BDDK BaÅŸkanı Tevfik Bilgin, “Benzincideki pompacı sözleÅŸmeye ‘aidat ödemeyeceÄŸim’ diye yazmış, ödemiyormuÅŸ. Bu kadar basit. SözleÅŸme geldiÄŸinde bunu ÅŸart koyun, olmazsa baÅŸka bankaya gidersiniz” dedi. Aidatta yeni dönem baÅŸlayabilir
Bankalar ile kredi kartı kullananlar arasında aidat tartışması sürerken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BaÅŸkanı Tevfik Bilgin’den ilginç bir ‘tavsiye’ geldi. Bilgin, “Kredi kartı sözleÅŸmesine el yazınızla ‘aidatı ödemeyeceÄŸim’ yazın ve ödemeyin” dedi.Finans DerneÄŸi’nin Ankara’daki yemeÄŸinde konuÅŸan Bilgin, ÅŸunları söyledi:
“Cuma günü benzin almak için girdiÄŸim istasyonda pompacı, kredi kartı aidatını ödemediÄŸini söyledi.
‘Nasıl ödemiyorsun’ diye sorduÄŸumda, ‘SözleÅŸme geldiÄŸinde arkasına aidatı ödemeyeceÄŸim diye not düÅŸüp öyle imzaladım’ dedi. Bu kadar basit. Bankacı kredi kartı için geldiÄŸinde bu notu ekleme ÅŸartı koyun. Ä°zin vermiyorsa baÅŸka bankaya gidersiniz.”
Yargıtay kredi kartlarından alınan ücretin yasal olmadığı yönünde bir karar almıştı. Bankalar BirliÄŸi ise tüketicinin altında imzası bulunan sözleÅŸmelere istinaden ücretlerin tahsil edildiÄŸine dikkat çekerek, ‘yasal bir iÅŸlem yapıyoruz’ demiÅŸti. Bu açıklamayı tüketici derneklerinin ‘tepki olarak kart kullanmayın’ çaÄŸrısı izlemiÅŸti. Bilgin, “GeliÅŸmeleri biz de yakından izliyoruz” diye konuÅŸtu. Cnbc-e’nin haberine göre Bilgin, bugünlerde en acil konulardan birinin de uzun, en az 2 - 3 yıl vadeli finansman ve kaynak bulma sorunu olduÄŸunu söyledi.
Bilgin, “Bu konuda vergisel veya bize özel diÄŸer avantajlar olabilir. Acil bir ÅŸeyler yapmak lazım” diye ekledi. Sektör rakamlarına da deÄŸinen Bilgin, bankacılık sektörünün 2012 Ocak’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18’lik kar artışı ile ilgili, “Bankalarımızın faiz marjlarında bir iyileÅŸme oldu. Temel sebebi budur” diye konuÅŸtu.
‘Aşırı tedbir büyümeye engel’
Bilgin, bankaların temmettü dağıtmamasının ise sonsuza kadar devam etmeyeceÄŸini, yeri geldiÄŸinde bunun deÄŸiÅŸtirileceÄŸini söyledi. Bilgin, sektöre yönelik düzenlemelerde ‘hassas dengenin’ iyi korunmaması gerektiÄŸini belirterek, “Tedbir alınırken ölçü kaçmamalı. Bu, ülkenin büyümesini bile engelleyebilir” diye konuÅŸtu.“Biz icrai müdahale etmeyiz; bizim görevimiz, önceden kuralları koyup uyulup uyulmadığına bakmak” diyen Bilgin, BDDK teknik çalışanlarının banka ÅŸubeleri bazında da denetlemeler yaptığını söyledi.
Basel’in etkisi hissedilecek
Tevfik Bilgin, 1 Temmuz’da Basel II’ye geçiÅŸle birlikte sermaye yeterlilik rasyolarında ortalama 1.4 puan düÅŸüÅŸ hesapladıklarını açıkladı. Bilgin, “Önümüzdeki dönem bankacılıkta önemli problemlerden biri de bu olacak” dedi. Bilgin, “Yaptığımız çalışmalara göre, Basel II’ye geçince SYR’ler ortalama 1.4 puan düÅŸüyor. Önümüzdeki dönemde bankacılıkta önemli problemlerden biri de SYR’ler olacak, aÅŸağı salınım var, Basel’in etkisi de söz konusu olacak. Kurumların becerisi de bu zamanlarda kendini gösterir” dedi.
‘Lisansta Türkiye’nin ÅŸerefiyesi olmalı’
BDDK BaÅŸkanı Tevfik Bilgin, yeni bankacılık lisansları ile ilgili de ÅŸöyle konuÅŸtu:
“KuruluÅŸ izni alarak ilk aÅŸamayı geçmiÅŸ bir bankamız var; faaliyet izni için gelmelerini bekliyoruz. Sair sıfır lisans talepleri var. Ama Türkiye’ye giriÅŸin bir ÅŸerefiyesi olmalı” dedi ve 300 milyar dolar ve reputasyonun ön koÅŸul olduÄŸunu vurguladı. Bilgin sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
“Türkiye’ye öyle bir teveccüh var ki; önümüzdeki dönemlerde de yeni sinyaller olabilir... Bir bankayı soymanın en kolay yolu o bankaya sahip olmaktır. Bence, BDDK gibi kurumların topluma karşı ilk ve en büyük günahı lisans konusunda yapacakları hatadır. Bu konuda çok keskinim.”
BDDK’nın incelemesinde kaç baÅŸvuru olduÄŸu sorusunu ise Bilgin, “Elimizde bir baÅŸvuru var” diye yanıtladı. Hafta başında basında, Ä°talyan Bankası Intesa’nın bankacılık lisansı almak için BDDK’ya baÅŸvurduÄŸu bilgisi yer almıştı.
KONUT KREDÄ°SÄ°NE DÄ°KKAT ÇEKTÄ°: HASSAS OLALIM
Bankaların konut kredisi kullandırdığı kiÅŸi sayısının 1 milyon 360 bin kiÅŸi olduÄŸunu söyleyen Bilgin, “Burada müthiÅŸ potansiyel var. Konut kredileri, KOBÄ°’lerle birlikte, bankacılıkta geleceÄŸin yıldızı; ancak son krizlerin temel sebebi varlık fiyatlarının da ÅŸiÅŸmesiyle birlikte konut kredileri. BDDK’nın, SPK’nın hassas olması lazım” dedi.
Takipteki krediler büyük risk
Bilgin, sektörün geleceÄŸi ile ilgili yaptığı projeksiyonda, yakın vadede en büyük riskin kredilerin takibe dönüÅŸümü olacağını kaydederek, “Bu konuda bazı sinyaller alıyoruz. Bu, özellikle izlenmeli. GerektiÄŸinde önlem alınabilir; sadece ortalamalara deÄŸil, banka bazında da bakmak lazım” diye konuÅŸtu.
Takipteki alacaklar yükseliÅŸte
Bankacılık sektöründe takipteki alacakların kredilere oranı 2011 sonunda brüt yüzde 28 olarak gerçekleÅŸti. BDDK’nın 9 Mart tarihli verilerine göre, brüt takipteki alacaklar toplamı 19.6 milyar TL. Bu oran 2011 sonunda 18.8 milyar TL seviyesindeydi.
Ä°ki yılda yüzde 63.7 artış
BDDK verilerine göre konut kredileri iki yıl içinde yüzde 56.7 oranında artarak, 26 Mart 2010’daki 47 milyar 663 milyon TL seviyesinden, 24 Åžubat 2012 tarihinde 74 milyar 708 milyon TL seviyesine yükseldi. Konut kredileri bir yılda 27 milyar TL’den fazla arttı.
Konut kredileri son bir yılda ise yüzde 18 oranında artarak 25 Åžubat 2011 tarihindeki 63 milyar 323 milyon TL seviyesinden, 24 Åžubat 2012’de 74 milyar 708 TL seviyesine yükseldi. Konut kredileri bir yılda 11.5 milyar TL artış gösterdi.