, kullanım oranının sektör genelinde yüzde 90 civarında gerçekleÅŸtiÄŸi vurgulanan duyuruda, ÅŸöyle denildi:

''Yeni uygulamayla söz konusu imkanın üst sınırı yüzde 45'e yükseltilirken, Türk Lirası zorunlu karşılık yükümlülüklerinin ilk yüzde 40'lık dilimine denk gelen tutarı önceden olduÄŸu gibi '1', yüzde 5'lik ikinci dilimine denk gelen tutarı '1,4' katsayısıyla çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden ABD Doları ve/veya euro döviz cinslerinden tesis edilebilecektir. Bu uygulama ile Türk Lirası zorunlu karşılıkların Türk Lirası veya döviz cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların yeni imkanı likidite gereksinimleri doÄŸrultusunda serbestçe kullanabilmeleri amaçlanmıştır. Bankalar, ileride ihtiyaç duymaları halinde, saÄŸlanan bu ilave döviz likiditesi dilimini öncelikle kullanmayı tercih edeceklerdir.

Mevcut imkan dahilinde Türk Lirası zorunlu karşılıklar için 10,9 milyar ABD Doları tutulmakta olup, saÄŸlanan ek imkanın aynı oranlarda kullanılması halinde, Bankamız rezervlerinde yaklaşık 2,1 milyar ABD Doları artış olacak, piyasaya ise 2,8 milyar TL likidite saÄŸlanacaktır. Uygulama, 8 Haziran 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 22 Haziran 2012 tarihinde baÅŸlayacaktır.''

JP MORGAN: MERKEZ ARTIK DAHA AZ ÅžAHÄ°N

Merkez Bankası'nın kararlarının ardından piyasa uzmanları da alınan kararları değerlendirdi.

JP Morgan, TCMB'nin açıklamasının Merkez'in biraz daha az ÅŸahin olduÄŸunu gösterdiÄŸini, ayrıca dezenflasyona daha güvenir hale gelmiÅŸ olduÄŸunun da sinyallerini verdiÄŸini,

Ä°NTEGRAL MENKUL DEÄžERLER: MERKEZ BANKASI DÄ°ZGÄ°NLERÄ° ÇOK SIKI TUTMUYOR

Bugün gerçekleÅŸen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizler beklentiler dâhilinde yüzde 5,75 olarak deÄŸiÅŸtirilmedi, gecelik borç verme ve borçlanma faiz oranları yüzde 11,5 ve yüzde 5’te sabit tutuldu. Aynı zamanda geç likidite penceresinin faiz oranını da yüzde 0’da tutan Merkez Bankası’nın dünya genelinde gözlemlenen ekonomik sıkıntıların devamı nedeniyle para politikasındaki esneklikleri desteklediÄŸini görüyoruz. Merkez Bankası’nın, daha önceki toplantıda hedeflenen yüzde 6,5 yıl sonu enflasyon tahminini de koruduÄŸunu görüyoruz. DiÄŸer taraftan, beklentilerimiz dahilinde, döviz cinsinden munzam karşılıklarda sınırlı ölçüde artırımlara gidilebileceÄŸini belirten Merkez Bankası’nın bu uygulamayı “istisnai gün” uygulamalarıyla kombine ederek serbest piyasada dövize müdahalelerde bulunabileceÄŸini düÅŸünüyoruz. Zorunlu karşılıklar konusunda, TL’nin döviz cinsinden tutulabilmesine iliÅŸkin üst sınırı yüzde 45 seviyelerine yükselten Merkez Bankası’nın açıkladığı bu oran, piyasaların beklediÄŸinden az da olsa düÅŸük kaldığı. Merkez Bankası’nın, saÄŸlanan ek likiditeyi 2.1 milyar dolar olarak belirlendiÄŸini ve bu deÄŸerin de piyasanın beklentilerinin sınırlı ölçüde altında kaldığını görüyoruz. Son olarak, 21 Haziran’a kadar açılacak repo ihalelerinin miktarlarının 1 milyar ile 5 milyar TL arasında olacağı da belirtildi.

Merkez Bankası’nın, enerji fiyatlarındaki sert çekilmeler nedeniyle kısa vadede enflasyonda görülebilecek gevÅŸemelerin yüksek seyreden serbest piyasa dövizleri nedeniyle dengelendiÄŸini ve kısa vade enflasyon riskinin hala geçerli olduÄŸunu enflasyon hedefini deÄŸiÅŸtirmeyerek açıkladığını düÅŸünüyoruz.

Bu aÅŸamada, Euro Bölgesi’nde özellikle Yunanistan kaynaklı politik sıkıntılar ve dünya genelinde görülen ekonomik sıkıntılar dolayısıyla Merkez Bankası’nın dolardaki yükseliÅŸlerin enflasyonist etkisinden çekinmesinin ön planda olduÄŸunu görüyoruz. Merkez Bankası’nın, özellikle dolar/TL paritesindeki yükseliÅŸlerin önüne geçmek adına almayı düÅŸündüÄŸü önlemlerden biri olan döviz munzamlarındaki artışı küresel ekonomiye dair belirsizlikleri takiben uygulayacağını ve bu uygulama süresinde istisnai gün uygulamalarıyla piyasadaki TL likiditesinin daraltılarak yine dolar/TL paritesine baskı yapılabileceÄŸini düÅŸünüyoruz.

Genel olarak Merkez bankası kararları beklentiler dahilinde geldi. Bu aÅŸamada Merkez Bankası’nın günlük uygulamalarını dünya ekonomisinin yönüne, enerji fiyatlarının durumuna ve Euro Bölgesi sıkıntılarının dolardaki etkilerine göre belirleyebileceÄŸini düÅŸünüyoruz. Kısa vadede, bu uygulama dolarda sınırlı yükselmelere izin verilmesi gibi düÅŸünülebilirken, Euro Bölgesi’nin 17 Haziran’daki Yunanistan seçimlerinin ardından netleÅŸecek akibetinin Merkez Bankası’nın hareketleri için de önemli olacağını ve doların daha da güçlenmesi durumunda günlük müdahaleler ile enflasyonun kontrol altında tutulmaya çalışabileceÄŸini düÅŸünüyoruz. Merkez Bankası’nın dizginleri orta sıkılıkta tutmasının en büyük etkeninin, daha önceki yorumlarımızda bahsettiÄŸimiz üzere, sert düÅŸen petrol fiyatlarında görülen çekilmelerin enflasyona olan olumlu etkilerinden dolayı olabileceÄŸini düÅŸünüyoruz.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
Özen'den finans merkezi tüyosu
'Uluslararası Finans Dünyasında Türkiye'nin Gelecekteki Rolü' başlıklı ...
Hesabınızda 1 kuruş bile bırakmayın!
Banka hesabınızda kalan borcunuzun çok az olduğunu düşünüp önemsemediyseniz ...
Özen: İstanbul finans merkeziyle yeni iş alanları oluşacak
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, İstanbul'un finans merkezi olmasıyla ...
 
Tüketici kredi kartını sevdi
Kredi kartı başına düşen işlem tutarı, 2011 yılında 3,5 kat artarak 491 lira oldu.
EBRD, Ankara'da ofis açıyor
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), bu hafta Ankara'da yeni ofis açıyor.
Bankalar da onun peÅŸinde!
Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook'un halka arzında yaşanan teknik aksaklıklardan...
 
Eximbank ‘şemsiye’kuruyor
Türk Eximbank, geçen yılın başlarında Tunus’ta başlayan ve bir çok ülkeye yayılan Arap Baharı’nda ..
Habertürk Gazi Erçel'i neden attı?
Sabah Ekonomi Habertürk yazarının ipliğini pazara çıkardı. Fatih Altaylı ...
ATM’ye dokunan yanıyor
Yüksek havale ücretleriyle gündeme gelen bankaların her köşe başında kurduğu ATM’ler de cep yakıyor.
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,2588   35,0722  
       
  10.320,000   2.469,5700  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   Sberbank | BaÅŸbakan ErdoÄŸan | BDDK BaÅŸkanı Mukim Öztekin | Almanya | ECB | Warren Buffett | Ferit Åžahenk | Barclays
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle