Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  25 Nisan 2024 PerÅŸembe  
 
   
   
 
13 Haziran 2012 ÇarÅŸamba - 08:49

Parasız yatılı okudu, 30 Bin kişiye iş verdi

İşe 3 kişiyle başladı, istihdamda 30 bini, ciroda 11 milyar TL’yi aştı

Parasız yatılı okudu, 30 Bin kişiye iş verdi

Ülker’in kurucusu Sabri Ülker, 92 yaşında vefat etti. 1944’te Eminönü’nde 3 kiÅŸiyle bisküvi üretmeye baÅŸlayan Ülker, mütevazı ÅŸirketini 68 yılda, 30 bin kiÅŸiyi istihdam eden, 11 milyar TL ciro yapan bir gıda devine dönüÅŸtürdü. Babasından bayrağı devralan Murat Ülker’in hedefi ise gıdada 10 yıl içinde global ligde ilk 5 markadan biri olmak

Ülker ve Yıldız Holding’in kurucusu Sabri Ülker, 92 yaşında vefat etti. Ülker’in cenazesi bugün Fatih Camii’nde öÄŸlen namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Eski Kozlu Mezarlığı’na defnedilecek.

1944 yılında Eminönü’ndeki Nohutçu Han’da 3 kiÅŸiyle bisküvi üretimine baÅŸlayan Sabri Ülker, 68 yıllık iÅŸ hayatında, 10 ülkede kurduÄŸu 55 fabrikada, 30 bin kiÅŸiyi istihdam eden, 80 ülkeye ihracat gerçekleÅŸtiren ve yılda 11 milyar TL ciro yapan bir gıda devi oldu. Yıldız Holding, bisküviden çikolataya, süt ve süt ürünlerinden bebek mamasına ve ambalaja kadar 300 markayla üretim yapıyor.

2000 yılında Ülker Grubu’nun onursal baÅŸkanlığını üstlenen Sabri Ülker’den yönetim bayrağını devralan Yıldız Holding Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı Murat Ülker, holdingi 10 yıl içinde dünya pazarlarında ilk 5 global firma arasına sokmayı hedefliyor.

Parasız yatılı okudu

Sabri Ülker, 1920’de Kırım’da doÄŸdu. Ailesi 1929’da Ä°stanbul’a göç etti. Kadırga Ä°lkokulu’ndan sonra Ä°stanbul Erkek Lisesi’ne kaydoldu. Orta ikide, parasız yatılı sınavını kazanarak ortayı Bilecik Lisesi’nde, liseyi Kütahya’da okudu. Sultanahmet Ä°ktisadi ve Ticari Ä°limler Mekteb-i Âli’sine kaydolduÄŸunda 2. Dünya Savaşı baÅŸlamıştı.

Yüksek öÄŸrenimini bitirdiÄŸinde, savaÅŸ sona erdi. SavaÅŸ yıllarında bisküvinin tadını unutan çocuklar için AÄŸabeyi Asım Ülker’le bisküvi üretmeye karar verdi. Daha önce Besler fabrikasında çalışmışlardı. Eminönü’nde bir atölye satın aldı. AÄŸabeyi ve üç çalışanla, 100 metrekarelik atölyede günde 200 kilo bisküvi üretmeye baÅŸladı.

1948’de bisküvi fabrikası kurdu, kapasitesini üç katına çıkarttı. Çocukların, “Bisküvici dedem” diye seslendikleri Sabri Ülker, 1953’te markasının ismini kendine soyadı olarak aldı.

Mütevazı bir hayat sürdü

Sabri Ülker ve eÅŸi Güzide Hanım mütevazı bir yaÅŸam seçtiler. Çocuklarını ve torunlarını da mütevazı yaÅŸam biçimine özendirdiler. Güzide Hanım ve Sabri Bey’in hayatlarındaki en büyük acı, evlatları Ali Ülker’i küçük yaÅŸta kaybetmeleri oldu. Kaybettikleri evlatlarının anısını, adını verdikleri torunları Ali Ülker’de yaÅŸattılar. DiÄŸer evlatları Ahsen Özokur ve Murat Ülker, hem ailenin mütevazı deÄŸerlerini hem de Sabri Ülker’in iÅŸ deÄŸerlerini benimsedi.

Sabri Ülker 2010 yılında, hayat arkadaşı Güzide Ülker’i kaybetmenin acısını yaÅŸadı.

Sabri ülker BaÅŸarısının sırlarını anlatıyor

“BaÅŸarının temelinde önce bıkmadan, usanmadan çalışma gelir. Ä°kincisi dürüst çalışma, üçüncüsü ise kaliteli çalışmadır. Üretilen bir malın iyi olması, müÅŸteriye cevap vermesi, yani aldığı paranın karşılığını vermesi gerekir. Dört, tanıtmaya çok önem verilmeli. Bunun üzerinde geniÅŸ bir ÅŸekilde durmak istiyorum. Reklama ilk günden itibaren önem verdik, ÅŸimdi de veriyoruz, daima vereceÄŸiz. 1950’den beri Ülker’in reklamını yapmaktayız. Özellikle, kaliteli bir malın reklamı yapıldığı zaman, elde edilen netice büyük oluyor.”

‘AkÅŸama babacığım, unutma Ülker getir’

Türkiye’de reklamın öneminin çok da bilinmediÄŸi yıllarda, “AkÅŸama babacığım unutma Ülker getir” klasiÄŸi, Sabri Ülker’in çocuklar için, Türkiye için Ülker için istediÄŸi her ÅŸeyi anlatan bir cümleydi.

Güzel bir çocukluk geçirsinler diye

Ülker markasını taşıyan ilk bisküvi üretildiÄŸinde 24 yaşındaydım. Bir zamanlar bizlerden ‘genç müteÅŸebbisler’ diye söz ederlerdi. Bugün ise çocukların ‘bisküvici dedesi’ oldum ve bundan çok mutluyum. Bizler savaÅŸları, yıkımları, göçleri gördük. Herkesin güzel bir çocukluk geçirme hakkına sahip olması gerektiÄŸine inandım. AkÅŸam babaların çocuklarına götürebilecekleri bisküvileri, çikolataları, gofretleri üretmenin hazzını her zaman hissettim.

Hiç sevmediÄŸi söz ‘kriz’di

Sabri Ülker, konuÅŸmalarından birinde kriz sözünü hiç sevmediÄŸini belirtmiÅŸti. Sıkıntılardan kurtuluÅŸ yolunun üretim olduÄŸuna inanan Ülker, “Zor bir dünyada, dünyanın zor bir bölgesinde büyüklüÄŸünün hakkını vermek zorunda olan bir ülkenin vatandaÅŸlarıyız. Bu onuru taşımanın temel ÅŸartı, ülkesini, devletini, bayrağını çok sevmek ve ona sımsıkı sarılmaktır” diyordu.

Tatili tedavimde öÄŸrendim

“Hayatım hep çalışmakla geçti” diyen Ülker, tatil keyfinin varlığını tedavi sırasında öÄŸrendiÄŸini anlatıyordu. Ülker, “Pazarları dışında tatil keyfini ancak tedavimde doktorumdan öÄŸrendim. OÄŸlumu kendi iÅŸinde yeterli, araÅŸtırıcı, bilime önem veren, çalışmayı seven biri olarak yetiÅŸtirmeye çalıştım. OÄŸlumla ilgili tek ÅŸikâyetim tavsiyelerimi mübalaÄŸalı almış olmasıdır.”

Ülker Godiva’yla dünyaya açıldı

Ülker, 2007’de lüks çikolata markası Godiva’yı 850 milyon dolara bünyesine kattı. Godiva tüm uluslararası iÅŸtirakleri, markaları, tesisleri, ticari sır ve patentleri ile Ülker’in bünyesine girdi. Godiva’yı satın alması aynı zamanda ilk kez bir Türk ÅŸirketinin dünya çapında lider bir markayı satın alarak adını duyurmasını saÄŸladı.

Global markalarla ortaklık kurdu

Yıldız Holding ÅŸirketleri dünyanın önemli ÅŸirketleriyle yüzde 50-50 ortaklıklar kurdu.
Ä°lk yabancı ortaklığı 1993’te Avrupa’nın en büyük niÅŸasta üreticisi Cerestar.
2003’te Ä°sviçreli Hero ile birlikte Türkiye’nin ilk yerli bebek maması fabrikası kuruldu.
2005’te Amerikalı Kellogg’s ile ortaklığa imza attı, kurulan Kellogg Med ÅŸirketiyle Türkiye’de kahvaltılık gevrek üretimi baÅŸladı.
2009’da Avrupa’nın en büyük sakız firmalarından biri olan Gumlink ile Continental Confectionery Company’i kurarak, sakız ve ÅŸekerleme üretimi baÅŸladı.
2010’da Avrupa’nın önde gelen çay üreticilerinden Laurens Spethmann Holding AG & Co. KG (LSH) ile ortaklık yaparak, Milford Yıldız ÅŸirketi kuruldu. Aynı yıl global bir baharat firması olan McCormick ile Türkiye’de yeni bir ÅŸirket kurmak için anlaÅŸtı. Ayrıca meyve suyu üreticisi Eckes-Granini Group ile ortaklık anlaÅŸması imzalandı.
2011’de Ä°sveçli hijyen ve kâğıt devi SCA, Komili Kâğıt A.Åž’nin yarısına ortak oldu.
nserinde Hakan AteÅŸ sürprizi13 Haziran 2012

Her ÅŸey küçük bÄ°r pötibörle baÅŸladı...

1944 Sabri Ülker Pötibör bisküvi üretimiyle iÅŸ hayatına adım attı.
1948 Topkapı’da SaÄŸmalcılar Köyü’nde bisküvi fabrikası kuruldu.
1965 Fabrika Topkapı merkeze taşındı.
1970 Ä°stanbul dışındaki ilk yatırım geldi. Ankara Anadolu Gıda ÅŸirketi üretime baÅŸladı.
1972 Bisküvi fabrikasındaki bir hattan ilk çikolatalı ürün üretimi baÅŸladı.
1974 Topkapı DavutpaÅŸa’daki bisküvi fabrikasının yanında Ülker Çikolata fabrikası kuruldu. OrtadoÄŸu pazarlarına 200 bin dolarlık bisküvi satılarak ilk ihracata imza atıldı. Ar-Ge departmanı kuruldu.
1978 Temel hammadde unun kalitesini garanti altına almak için un fabrikası kuruldu.
1979 Ambalaj yatırımı başladı.
1984 Tesislerde ihtiyaç duyulan üretim makinelerinin üretimi için Topkapı makine kuruldu.
1985 Mukavva kutu üreticisi BomsaÅŸ gruba katıldı, kağıt iÅŸine girildi.
1989 Yıldız Holding kuruldu. Tüm ÅŸirketler holding çatısı altında toplandı. BiliÅŸim sektörüne ilk yatırım geldi.
1992 YaÄŸ sektörüne yatırım yapıldı. Besler Gıda kuruldu.
1993 Avrupa’nın en büyük niÅŸasta üreticisi Cerestar Grubu ile ortak fabrika kuruldu. Ülkerspor kuruldu.
1995 Kek üretimine baÅŸlandı.
1996 Süt ve sütlü ürünler endüstrisine yatırım Ak Gıda fabrikası kurularak tesis edildi.
1999 Karaman’da bir bisküvi fabrikası, Cidde’de bir çikolata fabrikası satın alındı. Tire Kutsan’a ortaklık geldi.
2000 Kurucu Sabri Ülker aktif yönetimi kendisinden sonraki kuÅŸaklara devretti. Grubun ‘Onursal BaÅŸkanı’ oldu. Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı Murat Ülker olarak atandı. Bunun ardından gıda sektöründe farklı kollarda art arda markalar geldi.
2001 Dönemin en büyük üçüncü sakız üreticisi Baycan’ın önemli payı satın alındı, sakız iÅŸine girildi.
2002 Çamlıca ile meÅŸrubat pazarına adım atıdldı. Della Gıda içecek üretimine baÅŸladı. BomsaÅŸ ve Tire Kutsan birleÅŸti.
2003 Cola Turka lansmanına imza atıldı. Ä°ÅŸviçreli Hero ile ortaklık ve ilk yerli mama üretimi yapıldı. Dondurma pazarına girildi. Ülker Bisküvi halka açıldı.
2004 Hazır kahve sektörüne yatırım yapıldı. Sonrasında Cafe Crown markası geldi.
2005 Kellogg’s ile ortaklığa imza atıldı.
2006 Fenerbahçe Ülker kuruldu.
2007 Belçikalı lüks çikolata devi Godiva satın alındı.
2008 UNO’yu üreten UnmaÅŸ ve KomÅŸu Fırın zincirini yöneten Doruk Unlu Mamulleri’ne ortak olundu. DoÄŸa Çay ve Oba Çay ÅŸirketleri grup bünyesine katıldı. KerevitaÅŸ gruba katıldı. Sabri Ülker Gıda AraÅŸtırmaları Vakfı kuruldu.
2009 Gumlink ile sakız sektöründe iÅŸbirliÄŸi geldi.
2010 Milford Yıldız ÅŸirketi, çay sektöründe 100 yıllık bir tecrübeye sahip Alman Laurens Spethmann Holding ortaklığına gitti. Eckes-Granini Group ile meyve suyu, McCormick ile baharat iÅŸinde ortaklık yapıldı.
2011 Ambalaj iÅŸinde Ä°talyan Nuroll satın alındı. Gözde GiriÅŸim Sermayesi Yatırım Ortaklığı ve Bizim Toptan, yabancı finansal ortaklar ile birlikte, Åžok Marketleri’nin alımını gerçekleÅŸtirdi. Ä°sveçli kağıt hijyen devi SCA ile ortaklık geldi. Bizim Toptan halka açıldı.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
Hakan Ateş, Cici Kızlar'la stress attı
Denizbank’ın Rus Sberbank’a satışıyla rahat bir nefes alan Hakan Ateş, Cici Kızlar'la eğlendi...
1 numaraya şapka çıkartılır
Sabri Ülker’in hayatını kaybetmesinin ardından oğlu Murat Ülker ile torunu ...
Turkcell’de Williams davasında şok gelişme
Telia Sonera'nın Turkcell’in Yönetim Kurlulu Başkanı Colin J. Williams’a ...
 
Çukurova'dan bütçeye bir yılda 7 milyar TL
Dünyayı sarsan krize rağmen, Çukurova Holding'in mali yükümlülükleri 2011'de ...
'Ali'ye Feneri bırak' diyen benim
'Ali'nin bırakmasını ben istedim karısı bile yüzünü görmüyordu'
Yemek için kaç milyon dolar ödedi?
Bir kişi, efsanevi yatırımcı Warren Buffett ile öğlen yemeği yemek için ...
 
Kuzey Irak’ın ikinci Türk petrol kralı olacak
Kuzey Irak’ta büyük işlerin altına imza atan Karamehmet’in ardından Koç ...
Koç’tan ayrılan 2 tepe yönetici Doğan’da
Doğan Holding, Koç Topluluğu’ndan ayrılan iki yöneticiyi grubun bağımsız ...
Hayati Kamhi, batan yat için mi intihar etti?
HAYATİ Kamhi’nin intiharına sebep olduğu ileri sürülen üretip sattığı ...
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,4907   34,9249  
       
  9.717,000   2.434,6000  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   BDDK | VakıfBank | Denizbank | Hayati Yazıcı | Sberbank | Borsa | Yapı Kredi | Ferit Åžahenk
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle