Akbank Ekonomik Araştırmalar Bülteninde, ocakta 6,0 milyar dolar ile 5,5 milyar dolar olan beklentilerin üzerinde gerçekleşen cari işlemler açığının 2012'de yurt içi talepteki kısmi yavaşlama ile birlikte 65 milyar dolar seviyesine gerileyeceği değerlendirmesinde bulunuldu.
Bültende piyasalara yönelik yapılan değerlendirmeye göre Fed'in bugünkü toplantısında, 3. tur parasal genişlemeye ilişkin vereceği ipuçlarını bekleyen ABD ve Avrupa borsalarında dün genel olarak yatay kapanış gerçekleşti. ABD borsalarında dün 2012 yılının en düşük işlem hacmi görüldü.
Fed, aralarında Bank of America, JP Morgan, Citigroup gibi mevduat bankaları ve Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi yatırım bankalarının da bulunduğu 19 bankaya olası bir resesyon ve 2. konut krizi senaryosu için stres testi uyguluyor. Sonuçları 15 Mart'ta açıklayacak. Bankaların sermaye yeterlilikleri, gelirleri ve kar/zararları 9 çeyrek için öngörülecek. 2011 yılında Avrupa krizine ilişkin endişelerle yüzde 25 gerilemiş olan KBW finansal sektör hisse senedi endeksi, 2012 yılında şu ana kadar yüzde 15 yükseldi. Fed, ilk olarak Lehman'ın 2008'deki iflasının ardından 2009'da bankalara stres testi uygulamıştı.
Cari işlemler açığı ocakta 6,0 milyar dolar ile 5,5 milyar dolar olan beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
Cari açık, Ocak 2011 ile aynı seviyede gerçekleşti. Ekim'de 78,6 milyar dolara ulaşan yıllıklandırılmış cari açığın gerileme hızı ocakta azaldı. Aralıkta 77,2 milyar dolara düşen yıllık cari açık ocakta 77,1 milyar dolara geriledi. 2012'de yurt içi talepteki kısmi yavaşlama ile birlikte cari açığın 65 milyar dolar seviyesine gerileyeceğini değerlendiriyoruz. Ancak petrol fiyatlarının seviyesi kritik bir faktör. Gelişmiş ülke merkez bankalarının uyguladığı bol likidite politikalarının devam etmesi ile yurt dışı borçlanmalarda bir sorun yaşanmayacağını değerlendiriyoruz.
Cari işlemler verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından tahvil piyasasında satışlar görüldü. Gösterge kağıdın faizi günü valörlü işlemlerde bir önceki günün 13 baz puan üzerinde yüzde 9,31'den tamamladı.
Avro, dolara karşı yüzde 1,3 kaybettikten sonra dün az da olsa (yüzde 0,3) tekrar değer kazandı. Yunanistan borç takasının kabul edilmesinden sonra Avrupalı politika yapıcılarının gözlerini tekrar Avrupa İstikrar Mekanizmasının kapasitesinin artırılmasına çevirmeleri avronun değer kazanmasına sebep oldu. Yen dolara karşı yatay kapattı. Türkiye'de ise ocak ayı cari açık rakamının beklentilerin üzerinde gelmesi lirayı zayıflattı: Dolara karşı yüzde 0,4 değer kaybetti.
İMKB-100, dün liranın değer kaybı ve gösterge faizdeki yükselişe paralel olarak yüzde 0,7 değer kaybetti. Böylece endeksin son bir haftadaki düşüşü yüzde 2,7'ye ulaştı. Endeks, USD bazında 200 günlük hareketli ortalamasına yaklaştı. Dünkü kapanışı itibariyle bu ortalamanın yüzde 0,8 üzerinde. Bu seviyeden tepki alımları görülmesi olası. Yurt dışı kaynaklı gelişmelerle bu seviyenin kırılması halinde ise satışlar hızlanabilir.
Asya borsalarında dün genel olarak yatay bir seyir izlendikten sonra bu sabah Nikkei 225'de benzer seyir devam ederken, Hang Seng ve Şangay endekslerinde yüzde 1'e yakın yükselişler görülüyor.
İspanya ile İtalya tahvil getirileri arasındaki fark İtalya lehine açılıyor. Geçtiğimiz hafta İspanya hükümeti 2012 yılı için öngördüğü bütçe açığı milli gelir oranını yüzde 5,8'e yükseltmişti. AB Maliye Bakanları 2012 bütçesinde 0,5 puanlık ilave tasarruf talebinde bulundu. Dünkü maliye bakanları toplantısına başkanlık eden Lüksemburg Başbakanı İspanya'nın 2013 için yüzde 3'lük bütçe açığı milli gelir oranı hedefini de onayladığını açıkladı. İspanya'nın 10 yıllık getirileri yaklaşık son bir haftadır İtalyan getirileri üzerinde seyrediyor. İspanya'nın getirileri yüzde 5,04 ile İtalyan getirilerinin 13 baz puan üzerinde (yüzde 4,91)
İhracatının yavaşlaması ile Çin'in Şubat'ta 31,5 milyar dolar ile yüksek bir dış ticaret açığı vermesi emtia fiyatlarının gerilemesine sebep oldu.