Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  20 Nisan 2024 Cumartesi  
 
   
   
 
23 Temmuz 2012 Pazartesi - 07:39

Bakandan itiraf: Eş onayında ipin ucu kaçtı

Bakan Hayati Yazıcı, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren Borçlar Kanunu ile getirilen 'ticari kredide eş onayı' şartının yeni yasama döneminde...

Bakandan itiraf: Eş onayında ipin ucu kaçtı

Bakan Hayati Yazıcı, 1 Temmuz'da yürürlüÄŸe giren Borçlar Kanunu ile getirilen 'ticari kredide eÅŸ onayı' ÅŸartının yeni yasama döneminde deÄŸiÅŸtirileceÄŸi müjdesini verdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Borçlar Kanunu’na eklenen bir madde nedeniyle ‘eÅŸ olmadan kredi kullanılmaması’ düzenlemesinde ipin ucunun kaçtığını belirterek, “Önümüzdeki yasama döneminde konu ele alınır. Biraz da sanırım bankalar da katı uyguluyorlar gibi geliyor. Bankalar bunu bir fırsata, baskı aracına dönüÅŸtürüyor” diyerek iÅŸ dünyasına müjdeyi Radikal’den verdi.

Radikal’e yaptığı açıklamalarda ekonomi ve siyaset gündemini deÄŸerlendiren Yazıcı tüketici ÅŸikâyetlerini çözmek için uzman kadroların görevlendirileceÄŸini açıklayarak, tüketicilere de ramazan döneminde “Oruçluyken marketlerin, ÅŸarküterilerin önünde çok dolaÅŸmayın, çok yemeyin” tavsiyesinde bulundu.
Bakan Yazıcı, önemli gündem maddelerinden birinin tüketici kanunu olduÄŸunu söyledi.

2011 yılında 23 milyar TL’lik ticaretin elektronik ortamda gerçekleÅŸtirildiÄŸini kaydeden Yazıcı, bu deÄŸiÅŸikliklerin yeni tüketici kanununa ekleneceÄŸini söyledi. Yapacakları deÄŸiÅŸikliklerle tüketici kanunundaki boÅŸlukların giderileceÄŸini vurgulayan Yazıcı, “Bazı yaptırımlar tüketici hakkını korumak için yeterli deÄŸil. Bazıları da karşılanmayacak boyutta” diye konuÅŸtu. Ayrıca tüketicilerin ÅŸikâyetler için baÅŸvurduÄŸu tüketici hakem heyetlerinde uzman çalıştırmaya baÅŸlayacaklarını açıklayan Yazıcı, “Kariyer mesleÄŸi olarak düÅŸünün. Hedefimiz tüketicinin karşılaÅŸtığı sorunlarda etkin ve seri bir mekanizmanın kurulması” diye konuÅŸtu.

Çek konusu yakında düzene girer

Karşılıksız çeke hapis cezası verilmesinin kaldırılmasının ardından artan karşılıksız çek oranları konusunda da bilgi veren Yazıcı, aslında Bankalar BirliÄŸi’nin bu durumu ortadan kaldıracak bir mekanizma kurması gerektiÄŸini söyledi. Bu mekanizmayı öngördüklerini, ancak ÅŸu ana kadar hayata geçirilemediÄŸini belirten Yazıcı, “Hem Bankalar BirliÄŸi hem Hazine hem de ekonomi yönetimi hassasiyet içinde. Kısa bir süre içinde düzen oturacaktır” dedi.

Kredi kullanımında ve kefalette eÅŸ onayı getiren düzenleme konusundaki ÅŸikâyetlerin kendisine kadar geldiÄŸini açıklayan Yazıcı, “GeçmiÅŸte yaÅŸanmış bazı sorunlar nedeniyle bu düzenleme hayata geçirilmiÅŸ. Ama ipin ucu kaçmış. Makul bir ÅŸekilde bu düzenlemenin yer alması gerekiyordu. ArkadaÅŸlarımız o düzenlemeyi inceliyor. Ä°ÅŸ dünyasının temsilcileri de hazırlık yapıyor ve Adalat Bakanlığı’na iletirler. Önümüzdeki yasama döneminde konu ele alınır” bilgisini verdi. Bankaları da suçlayan Yazıcı, “Biraz da sanırım bankalar katı uyguluyor. Bankalar bunu bir fırsata, baskı aracına dönüÅŸtürüyor. Bir incelemeyi bitirelim tavrımızı belirleriz” diye konuÅŸtu.

Gümrük personeli de tüketici de uyanık olmalı

Irak’tan son dönemde Türkiye’nin yaptığı akaryakıt ticaretiyle ilgili olarak gelen uyarılar hakkındaki düÅŸüncelerini de açıklayan Yazıcı, “Merkezi yönetimin tepkisini anlamakta zorluk çekiyorum. BaÅŸka ürünler alınıp satılırken, sorun yok. Ham petrol, jet yakıtı olunca niye sorun oluyor. O zaman diÄŸer ticaretin de rahatsız etmesi gerekmez mi” tepkisini gösterdi.

Yazıcı, geçen hafta 945 kiÅŸinin atamasının gümrüklere elektronik ortamda yapıldığını açıklarken, yıl sonuna kadar da 1500 kiÅŸiyi daha alacaklarını söyledi. Gümrüklere alacakları personelde ‘uyanık olma’ özelliÄŸini aradıklarını kaydeden Yazıcı, “Uyanık olmalılar, becerikli olmalılar. Aldıklarımız da umarım öyledir” dedi. Yazcı’nın son uyarısı da tüketicilere oldu. Oruç tutanların dükkânların, manavların önünden geçerken, her ÅŸeyi yiyebilecekleri hissine kapıldıklarını vurgulayan Yazıcı, “Öyle yapmasınlar, hem fiyatlara dikkat etsinler. Alo 175’e de en ufak bir tüketici zorununda baÅŸvursunlar” dedi.

Sadece saÄŸcılar adam öldürmüyor

3. yargı paketi sonrası cinayetten hüküm giyen ülkücülerin serbest bırakılmasına yönelik Bakan Yazıcı “Sol kesime mensup kiÅŸilerin adam öldürme fiillerinin devletin nizamını ortadan kaldırmaya yönelik fiiller olarak görüldüÄŸünü” vurguladı. Yazıcı, “ Abdullah Öcalan . Bilmem kaç bin kiÅŸinin ölümünden sorumlu, tek bir idam cezası verildi. O da ağırlaÅŸtırılmış müebbete çevrildi” dedi. SaÄŸa dönük olaraksa “Bunlar devleti hükümeti ortadan kaldırmaya çalışmazlar, sadece adam öldürmeye odaklanırlar” gibi bir bakış açısı olduÄŸunu söyleyen Yazıcı, “Aslında bir kiÅŸiyi öldürmekse bir idam, üç kiÅŸiyi öldürmek üç idam, daha doÄŸru gibi” dedi.

Kredi için tüm aile üyeleri bankaya gitmek zorunda kalıyordu

Yeni Borçlar Kanunu, Medeni Kanun ile uyumlu hale getirildi. Evlilikten sonra edinilen mallar üzerinde eÅŸler eÅŸit haklara sahip. Bir iÅŸadamı ticari kredi alırken malvarlığını ipotek gösterdiÄŸinde eÅŸinin onayını almak zorunda. EÅŸlerin rızasını zorunlu hale getiren yeni Borçlar Kanunu’nun 584’üncü maddesi ÅŸöyle: “EÅŸlerden biri mahkemece verilmiÅŸ bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaÅŸama hakkı doÄŸmadıkça, ancak diÄŸerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleÅŸmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiÅŸ olması ÅŸarttır. Kefalet sözleÅŸmesinde sonradan yapılan ve kefilin sorumlu olacağı miktarın artmasına veya adi kefaletin müteselsil kefalete dönüÅŸmesine ya da kefil yararına olan güvencelerin önemli ölçüde azalmasına sebep olmayan deÄŸiÅŸiklikler için eÅŸin rızası gerekmez.”

Bu maddeye göre, “eÅŸlerden biri mahkemece verilmiÅŸ bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaÅŸama hakkı doÄŸmadıkça, ancak diÄŸerinin yazılı rızasıyla kefil olabiliyor; bu rızanın sözleÅŸmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiÅŸ olması ÅŸartı da aranıyor.” Bu da ticari kredi kullanmak isteyen tüm iÅŸadamlarını baÄŸlayan bir düzenleme. Uygulamanın yürürlüÄŸe girmesinin ardından bankalar mevcut ticari kredi için daha önceden tahsis edilen limitin kullandırılması için bile eÅŸ onayı aramaya baÅŸladı.

DeÄŸerlendirme için çok erken

Has Parti Genel BaÅŸkanı Numan KurtulmuÅŸ’un AKP’ye katılım süreciyle beraber baÅŸlayan tartışmalara iliÅŸkin de açıklamalarda bulunan Yazıcı, “Arsız ve hırsız olmayan herkese AK Parti’nin kapıları açıktır” dedi ve ekledi: “Siyasi figürlerin katılımının ne getirip ne götüreceÄŸini zaman içinde göreceÄŸiz. Ona ÅŸimdiden deÄŸer biçmek kolay deÄŸil.” GeçmiÅŸte hangi siyasi partide olursa olsun “ AK Parti’ye geldikten sonra AK Partili olunacağı” uyarısında bulunan Yazıcı, “BaÅŸka partide yapmak istedikleri AK Parti’nin tüzüÄŸünde varsa sorun yok. Her katılım kazanımdır. Ak Partili olmak onlara ne kazandırır, onu zaman gösterecek” dedi.

‘Atıl kalırım’ kaygım yok

AKP tüzüÄŸünde yer alan 3 dönemden sonra bir dönem ara verme koÅŸulunun hikâyesini de anlatan Yazıcı, “O zaman seçim dönemi 5 yıldı. 15 yıl uzun gibi geldi. Onunla beraber bir madde daha vardı, merkez yoklaması yöntemi ile seçilmeyle ilgili. 2003-2004 gibi o maddeyi kaldırdık. 3 dönem ÅŸartına ise ‘sonra bakarız dedik, ama kaldı o. Artık kalır da” diye konuÅŸtu. Kendisinin gelecek dönemle ilgili olarak beklentilerini de yorumlayan Yazıcı, “Atıl kalırım diye bir kaygım yok. Çünkü ben yapacak iÅŸ bulurum” dedi.
Hacer Boyacıoğlu/Radikal

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
'Tefeci bankaları açıklarım'
Bankaları sert bir dille uyaran Çağlayan "Bazı bankalar tefecilik yapıyor. ...
28 Şubat'ın vekillerine finansal darbe geliyor
28 Şubat'ı araştıran komisyon, Refahyol döneminde istifa eden vekillerin ...
Bakan patladı: Tefecilik yapan banka var
Bankalara ekonomi yönetiminden ikinci sert açıklama Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan geldi.
 
Şimşek’ten zam sinyali
‘Bütçe performansı ciddi şekilde bozuldu’ diyen Maliye Bakanı ‘ilave tedbirler alacaklarını’ söyledi
İş dünyası karşılıksız çekteki artıştan rahatsız
Hapis cezasının kaldırılmasının ardından karşılıksız çek sayısındaki artışa ...
Maliye 1.2 milyon mükellefi ‘af’ için çay içmeye bekliyor
Ev sahiplerine mektup göndererek tahsilatını katlayan Maliye, aynı yöntemi ...
 
Ödemeli aramaya cevap veren yandı!
'Sayın abonemiz, bu bir ödemeli aramadır' cümleleriyle başlayan ödemeli ...
Erdem Başçı’ya kötü haber!
Türkiye için 2012’de enflasyon tahmini yüzde 9.2, 2013 yılı için yüzde 7.2 olarak açıklandı
Büyümede sert fren
Böyle giderse Türkiye’nin yüzde 4’lük büyüme hedefini tutturması zorlaşıyor.
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,5004   34,6901  
       
  9.693,000   2.496,8600  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   Halkbank | George Soros | komisyon | Ali AÄŸaoÄŸlu | Standard Chartered | Piyasalar | Yapı Kredi | FED
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle