Yunanistan seçim sonuçları ile Ä°spanya bankacılık sistemine yönelik endiÅŸelerle risk iÅŸtahında azalma ve geliÅŸmekte olan piyasalardan çıkışa paralel dolar/TL dün 1.79’u aÅŸtı, sepet bazında TL ise 2.0585 seviyesine çıktı
Euro/dolar paritesi ise 1.2941 ile 4 ayın en düÅŸük seviyesine geriledi. Ä°MKB endeksi de günü yüzde 1.2 düÅŸüÅŸle 58.092 puandan tamamladı.
Alman tahvilleri kapışılıyor
Yunanistan’daki siyasi belirsizlik, mali açıdan zayıf Euro Bölgesi ülkeleri tahvilleri üzerindeki baskıyı artırdı. Dün Ä°spanya’nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 6’yı aÅŸtı. En güvenilir ülkelerden biri olan Almanya’da ise ilk kez yüzde 1.5’in altına indi. ABD’nin 10 yıllık tahvilinin getirisi de yüzde 1.8’in altını gördü.
Euro Bölgesi’nde yaÅŸananlar nedeniyle geliÅŸmekte olan piyasa para birimlerine satış geldiÄŸini belirten ekonomistler, Merkez Bankası’nın sıkılaÅŸtırma politikasına devam etmesi nedeniyle önümüzdeki günlerde TL’nin daha iyi bir performans göstereceÄŸini söyledi. Ekonomistler, “Panik için erken” dedi.
Murat Salar / Osmanlı Menkul Gn. Md.
’Riskten kaçış eÄŸilimi arttı’
“Piyasalarda yaÅŸananlar Türkiye’ye özgü deÄŸil. Tüm geliÅŸmekte olan ülkelere satış geliyor. Avrupa ülkelerindeki sorunların çözülmesi ve euro/dolar paritesinin normal seyrine dönmesiyle piyasalar da risk algısı düÅŸecektir. Doların 1.80’in üzerine kalıcı olarak çıkması durumunda endiÅŸe etmek gerekir. Ä°MKB’de ise 58.000 seviyesi önemli bir destek. Bu arada FED’in 19-20 Haziran’daki toplantısına kadar süreç kötüleÅŸirse, FED piyasayı tek başına bırakmayacaktır. Tekrar bir parasal geniÅŸleme günndeme gelir. Ä°spanyol tahvil faizleri arttı. Ancak, piyasaların panik olması için erken diyebiliriz.”
Tufan Cömert /Garanti Yatırım Stratejist
’Piyasalardan 1 milyar dolar çıkış yaÅŸandı’
“Avrupa’daki son durum risk iÅŸtahını azaltarak geliÅŸmekte olan ülkelerden çıkışlar yaÅŸanmasına yol açıyor. Piyasalarda güvenli liman arayışı hızlandı ve ister istemez TL cinsi varlıklar da bu süreçten etkileniyor. Hafta başından bugüne yaklaşık 1 milyar dolar civarında çıkış yaÅŸandığını tahmin ediyoruz. Çıkan para daha çok son dönemde MB’nin sıkı para politikasının cazibesine kapılıp gelen, aslında sıcak para diye tabir edilen fonlara ait. Ancak yüksek faiz, dış piyasalarda panik havası görülmesi durumunda, maalesef tek başına bir iÅŸe yaramıyor. Neticede kurdaki yükseliÅŸin Türkiye ile bir ilgisi yok, tamamen dışarıya baÄŸlı bir artış var.
Bundan sonraki süreçte MB istisnai günlere devam edecek ve TL’nin faizini daha da artırarak deÄŸer kaybını engellemeye çalışacak. Kurun 1.80 üzerine çıkması durumunda, yüksek faizin de etkisiyle yeniden giriÅŸler baÅŸlar. Yaz aylarında da TL’nin, mevsimsel giriÅŸlerle birlikte, çok daha olumlu bir seyir izleyeceÄŸini tahmin ediyorum.”
Altında sert hareketler bekleniyor
Altının ons fiyatı son bir haftada yüzde 4’e varan düÅŸüÅŸle 1.585 dolara kadar geriledi. Akbank Ekonomik AraÅŸtırmalar tarafından altınla ilgili yapılan deÄŸerlendirmede ÅŸöyle denildi:
“2008 yılından bu yana devam eden yükseliÅŸ trendinin desteÄŸinde olan altın fiyatı, bu desteÄŸin kırılması halinde hızlı bir ÅŸekilde ilk çeyrekteki kazançlarını geri verebilir. Altının desteÄŸi 1.595 dolar seviyelerinde. Bir sonraki desteÄŸi ise 1.529 dolarda. Altında önümüzdeki dönemde sert hareketler görülmesi olasılığı yüksek. Altının, mevcut destek seviyelerinde tutunması durumunda hızla toparlanabilir. Bu desteklerin aÅŸağı yönlü geçilmesi halinde ise ki mevcut ÅŸartlar altında bu ihtimali daha yüksek buluyoruz- altın 1.525 dolara çekilebilir. Parasal geniÅŸlemeye iliÅŸkin geliÅŸmeler ve euro/dolar paritesinin seyri, fiyatın hangi yöne kırılacağında belirleyici olacak.”
Serdar Åženol / ABank Ekonomist
’Tüm geliÅŸmekte olan ülkelerde satış var’
“Yunanistan’daki siyasi karmaÅŸanın AB’ye olduÄŸu kadar, küresel riskleri etkilemesiyle tüm dünyaya yasımaları görülmekte. Küresel risk algısındaki yükseliÅŸle dolar deÄŸer kazanıyor. GeliÅŸmekte olan ülkelere gelen satışlar TL’yi de etkiliyor. MB’nin sıkı para politikası uygulaması, TL’nin deÄŸer kaybını sınırlasa da geliÅŸmekte olan ülkelerin geneline satış gelmesi, TL’nin deÄŸer kaybına uÄŸramaktan uzak kalmasına yetmiyor.
Ekonomik göstergeler açısından, kurdaki yükseliÅŸ dış ticaret tarafında devam eden dengelenme eÄŸilimini güçlendirebilir. Bu durumda, cari açığın gelecek dönemde daha da sert gerilemesi mümkün olabilir. TL’deki deÄŸer kaybı sürerse enflasyon için kura baÄŸlı endiÅŸeler oluÅŸmaya baÅŸlayabilir. Risklere baÄŸlı dalgalanmanın kısa sürerede sonuçlandırılmaya çalışılacaktır. Avrupa tarafından bu yönde önlemler ve adımlar gelmemesi durumunda risk algısı daha uzun vadede de bozulabilir.” (Milliyet)