Fitch, Türkiye’nin kredi notunu bir kademe artırarak “BBB-” ile yatırım yapılabilir seviyesine çıkardı. Türkiye böylece, 18 yıl önce kaybettiÄŸi ‘yatırım yapılabilir’ notunu tekrar geri aldı. Türkiye’nin sürdürülebilir büyümeye dönme yolunda ilerlediÄŸine dikkat çeken Fitch, “Kamu maliyesinin durumu, güçlü bankacılık sektörü, olumlu büyüme görünümü not artışında etkili” dedi.
Fitch’in dünkü kararının ardından diÄŸer kredi derecelendirme kuruluÅŸlarının da önümüzdeki aylarda benzer yönde not artırımları yapması bekleniyor. Moody’s’in yapacağı tek kademelik bir not artışı Türkiye’ye ikinci ‘yatırım yapılabilir’ notunu getirecek. S&P’nin ise Türkiye’yi bir üst sınıfa taşıyabilmesi için 2 kademelik not artışı yapması gerekiyor.
Türkiye’nin uzun zamandır beklediÄŸi not artışı sonunda geldi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu bir basamak artırarak “BBB-” ile yatırım yapılabilir seviyeye yükseltti. Böylece Türkiye, 1994 yılında kaybettiÄŸi “yatırım yapılabilir” notunu 18 yıl sonra geri almayı baÅŸardı.
Fitch kredi notunu bir kademe yükselterek BB+’dan BBB-’ye çıkartırken, not görünümünü “duraÄŸan” olarak belirledi. Fitch Türkiye’nin yerel para birimi cinsi kredi notunu ise iki kademe artırarak BBB’ye yükseltti. Ekonominin yumuÅŸak iniÅŸ yolunda olduÄŸunu belirten Fitch, devletin makul ve azalan borç yüküne dikkat çektikten sonra kredi notunu destekleyen unsurları “güçlü bankacılık sistemi, orta vadedeki olumlu büyüme görünümü ve görece zengin ve çeÅŸitlenmiÅŸ ekonomi” olarak sıraladı.
Kamu maliyesinin kredi notunun ana kuvvetli unsuru olduÄŸunu belirten Fitch, özelleÅŸtirme gelirleri hariç bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının bu yıl yüzde 1.9 düzeyinde kalmasının beklendiÄŸini belirtti.
1994’te 3 kademe birden indirildi
Yayımlanan açıklamada, Türkiye’nin kamu borcu/GSYH oranının yıl sonunda yüzde 37 düzeyinde olacağı, bu oranın BBB kredi notu aralığını paylaÅŸan ülkelerde medyan deÄŸerin yüzde 41 olduÄŸu ifade edildi.
Türkiye’ye ilk kredi notu 1992 yılında Moody’s tarafından Baa3 ile yatırım yapılabilir seviyede verilmiÅŸ, ancak 1994’teki krizde kredi notu üç kademe birden indirilerek yatırım yapılabilir seviyenin altına inmiÅŸti. Türkiye’nin kredi profilinin ÅŸoklara geçmiÅŸe göre daha dayanıklı olduÄŸuna dikkat çeken Fitch, Türkiye’nin dış finansman göstergelerinin kredi notu üzerindeki ana zayıf unsur olarak kalmayı sürdürdüÄŸünü belirtti. Fitch’in açıklamasında, “Bu yıl GSYH’nin yüzde 7.3’ü düzeyinde yer alması beklenen cari açık... ülkeyi küresel likidite ÅŸokları karşısında zayıf bırakıyor” denildi.
Ekonominin yatırım yapılabilir seviyedeki diÄŸer ekonomilerden daha volatil kalmaya devam edeceÄŸini ifade eden Fitch, önümüzdeki dönemde ekonominin bir dış finansman ÅŸoku ve resesyon ile karşılaÅŸabileceÄŸini ancak “ülkenin, bankacılık sisteminin ve hanehalkının güçlü mali durumunun yanı sıra ekonominin ve kur esnekliÄŸinin ÅŸokların finansal krize dönüÅŸmesi karşısında koruma” saÄŸlayacağını belirtti.
Büyüme 2014’te yüzde 4.5 olacak
GayrÄ°safi yurtiçi hasılanın (GSYH) bu yıl yüzde 3 büyüyeceÄŸini öngören Fitch, büyümenin gelecek yıl yüzde 3.8’e, 2014’te ise yüzde 4.5’e yükselmesini bekliyor. Fitch yıl sonunda enflasyonun yüzde 7.4’e, 2013 sonunda yüzde 6.5’e ineceÄŸini tahmin ediyor. Türkiye’nin enflasyon ve GSYH artışı konusunda tutarsız bir geçmiÅŸi olduÄŸuna dikkat çeken Fitch, ÅŸu anda uygulanan yeni politikanın ekonominin yeniden dengelenmesine yardım etmesine raÄŸmen Merkez Bankası’nın yüzde 5’teki enflasyon hedefine ulaÅŸamadığına dikkat çekti.
Fitch, Türkiye’nin cari açıkta belirgin veya kalıcı bir düÅŸüÅŸ saÄŸlaması halinde kredi notunun daha da artırılabileceÄŸini ancak bu durumun yakın vadede beklenmediÄŸini ifade etti.
Açıklamada, Türkiye’nin maruz kalacağı dış ÅŸokların veya politika uygulamasında meydana gelecek bir hatanın yol açacağı ödemeler dengesi krizinin ise kredi notunda aÅŸağı yönlü harekete neden olabileceÄŸine dikkat çekildi.