“Üç kartım var. Biri benden de hesap işletim ücreti tahsil etmiş” diyen bankaların patronu Mukim Öztekin, bu tür ücretlerin güveni zedelediğini söyledi. Öztekin “Bankalar ayaklarına kurşun sıkıyor” uyarısında bulundu.
BDDK Başkanı Mukim Öztekin, hesap işletim ücreti gibi hizmetlerden alınan bazı kalemlerin bankaya olan güveni zedelediğini belirterek, bu tür ücretler tahsil eden bankalara ‘Ayağınıza kurşun sıkmayın’ diyerek uyarıda bulundu. BDDK Başkanlığı koltuğuna yaklaşık 4 ay önce oturan Öztekin, bankacılıktaki son gelişmeleri STAR’a değerlendirdi. Kurum içinde ve sektörde ‘mütevazi kişiliği’ ile tanınan Öztekin, kısa sürede piyasaların da güvenini kazandı. Özellikle, Adabank satışı konusunda verdiği karar ile kendisiyle ilgili olumsuz beklentileri boşa çıkaran Öztekin, yönetim ilkesini ‘kurum içinde uzlaşma sektörde uzlaşma’ olarak özetledi. Öztekin’in, sektöre ilişkin verdiği mesajlar şöyle:
ÜCRET VE KOMİSYONLAR: “Bankaların, hizmetleri karşılığında tahsil ettiği ücret ve komisyonları tamamen yasaklamak mümkün değil. Bu durumda, maliyet faizleri yüklenir. Ancak bankalar da bu konularda ölçülü davranmak zorunda. Geçtiğimiz günlerde bir banka, benim hesabımdan da hesap işletim ücreti adı altında ücret tahsil etmiş. Buna benzer bir çok ücret var. Bu tür ücretler aslında bankalara olan güveni, itabarı zedeliyor. Bankalar bir anlamda ayaklarına kurşun sıkmış oluyorlar.”
TEK LİMİT UYGULAMASI: “Kredi kartı borçlarında oransal anlamda çok büyük risk yok. Kartlarda daha çok ilk iki yıl sıkıntı yaşanıyor. Yaşlı kartlarda ise sıkıntı azalıyor. Tek limit konusunda çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Ancak, beyanda sıkıntı ile karşılaşıldı. Düzenleme hayata geçerse, 50 milyon tüketiciden gelir beyanı almak zorunda kalınacak. Bunu da kimse istemiyor.”
3 KREDİ KARTIM VAR: “Kredi kartı nakit aracı değildir. Kredi kartı kullanımı konusunda tüketicilerin finansal okuryazarlığının arttırılması gerekiyor. Bilinçli kullanılmazsa zarar söz konusu oluyor. Ben bugüne kadar 2 kredi kartı taşıdım. Son olarak maaş hesabı nedeniyle bir kart daha verildi. Bu nedenle 5-10 kart taşınması uygun değil.”
LİSANS İÇİN KUYRUK: “Yabancı bankalardan Türkiye’ye yoğun ilgi var. Avrupa bankaların yanında Ortadoğu ve Körfez ülkelerin bankalarından da lisans için görüşme yapan bankalar var. Söz konusu bankaların aktif büyüklükleri milyar dolarlar seviyesinde bulunuyor. Banka sayısının 60’a çıkacağını tahmin ediyorum.”
LİBOR SKANDALI: “Dünyada libor skandalı tartışılıyor. Skandal, Türkiye’de geçmişte yaşanan bankacılık skandallarının yanında çok küçük boyutta kalır. Bu nedenle, geçmiş dönemde yaşanan bankacılık skandallarının araştırılması büyük önem taşıyor.”
Hüseyin Özay/Star