Elektrik dağıtım ÅŸirketlerini çatısı altında toplayan ELDER’in BaÅŸkanı ve enerji sektörünün önde gelen isimlerinden Ceyhan Saldanlı’ya ait Bereket Enerji ÅŸirketi tüm kamu ihalelerinden 6 ay süreyle yasaklandı.
Türkiye’nin en önemli enerji ÅŸirketlerinden biri olan Bereket Enerji’ye, tüm kamu ihalelerinden yasaklama kararı çıktı. Bereket Enerji’nin sahibi Ceyhan Saldanlı’nın, tüm elektrik dağıtım ÅŸirketlerini çatısında toplayan ELDER’in de baÅŸkanı olmasından ötürü karar enerji sektöründe ÅŸok etkisi yarattı. Resmi Gazete’de dün yayınlanan kararla, Bereket Enerji tüm kamu ihalelerinden 6 ay süreyle yasaklı ilan edildi. Yasaklama kararını çıkartan kurum ise Adalet Bakanlığı AlaÅŸehir M Tipi Kapalı Ceza Ä°nfaz Kurumu oldu.
Ä°hale iptal edildi
Kararın detaylarına göre, ÅŸirket 7 Mayıs’ta AlaÅŸehir M Tipi Kapalı Ceza Ä°nfaz Kurumu’nun yaptığı “serbest piyasadan elektrik enerjisi alımı” ihalesini kazandı. Ancak ÅŸirket bir süre sonra ihaleyle ilgili sözleÅŸmeyi imzalamaktan vazgeçti. Bu nedenle zor durumda kalan Ä°dare, 29 Mayıs’ta ihaleyi iptal etmek zorunda kaldı. Bunun üzerine kurum, Kamu Ä°hale Kanunu’nun 58. maddesine dayanarak, tüm kamu ihalelerinin Bereket Enerji’ye 6 ay süreyle yasaklanması kararı aldırdı.
Kararın Resmi Gazete’de yayınlanması sırasında bir hata yapılarak kararın dayanağı Kamu Ä°hale SözleÅŸmeleri Kanunu olarak gösterildi. Dün Resmi Gazete’de bu hata düzeltilerek, kararın Kamu Ä°hale Kanunu’na dayandığı vurgulandı. Söz konusu kanunun 58. maddesinde düzenlenen hüküm ÅŸöyle:
“... üzerine ihale yapıldığı halde mücbir sebep halleri dışında usulüne göre sözleÅŸme yapmayanlar hakkında ise altı aydan az olmamak üzere bir yıla kadar, yasadan istisna edilenler de dahil bütün kamu kurum ve kuruluÅŸlarının ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı verilir. Katılma yasakları, ihaleyi yapan bakanlık veya ilgili veya baÄŸlı bulunulan bakanlık, herhangi bir bakanlığın ilgili veya baÄŸlı kuruluÅŸu sayılmayan idarelerde bu idarelerin ihale yetkilileri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara baÄŸlı birlik, müessese ve iÅŸletmelerde ise Ä°çiÅŸleri Bakanlığı tarafından verilir.
Haklarında yasaklama kararı verilen tüzel kiÅŸilerin ÅŸahıs ÅŸirketi olması halinde ÅŸirket ortaklarının tamamı hakkında, sermaye ÅŸirketi olması halinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olan gerçek veya tüzel kiÅŸi ortaklar hakkında birinci fıkra hükmüne göre yasaklama kararı verilir. Haklarında yasaklama kararı verilenlerin gerçek veya tüzel kiÅŸi olması durumuna göre; ayrıca bir ÅŸahıs ÅŸirketinde ortak olmaları halinde bu ÅŸahıs ÅŸirketi hakkında da, sermaye ÅŸirketinde ortak olmaları halinde ise sermayesinin yarısından fazlasına sahip olmaları kaydıyla bu sermaye ÅŸirketi hakkında da aynı ÅŸekilde yasaklama kararı verilir.”
Gülümhan Gülten/Vatan