BKM Genel Müdürü Soner Canko, “Tüketicelerin ÅŸifre tercihleri daha çok 1903, 1905 ve 1907 gibi futbol kulüplerinin kuruluÅŸ tarihleri oluyor. Bu da güvenliÄŸi tehdit ediyor. Bazı bankalar 19 ile baÅŸlayan ÅŸifreleri kabul etmiyor” dedi.
BANKALAR kart ÅŸifrelerinin ilk iki numarasına “19-20” yasağı koydu. Bankaların yaptığı araÅŸtırmalara göre kart ÅŸifresi alacak tüketicilerin, en çok kullandığı rakamların başında futbol kulüplerinin kuruluÅŸ tarihi ve doÄŸum yılları olduÄŸu belirlendi. Tüketicilerin ÅŸifre bilgilerinin korunması için çalışmalar yaptıklarını belirten Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, “Futbol tutkusu kart ÅŸifrelerine yansıyor. 1903, 1905 ve 1907 gibi rakamlar çok sık kullanılıyor. Bunun dışında doÄŸum tarihleri de tüketicilerin kullandığı ÅŸifrelerin başında geliyor. Ä°çinde bulunduÄŸumuz yıla ait rakamlar da ÅŸifre olarak tercih ediliyor. Bunun önüne geçmek için bankalar bir çok farklı uygulama yapıyor” dedi.
Değişiklik de yapılmıyor
Bankaların kredi kartı sahiplerini korumak için bir çok farklı önlem aldığını anlatan Soner Canko, ÅŸunları vurguladı: “Hayatımızı kolaylaÅŸtıracak iÅŸlemler gerçekleÅŸtirirken bir çok ÅŸifre kullanıyoruz. Türkiye’de bu ÅŸifreler ise belli numaralardan oluÅŸuyor. Burada da futbol sevgisi öne çıkıyor. BeÅŸiktaÅŸ, Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarları destekledikleri takımların kuruluÅŸ tarihlerini ATM ve kredi kartı ÅŸifresi olarak kullanıyor. Bunun dışında doÄŸum yılları da çok sık tercih ediliyor. Bu yüzden de bankalar ilk ÅŸifre alımlarında 19 ile baÅŸlayan ÅŸifreleri kabul etmiyor. Önceden kullanıcılar ÅŸifrelerini ATM’lerden istedikleri ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirebiliyorlardı. Ancak ÅŸimdi bazı bankalar ATM’lerden de deÄŸiÅŸiklik yapılmasına izin vermiyor. Son dönemlerde ise 20 ile baÅŸlayan ÅŸifreler de kabul edilmiyor. Bunda da içinde bulunduÄŸumuz yıla ait numaralar tercih ediliyor.”
Ardışık sıralı sayılar
Tüketicilerin bilinçlenmesi gerektiÄŸinin altını çizen Soner Canko, ÅŸunları anlattı: “Åžifre tercihlerinde doÄŸum tarihi, hesap müÅŸteri numarası, nüfus cüzdanı numarası, ardaşık sıralı sayılar, telefon numarası gibi kolay tahmin edilebilir numaralar olmamasına dikkat etmeli. Kartların çalınması durumunda bir kaç defalık denemeler sonrasında kullanım kolayca gerçekleÅŸebiliyor. Bu tür numaraların kullanılmasının önüne geçilmesi lazım.”
Mail şifresi gibi olmalı
GOOGLE ve Yahoo gibi internet sitelerinden alınan maillerde ÅŸifre kullanımlarında güvenlik uygulaması bulunduÄŸunu dile getiren Soner Canko, ÅŸu bilgileri verdi: “Bu adreslerden mail alırken ÅŸifrelerde güvenlik uygulaması var. Tercih edilen ÅŸifrenin güvenli olup olmadığı belli kriterlerle kullanıcıya iletiliyor. ‘Az güvenli, güvenli ve güvenli deÄŸil’ uyarıları yapılıyor. Belki bu tür uygulamalar kullanıcılar için daha saÄŸlıklı olabilir. Çünkü çok fazla zorlamamak gerekiyor. Ancak bankalar da her zaman tüketicilerin güvenliÄŸini düÅŸünüyor. Sektörün saÄŸlıklı büyümesi için de güvenlik yatırımları her zaman artıyor.”
Rakamlarla kartlı ödeme sistemleri
Türkiye’de banka kartı sayısı 81 milyon 879 bine ulaÅŸtı.
Kullanılan kredi kartı sayısı 51 milyon 360 bin 809 adet oldu.
Türkiye’deki ATM sayısı 32 bin 462 adet oldu.
Pos cihazlarının sayısı ise 1 milyon 976 bin 843 adeti buldu.
Banka kartıyla 2011’de 1 milyardan fazla iÅŸlem gerçekleÅŸti.
Kredi kartı işlem sayısı 2.2 milyar adet oldu.
Bu kartlarla toplam 3.3 milyar adet iÅŸlem gerçekleÅŸti.
Banka kartının işlem cirosu 255 milyar lira oldu.
Kredi kartının işlem cirosu 291 milyarı buldu.
Bu kartlarla toplam 545 milyar liralık iÅŸlem gerçekleÅŸti.
Ä°nternet kullanımı büyüyor
BANKALARARASI Kart Merkezi’nin (BKM) 2011 yılı verileri, hızlı ve kolay alışveriÅŸ olanağı saÄŸlayan e-ticareti tercih edenlerin her geçen gün arttığını dile getiren Soner Canko, “2011 sonu itibariyle yerli kredi kartları ile yerli ve yabancı sitelerde 135 milyon adedinde ve 22 milyar TL tutarında e-ticaret iÅŸlemi gerçekleÅŸtirildi. E-ticaret alanında kullanım arttıkça güvenlik uygulamaları önem kazandı. Bu alanda da tüketicilerin bilinçli hareket etmesi
gerekiyor” dedi. (Hürriyet)