Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) BaÅŸkanı Vedat Akgiray artık dünyanın deÄŸiÅŸmeye baÅŸladığını, Japonya, Çin, Hindistan, Kore, Brezilya, Türkiye'nin ekonomide ortaya çıktığını belirterek, ''Artık dünya genelinde insanlığın istediÄŸi mal ve hizmetleri Asyalılar yapıyor. Servet Batıdan DoÄŸuya doÄŸru kaymaya baÅŸladı'' dedi.
Sabancı Üniversitesi MBA Kulübü'nce düzenlenen ''Finans Sohbetleri''nin konuÄŸu olan Akgiray, 1987'de Amerikan Borsası'nın yüzde 10 deÄŸer kaybetmesinin büyük yankı uyandıran bir haber olduÄŸunu belirterek, bunun, günümüzde borsanın yüzde 80 deÄŸer kaybetmesiyle aynı yankıyı uyandıracağını kaydetti.
1990 sonrası krizlerin arttığını hatırlatan Akgiray, ''kriz'' kelimesinin de artık eski manasını taşımadığını ifade etti.
Akgiray, eskiden bütün paraların deÄŸerinin altınla ölçüldüÄŸünü, 1970'lerin sonuna kadar altının fazla yükselmediÄŸini dile getirerek, bu yıldan sonra altın fiyatlarının oynamaya baÅŸladığını, özellikle son yıllarda aşırı bir oynaklık olduÄŸunu bin yıllık altının yanı sıra buÄŸday ve ekmek gibi ürünlerin bile fiyatlarında oynaklığının arttığının görüldüÄŸünü anlattı.
Vedat Akgiray ÅŸöyle devam etti:
''Altın bile eskisi gibi deÄŸil yani. Ä°lerleyen yıllarda, dünyada bugünkü ekonomik iniÅŸ çıkışlar günlük hayatın bir parçası olacak. Sabahki kriz, öÄŸle sonunda normal karşılanabilecek. Buna izin veren 2 ÅŸey var. Birincisi teknoloji. Eskiden hesaplanması tasarlanması çok zor olan problemler çözülebilir hale geldi. Ä°kincisi ise finans modellemesi tekniklerinin deÄŸiÅŸmesi. Eskiden çok karmaşık finansal sözleÅŸmeler vardı, fiyatlama çok zordu. Artık fiyatlama rahat bir ÅŸekilde yapılıyor. Artık dünya deÄŸiÅŸmeye baÅŸladı. Japonya, Çin, Hindistan, Kore, Brezilya, Türkiye çıktı ortaya. Avrupa'ya bakıyoruz yaÅŸlanan nüfus var, insanlar bir ÅŸey üretmiyor. Gıda, gezi ve benzeri harcamaları var bu nüfusun. Amerika bir ÅŸekilde idare ediyor. Avrupa'da bu genç nüfus yok. Bir de artık dünya genelinde insanlığın istediÄŸi mal ve hizmetleri Asyalılar yapıyor. Servet Batıdan DoÄŸuya doÄŸru kaymaya baÅŸladı.''
Amerika'nın yaÅŸadığı son krizde 1,8 trilyon dolar batık paranın olduÄŸunu, ülkede büyük batışların gündemde bulunduÄŸunu kaydeden Akgiray, ABD'nin firmalar batmasın, vatandaÅŸ iÅŸsiz kalmasın diye direkt veya endirekt, kredi veya sermaye ortaklığı olarak harcadığı pozisyon deÄŸerinin aÅŸağı yukarı 20 trilyon doları geçtiÄŸini dile getirdi.
''Yunanistan'ın borcunu Alman ve Fransız halkı ödeyecek''
Akgiray, Avrupa'daki krize deÄŸinerek, Yunanistan'ın parayı rahat bulduÄŸunu ve bu parayı büyük ÅŸirketler veya tesisler için deÄŸil, lüks araç alımında ve otel harcamalarında kullandığını ifade etti.
Yunanistan'a borcu Almanya ve Fransa'nın verdiÄŸi aktaran Akgiray, bu durumda Fransız ve Alman halkının maÄŸdur olacağını söyledi.
Vedat Akgiray, ''Ne olursa olsun, politik görüntü nasıl olursa olsun, Avrupa Merkez Bankası ne karar alırsa alsın, bize nasıl anlatırsa anlatsın, iÅŸin aritmetiÄŸi çok basit; bu iÅŸin faturasını Alman ve Fransız halkı ödeyecek'' dedi.