BaÅŸbakan’ın, faiz lobisi suçlamasının ardından üç banka hakkında sosyal medyada boykot kampanyası baÅŸladı. Kamu kuruluÅŸları da özel sektörden mevduat çekiyor
BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan’ın, Gezi Parkı eylemlerine destek veren sermaye gruplarına yönelik yaptığı, “Ümüklerini sıkarız”, “Mevduatlarınızı kamu bankalarına kaydırın” açıklamaları, bankacılık sektörünü karıştırdı. AKP’li mudiler, sosyal medya üzerinden, özel bankalardaki hesaplarını kamu bankalarına aktarmak için örgütlenirken, asıl hareket kamu mevduatında oldu.
Kamu kurumları hareketlendi
BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın önceki gün Ankara dönüÅŸünde yaptığı ve özel bankalardaki mevduatların kamu bankalarına aktarılması yönündeki açıklamaları, dün sabah saatlerinden itibaren etkisini gösterdi. ErdoÄŸan, AKP’lilerin mevduatlarını kamuya aktarılmasını istemiÅŸti. Ancak, ErdoÄŸan’ın açıklamaları, kamu kurumlarını da harekete geçirdi.
GeçmiÅŸte hükümetin aldığı karar doÄŸrultusunda, mevduatlarını özel bankalara kaydıran kamu kurumlarının bazıları, dünden itibaren mevduatlarını yine kamu bankalarına aktarmak için harekete geçti. Ä°lk etapta, vadesiz mevduatların kamu bankalarına aktarıldığı öÄŸrenildi. Bazı AKP’ye yakın iÅŸ adamları da, kamu bankaları yöneticilerine mevduatlarını kamu bankalarına aktarmak istediklerini açıkladı.
Kamu kurumlarının 25-30 milyar liralık yıllık mevduatı oluÅŸuyor. Söz konusu mevduatın, kademeli olarak kamu bankalarına dönmesi bekleniyor. Ayrıca, kamu kurumları, mevduatlarını tutacakları bankaları “teklif” almak suretiyle belirliyor. Dolayısıyla bir anda mevduatın çekilmesi söz konusu olmuyor. Bu nedenle kamu mevduatının kademeli olarak yeniden kamu bankalarına döneceÄŸi tahmin ediliyor.
AKP’liler de örgütlendi
BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın açıklamalarının ardından, mevduat çekiÅŸi için bazı AKP’lilerin örgütlenmesi dikkat çekti. Sosyal medyada yayımlanan mesajlarda, özel bankalarda bulunan ÅŸahsi mevduatların kamu bankalarına aktarılması konusunda çaÄŸrılar yapıldı. Bu çaÄŸrılar üzerine, Türkiye’nin önde gelen özel bankalarından küçük miktarlarda, kredi kartı iptallerinin yaÅŸandığı belirtildi.
BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın açıklamaları, ekonomi yönetimini de adeta alarma geçirdi. Merkez Bankası, dün sabah yaptığı toplantıda, Gezi Parkı eylemlerinin piyasalara etkisini deÄŸerlendirdi. Türk bankacılık otoritesi olan BDDK da bankacılık sektöründeki mevduat hareketlerini yakın takibe aldı. BDDK kaynakları, mevduat hareketlerinin bankaları tehdit edecek boyuta ulaÅŸacağını tahmin etmediklerini bildirdi. Yetkililer, Türk bankalarının dış ÅŸoklara olduÄŸu kadar, iç ÅŸoklara da dayanıklı hale geldiÄŸini, dolayısıyla, küçük hareketlenmelerin bankaların bilançoları üzerinde çok fazla etkisinin olmayacağı görüÅŸünü savundular.
BaÅŸbakan suç mu iÅŸledi?
BaÅŸbakan’ın faiz lobisi eleÅŸtirisi sırasında “Bir banka, iki banka, üç banka var. Devletin bankaları var. Onlardan istifade edersiniz. Bana isim verdirmeyin, onları biliyorsunuz” sözlerinin ardından, sosyal medyada Ä°ÅŸ Bankası, Garanti ve Yapı Kredi hakkında boykot kampanyası baÅŸladı.
AkÅŸam saatlerinden itibaren çok sayıda kiÅŸi, Twitter, e-mail ve SMS yoluyla boykota katılmaya çaÄŸrıldı. Bankalar BirliÄŸi, konuyla ilgili açıklama yapmayacağını belirtirken, BaÅŸbakan’ın çaÄŸrısı ve ardından geliÅŸen kampanyanın, Bankacılık Yasası’na göre suç olup olmadığı tartışması baÅŸladı.
Bankacılık Kanunu’nun 74’üncü maddesi “Radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletiÅŸim araçları ve benzeri yayın araçlarından biri vasıtasıyla; bir bankanın itibarını kırabilecek veya ÅŸöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz” ifadeleriyle, bankaların itibarının zedelenmesini suç sayıyor. Kanun, bu maddeye aykırı davrananların ise bir yıldan üç yıla kadar hapis ve 1.000 günden 2.000 güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacağını öngörüyor. Ä°ÅŸlenen suç nedeniyle özel veya kamusal bir zarar doÄŸarsa verilecek ceza altıda bir oranında artırılıyor.
Hüseyin Özay/Taraf