'Uluslararası Finans Dünyasında Türkiye'nin Gelecekteki Rolü' baÅŸlıklı panelde konuÅŸan Garanti Bankası Genel Müdürü Özen'den finans merkezi tüyosu: Basit vergi sistemi oluÅŸturmak yatırımcıları çekmek açısından çok önemli. Vergilerin açık olması finansal merkez kararlarını da etkileyecektir
Tufts Üniversitesi'nin düzenlediÄŸi ve ING Bank Yönetim Kurulu BaÅŸkanı John McCarthy moderatörlüÄŸünde 'Uluslararası Finans Dünyasında Türkiye'nin Gelecekteki Rolü' konulu panel gerçekleÅŸtirildi. Panelde konuÅŸan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Ä°stanbul'un uluslararası finans merkezi haline getirilmesinin amaçlandığını belirterek, 'Hukuki alt yapıyı güçlendirmek önemli. Finansal hizmetler konusuna da ağırlık verilecek. Polis memuru sayısında artış var. Yeni TTK yürürlüÄŸe girecek. ÇeÅŸitlilik finansal merkezler açısından çok önemlidir. Kira sertifikaları ihraç edecektir. Basit vergi sistemi oluÅŸturmak yatırımcıları çekmek açısından çok önemli. Türkiye'de en sorunlu kısım vergilerdir. Vergilendirme konusunda uluslararası belirsizlikler ortadan kaldırılacaktır. Vergilerin açık olması finansal merkez kararlarını etkileyecektir'' diye konuÅŸtu.
YENÄ° Ä°Åž ALANLARI OLUÅžACAK
Ä°stanbul'un finans merkezi haline getirilmesi için her türlü alt yapı çalışmalarının yapıldığını belirterek, 'GeliÅŸmiÅŸ teknolojik alt yapı finansal merkezlerin en önemli özelliklerinden bir tanesidir. Yeterince çaba sarf etmek önemli, yabancı dil eÄŸitimin ağırlıklı olması gerekmektedir. Ä°stanbul finans merkeziyle yeni iÅŸ alanları oluÅŸacak. Yan hizmetlerle de daha çok kiÅŸiye istihdam saÄŸlayacak' diye konuÅŸtu.
YENÄ° BÄ°R ANADOLU HÄ°KAYESÄ°
ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay da Türkiye'nin son 10 yılındaki geliÅŸimine iÅŸaret etti. Abay, ekonomik göstergelerin iyi boyutlarda olmasında istikrarlı bir siyasi ortamın önemli olduÄŸunu belirterek, ''Türkiye'de 74 milyon Türk yaşıyor ve büyüme oranı çok yüksek. Nüfusun yaklaşık yüzde 60'ının 40 yaşın altında olduÄŸunu görüyoruz. Türkiye'de yeni bir orta sınıf oluÅŸuyor ve yeni bir Anadolu hikayesine sahip oluyoruz'' dedi.
Keşke Kıta Avrupası'nı takip etmeseydik...
DÜNYANIN 'küresel kriz' dediÄŸi son krize kendisinin 'Kuzey Atlantik finansal krizi' demeyi tercih ettiÄŸini belirten Ä°MKB BaÅŸkanı Ä°brahim Turhan ise, ÅŸunları kaydetti: ''Çünkü Çin'de kriz yok. Bu kriz, dünyayı çok olumsuz etkiledi. Türkiye'deki bankaların hiçbiri, krizden öyle çok zarar görmedi. Kıta Avrupa'sı geleneÄŸini takip ediyor olmak Türkiye açısından kötü kader. Ben Anglo Sakson geleneÄŸini tercih ederdim. Bununla baÅŸ edebiliriz.'
Katılım bankacılığı emekleme aşamasında
BANK Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik de katılım bankalarının nasıl çalıştığını anlatarak, Ä°slami finansmanın yüzde 15-20 büyüdüÄŸünü ve dünya çapında 1 trilyon dolarlık hacim olduÄŸu düÅŸünüldüÄŸünü kaydetti. Türkiye'de 4 katılım bankasının olduÄŸunu ve 13 bin çalışanı bulunduÄŸunu anlatan Çelik, ''Türkiye'de bu bankaların pazar payı yüzde 4,6 varlık oranına bakıldığında 32 milyar dolar düzeyindeyiz. Son 5 yılda yüzde 30-35'lik büyüme gördük. Daha emekleme aÅŸamasında olmasına raÄŸmen bu büyüme önemli...''.