Şirketlerin transfer ettikleri CEO’ların ücretlerini açıklaması gerektiğini savunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Sporcular gibi CEO’ların ne aldığı da bilinsin, açık olsun” dedi.
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Şeytanın avukatlığını yapıyorum” diyerek, şirket CEO’larının transfer ücretlerinin şeffaf olmasını önerdi. “Sporcular gibi CEO’ların ne aldığı da bilinsin, açık olsun” görüşünü savunan Yazıcı, kâr payı avansı ile şirket sahibinin kendi şirketine borçlanamama kuralının da yumuşatılacağı işaretini verdi.
İçeri atalım demiyoruz
Yeni Türk Ticaret Yasası’nın uygulamasına ilişkin 3 tüzük, 6 yönetmelik, 11 de genelge olmak üzere toplam 20 ikincil düzenlemeye gidileceğini anlatan Yazıcı, şöyle konuştu: “Siyaset değişti, siyasi anlayış değişti. Kurumların faliyetleri itibariyle bir değişim ve dönüşüm oldu. Ticari alanda da değişim ve dönüşüm oluyor. Daha güçlü firmaların, dünyayla rekabet etmelerine dönük düzenleme getiriyor. Birtakım insanlar da statülerinin değişmesini isteniyor. Biz insanları cezalandıralım, içeri atalım anlayışı içinde değiliz. Kanunun sınırları içinde, amacı doğrultusunda ikincil düzenlemeleri dikkate almak suretiyle sorunları azami ölçüde gidermeye çalışacağız. Mesela, ortağın şirketten borç alamamasına ilişkin yapacağımız düzenlemede kâr payı avansı getireceğiz. Böylece şirkete borçlanamama kuralı yumuşatılmış olacak, tabii kâr payına mahsuben.”
Şirketlerin internet sitelerinde yöneticilerin maaşlarının yer alacağını belirten Yazıcı, şu bilgileri verdi: “Yer almasın mı? Herkes ne alıyorsa aldığının vergisini senin benim gibi ödemesin mi? Benim kafama takılan bir şey var orada. Profesyonel yönetici transfer olduğunda transfer parası almıyor mu? ‘100, 200 bin dolar aldı’ deniyor. CEO’ların aldıkları da bilinsin, açık olsun. Sporcu bir başka kulübe gittiğinde ne kadar aldı biliniyor. Ben burada şeytanın avukatlığını yaparak söylüyorum. Ekonomide bütün faaliyetlerin kayıtta olması lazım. Kârları, zararları kayıt altına girerse vergi ödeyenler daha az vergi ödeyecektir. Kayıt dışılık azaldıkça vergi geliri artacak. Piyasada da herkese güven gelecektir.”
Ben hiç zarar göstermedim
Bazı meslek sahiplerinin vergi ödememek için zarar gösterdiği eleştirilerini değerlendiren Yazıcı, “Ben avukatlık yaptım, hiç zarar göstermedim. Bu tümüyle ekonominin kayıtta olmasıyla, gelirlerin kayda geçmesiyle alakalı. Bir serbest meslek erbabı kazancı olmasına rağmen zarar gösteriyorsa, ona ödeme yapan da kayıt dışı ödeme yapıyor demektir. Onun için biz her alanı kayda almaya doğru gidiyor, ama bu birden olmaz” dedi.
‘Düğün yapacağım’ diye şirketten para çekilmez
TÜRK Ticaret Kanunu’nun yeni bir anlayış ve şeffaflık getirdiğini söyleyen Hayati Yazıcı, şu bilgileri verdi: “Fikirler rekabet gücünü arttırıyor, şirketleri bağımsız denetim mekanizmasına tabi tutuyor. Neye göre rekabet ediyorsun? Sermaye tahsis ediyorsun. Diyorsunuzki, ben şu kadar sermayeyle ana sözleşmesinde şu faliyette bulunacağım, buna göre de paranızı ayırıyorsunuz. Sonra da gelip otomobil ihtiyacım var, ev ihtiyacım var, çocuğumu evlendireceğim deyip para alıyorsun. Böyle bir şey olabilir mi? Şirketin birden fazla ortağı varsa yönetimde olmayan ortaklara karşı bu bir haksızlıktır. Şirket alacaklılarına karşı haksızlıktır. Yeni kanun düzenleme getiriyor, kâr payı dışında para alınmasını yasaklıyor. Çünkü para aldığınız zaman faizsiz kaynak kullanıyorsunuz. Mevcut kanunda da bu var ama bir yaptırımı yok.”
Eleştirileri dikkate alıyoruz
ŞİRKETE ait belgelerde yönetecilerin yer alacağını anlatan Hayati Yazıcı, “Arkadaşlara ‘Bakın, inceleyin’ dedim. Sonra şirketlerin oluşturacağı internet sitelerinde nelerin yer alacağı belli. Ama buralarda nelerin yer alacağı konusunda ikincil düzenlemelerimiz olacak. Bunları da o konudaki tüm eleştirileri dikkate alarak yapacağız. Sonuçta bu, Türkiye’de ticaretin kolay ve güvenilir yapılmasını sağlayacak bir düzenleme. Ama, bu hedefe gitmeyi engeleyecek düzenlemeler içeriyorsa oturur bakarız, olay bu. Zaten internetteki düzenlemeyi de kanun koyucu 1 Temmuz 2013 diye koymuş” dedi.
Turan Yılmaz/Hürriyet