Kredili mevduat hesaplarında sıkıntı olduÄŸunu söyleyen BDDK BaÅŸkanı Öztekin, 'MüÅŸteri istemeden hesap açıyorlar. Faizi de kart faizinden bile yüksek. Bana da açmışlar ve 5,75 faiz uygulanmış. Haberim yoktu, gözümden kaçmış. Mecbur ödedim ve hesabın kapatılmasını istedim' dedi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) BaÅŸkanı Mukim Öztekin, kredi kartı ücreti ve hesap iÅŸletim ücreti konusunda sektörde bir standart sorunu yaÅŸandığına dikkat çekerek, 'BDDK olarak Tüketici Dairesi kuracağız ve bu konuda sektörle çalışacağız. Bu konuda beÅŸ kurum ortak olarak çalışıp standart getirecek. Verilen hizmetin bir bedelinin olması gerekir. Bankalar burada farklı farklı ücretler alıyor. Belirlenecek rakamlar fahiÅŸ ve tüketiciyi maÄŸdur edecek seviyelerde olmamalı. Kredili mevduat hesabı adı verilen ek hesaplar konusunda da çok sıkıntı var. MüÅŸteri talebi olmadan hesap açılıyor. Faizleri de çok yüksek, kart faizinden bile yüksek. Bana de açmışlar ve 5,75 faiz uygulanmış. Haberim yoktu, bayram dönemi olduÄŸu için de gözümden kaçmış. Mecbur ödedik ve hesabın da kapatılmasını istedim' diye konuÅŸtu. Ekonomi Muhabirleri DerneÄŸi ile sohbet toplantısında soruları yanıtlayan Öztekin, tüketici ÅŸikayetlerine deÄŸinerek, 'Kredi kartı talebi ve limit artırımı yazılı talimata baÄŸlanmalı. Bu konularda en kısa zamanda düzenlemeleri yapacağız' dedi.
YABANCI GÄ°RÄ°ÅžLERÄ°NE DAVET
BDDK BaÅŸkanı Mukim Öztekin, kurum olarak sektörün büyümesini arzu ettiklerini belirterek ÅŸunları söyledi:
'Türkiye'ye gelenler güçlü olmalı ve katkı saÄŸlamalı. Ä°zin verdiÄŸimiz, güçlü olduÄŸuna, sektöre katkı saÄŸlayacağına inandığımız herkesi elbette ülkemize bekliyoruz. Bankacılık parası olanların, güçlü sermayesi olanların yapacağı bir iÅŸ. Bizim istediÄŸimiz 300 milyon dolar bankaların kendi sermayesi... Bu rakamda da deÄŸiÅŸikliÄŸi düÅŸünmüyoruz. Türkiye'de banka kuracaklar, 500 milyon lira sermaye ile kurmalı.' Öztekin, bazı yabancı bankaların Türkiye'den çıkışına iliÅŸkin bir soru üzerine, 'Türkiye'de ÅŸu anda bankacılık karlı. Çok çıkılması taraftarı olunacağını düÅŸünmüyorum. Bankalarımız deÄŸerli ÅŸu anda' yanıtını verdi.
23 MÄ°LYAR TL KAR BEKLENÄ°YOR
Öztekin, mayıs sonu itibariyle bankacılık sektör karında yüzde 14 civarında artış olduÄŸunu, trendin böyle devam etmesi durumunda 2012 yılında karın 23 milyar lirayı bulabileceÄŸini söyledi. BDDK'nın verilerine göre, bankacılık sektörünün mayıs döneminde net karı, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 14.1 artışla 9.62 milyar lira oldu. Sektörün dönem karı 2011 yılında ise, yüzde 10.3 düÅŸüÅŸle 19.8 milyar lira olmuÅŸtu. Bu rakam 2010 yılında 22.1 milyar lira seviyesindeydi
SOMURTAN BİR KURUM DEĞİLİZ
BDDK BaÅŸkanı Öztekin, önümüzdeki dönem sektörde ÅŸeffaflık ve risk odaklı olmanın büyük önem taşıyacağına dikkat çekerek 'Denetim ve gözetim faaliyetinde bulunurken bunu da göz önünde bulunduracağız ve risk odaklı daha pro-aktif bir denetim hedefliyoruz' dedi. Öztekin, 'BDDK somurtan, uyaran ve sürekli parmak sallayan bir kurum deÄŸil. Amacımız sektörün geliÅŸmesini ve saÄŸlıklı iÅŸlemesini saÄŸlamak. 'Yoksa bankacı arkadaÅŸlarımıza kızmaktan hiç hoÅŸlanmam. Ben bana yapılmasını istemediÄŸim hiçbir davranışı baÅŸkalarına yapmayı arzu etmem' dedi.
Bankalar kart bedeli alabilir
Mukim Öztekin, kredi kartından ücret alınıp alınmayacağına iliÅŸkin bir soruyu ise ÅŸöyle yanıtladı:
'SözleÅŸmede belirtildiÄŸi sürece bankalar kart bedeli alabilir. 'Ben bir tartışmaya girmek istemiyorum. Sonuçta bir bedel. Ama bu iÅŸin bir bedeli var. MüÅŸterilerine biliyorsunuz sıfır faizle kredi kullandıran bankalar var. Sonuçta bankalar verim hesabı yapıyor. Bu verim asgari alması gereken kar mantığı ile hareket ediyor. Tüketicimizin de o noktada bilinçlendirilmesi gerekiyor.' (AkÅŸam)