Ankara BaÅŸsavcılığının batık bankalardakı 46 milyar dolarlık vurgunu sorduÄŸu TMSF, arÅŸivi açınca OYAK Bank’a yapılan kıyağın belgesini buldu. ArÅŸivden bazı paÅŸaların off-shore’daki batık paralarının nasıl devlete ödettiÄŸinin kanıtları da çıktı.
ANKARA Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı’nın yürüttüÄŸü 28 Åžubat soruÅŸturması kapsamında siyaset, asker ve medya üçgeninde yaÅŸanan yaklaşık 46 milyar dolarlık vurgun mercek altına alındı. Savcılığın talebi üzerine TMSF, batık bankalar, banka sahipleri ile o dönemde bankalarda görevli olan emekli askerlerin iliÅŸkilerini gözler önüne seren dökümanların yer aldığı murakıp raporlarını tozlu raflardan indirdi. Binlerce sayfalık raporları arasında en dikkat çekeni ise Sümer Bank, Ege Bank, Yurt Bank, YaÅŸar Bank, Bank Kapital ve Ulusal Bank’ın mal varlığıyla beraber OYAK Bank’a devredilmesi, ancak borçlarının TMSF’ye ödettirilmesini öngören belge olduÄŸu öÄŸrenildi.
Mal varlığı OYAK’a borçlar TMSF’ye
Belgelere göre Fon’a devredilen bankalarda off-shore hesabı bulunan birçok üst düzey askerin bu yolla off-shore hesaplarını mevduata çevirterek tahsil ettiÄŸi ve devleti milyarlarca dolar zarara uÄŸrattığı belirtildi. STAR’ın edindiÄŸi bilgilere göre savcılık, OYAK Holding (Ordu YardımlaÅŸma Kurumu) bünyesindeki OYAK Bank’ın o döneme iliÅŸkin hukuksuz faaliyetlerini içeren bir çok önemli belgeye ulaÅŸtı. Dosyada yer alan belgeler arasında Oyak Bank’ın hortumlanan 24 bankadan 6’sını malvarlığıyla beraber bünyesine kattığı bu bankaların borçlarını ise TMSF’ye yüklediÄŸine yönelik belgeler olduÄŸu öÄŸrenildi.
Savcılık off-shore’cu paÅŸaların peÅŸinde
Savcılığın incelediÄŸi en önemli belgelerden birisinin ise dönemin TMSF BaÅŸkanı Engin Akçakoca ile OYAK Bank arasında imzalanan ve Sümer Bank, Ege Bank, Yurt Bank, YaÅŸar Bank, Bank Kapital ve Ulusal Bank’ın mal varlığı ile beraber OYAK Bank’a devredilmesi, borçlarının ise TMSF’ye ödettirilmesini öngören belge olduÄŸu öÄŸrenildi.
Fon’a devredilen bankalarda off-shore hesabı bulunan birçok üst düzey askerin bu yolla off-shore hesaplarını mevduata çevirterek tahsil ettiÄŸi ve devletin milyarlarca dolar zarara uÄŸratıldığı belirtildi. Hisse devir sözleÅŸmesiyle off-shore sahibi paÅŸaların paralarını kurtarma operasyonu yapıldı. Bu anlaÅŸmayı raflardan indiren TMSF, Oyak Bank’ın yeni sahibi ING Bank’la karşı karşıya geldi. ING Bank (Oyak Bank), kendisine açılan off-shore davaları sonucunda ödemek zorunda kaldığı paraları, TMSF ile yapılan hisse devir sözleÅŸmesine atıfta bulunarak yine TMSF’den tahsil ediyordu. Bu duruma itiraz eden TMSF, hisse devir sözleÅŸmesiyle ilgili hukuki deÄŸerlendirme sürecini baÅŸlattı.
Bankalarda görevli paÅŸalar da soruldu
Ardından ise dava açılması bekleniyor. STAR’ın ulaÅŸtığı bilgilere göre Ankara Savcılığı milyarlarca doların bir anda uçtuÄŸu 28 Åžubat darbesinde hortumlanan 24 banka ile OYAK Holding’in rolüne iliÅŸkin birçok önemli belgeye ulaÅŸtı. 28 Åžubat darbesinden sonra arda arda bankalar iflas etmiÅŸ binlerce mudi ve off-shorezede dolandırılmıştı. Savcılık TMSF ve BDDK’dan Fon’a devrolan bankalarla ilgili bilgi talebinde bulundu. OYAK Bank’a devrolan bankalarda hesabı bulunan paÅŸaların yanı sıra Fon’a devrolan bankalarda görev alan paÅŸalar da soruldu.
50 BÄ°N LÄ°RAYA OYAKBANK’A DEVÄ°R
ANKARA BaÅŸsavcılığı, 28 Åžubat soruÅŸturması çerçevesinde batan bankalar, banka sahipleri ile o dönemde bu bankalarda görevli olan emekli askerlerin iliÅŸkilerini gözler önüne seren belgeleri inceledi. Savcılığın üzerinde durduÄŸu en önemli konu ise batan ve TMSF tarafından el konulan 24 bankadan 6 sının OYAK Banka devredilmesinde yaÅŸanan büyük vurgun. OYAK Bank, fona devredilen 6 bankayı dönemin TMSF baÅŸkanı Engin Akçakoca ile yaptıkları anlaÅŸma ile tüm mal varlığı ile beraber bünyesine kattı. Sümer Bank adı altından birleÅŸtirilen Ege Bank, Yurt Bank, YaÅŸar Bank, Bank Kapital ve Ulusal Bank’ı 50 bin TL gibi bir rakamla devralan OYAK Bank aldığı bankaların borç yükünü de TMSF’ye yükledi. OYAK Bank 11 ÅŸubeli bir bankayken 146 ÅŸubeli bir bankaya dönüÅŸtü. Aktif büyüklük sıralamasında ise 37’ncilikten 12’nciliÄŸe çıktı.
OFF-SHORE NEDÄ°R
KIYI bankacılığı olarak da bilinen off-shore bankacılığı genellikle serbest bölgelerde faaliyet gösterir. Bu merkezlerin en bilinenleri Bahama, Hong Kong, Ä°sviçre, Cayman Adaları’dır. Off-shore bankacılığı müdahale ve denetimi ile vergilemenin asgari düzeyde tutulduÄŸu koÅŸullarda konvertibl paralar üzerine iÅŸlem yaparak çok uluslu ÅŸirketlere uluslararası giriÅŸimlere hizmet verir.
Star