Günün Tüm Haberleri   |   Gazete Birinci Sayfaları   |   GiriÅŸ sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Hakkımızda   |   Künye   |   Ä°letiÅŸim   |   Sitene haber ekle   |   RSS
 
  16 Nisan 2024 Salı  
 
   
   
 
9 Haziran 2012 Cumartesi - 08:19

Kuzey Irak’ın ikinci Türk petrol kralı olacak

Kuzey Irak’ta büyük işlerin altına imza atan Karamehmet’in ardından Koç Grubu da enerji yatırımı peşinde.

Kuzey Irak’ın ikinci Türk petrol kralı olacak

Amerikalısından Hintlisine, Çinlisinden Avrupalısına dev petrol ÅŸirketlerinin radarındaki Kuzey Irak’ta büyük iÅŸlerin altına imza atan Karamehmet’in ardından Koç Grubu da enerji yatırımı peÅŸinde. Mustafa Koç, yakında dünya petrol devlerinden biriyle petrol çıkarma iÅŸine girebileceklerinin mesajını verdi

Koç Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mustafa Koç, grubun Kuzey Irak’taki otel (Divan) yatırımı sonrası aynı bölgede birçok farklı alanda iÅŸ fırsatlarını masaya yatırdığını, bu kapsamda “petrol üretimi” iÅŸine girebileceklerini söyledi. Bundan üç gün önce Ä°stanbul’da Kuzey Irak Bölgesel Yönetim BaÅŸbakanı Neçhirvan Barzani ile bir araya geldiklerini belirten Koç, “Erbil’de elektrik santralı ve petrol sahaları için çeÅŸitli yatırım planlarımız var” dedi.

Gazetelerin ekonomi bölümü temsilcilerini önceki gün Koç Holding’in merkezinde verdiÄŸi öÄŸle yemeÄŸinde ağırlayan Mustafa Koç ile Koç Holding CEO’su Turgay Durak ikilisi 2 saatlik sohbette grubun önümüzdeki dönem planladığı yatırımlar hakkında ipuçları verdi. Kuzey Irak’ta petrol üretim sahası yatırımında önlerine gelen iki model olduÄŸunu kaydeden Mustafa Koç, “Ä°ki türlü olabilir. Birincisi Kuzey Irak’taki mevcut büyük ÅŸirketlerle ortaklık. Ä°kincisi gösterilen yere sıfırdan yatırım” dedi. “Sizin tercihiniz birinci mi, ikinci mi olur?” sorusuna Mustafa Koç, “Büyük bir ÅŸirketle birlikte olmayı tercih ederim” diye konuÅŸtu.

‘Küçük Dubai olabilir’

Mustafa Koç, Kuzey Irak yatırımlarıyla ilgili olarak ÅŸunları kaydetti: “Avis’in oto kiralama iÅŸinde yatırım çalışmaları sürüyor. Aygaz’ın bir projesi var. Setur orada çok büyük bir Duty Free maÄŸazası açtı. Karşısında da Beymen var. Her iki maÄŸazadaki satışların muazzam iyi yönde olduÄŸunu biliyorum. GeçtiÄŸimiz günlerde Cem beyle (Boyner) görüÅŸtüÄŸümde Ankara ve Ä°stanbul’dan sonra en çok satış gerçekleÅŸen maÄŸazalarının Erbil olduÄŸunu söyledi.

Setur’un da satışları çok iyi gidiyor. Ben Kuzey Irak’ta çok büyük potansiyel görüyorum. EÄŸer gerçekten uÄŸraşılır, çaba sarfedilirse gelecekte küçük bir Dubai olabilir.” Mustafa Koç ayrıca, Yapı Kredi’nin bölgede temsilcilik açma planı olduÄŸunu, Amerikan Hastanesi ve eÄŸitim tarafında da deneyim transferi tarafında Kuzey Irak’la birlikte hareket edileceÄŸini söyledi.

Divan Erbil’in çok önemli bir yatırım olduÄŸunu ifade eden Koç, “Otelimizin iÅŸleri iyi gidiyor. Doluluk oranımız ÅŸu an yüzde 50 seviyelerinde. Oradaki yerel otorite belli sayıda odayı delegasyonlar geldiÄŸinde konaklaması için yıllık olarak almak yönündeki niyetini ciddi ÅŸekilde bize iletti. Åžu anda yapılmış bir anlaÅŸma yok. Benzer ÅŸekilde özel ÅŸirketlerden de talepler oluyor” diye konuÅŸtu.

Kuzey Irak’ın yanı sıra birkaç ÅŸirketle iÅŸ yaptıkları (banka, oto kiralama) Bakü’nün de büyük potansiyeli olduÄŸunun altını çizen Koç, ÅŸöyle devam etti: “Eurovizyon’dan önce Bakü’yü ziyaret etme fırsatım oldu. Gözlerime inanamadım. Eurovizyon sanki Olimpiyat gibi sokaklara yansımıştı. Orada da her ÅŸey yolunda.”

Avrupa’ Ä°çÄ°n ne yapılacağını kÄ°mse bilmiyor...

Amerika’da siyaset ve iÅŸ dünyasının global aktörlerini buluÅŸturan geçen haftaki Bilderberg toplantılarındaki hava sorulduÄŸunda Mustafa Koç ÅŸunları söyledi: “Gayet Ä°yiydi, çok üst düzey katılım vardı. Ancak katılımcılar Avrupa ile ilgili çok karamsarlar. Avrupa’nın çok acilen bir ÅŸeyler yapılmasının gerektiÄŸi konusunda herkes hemfikir. Avrupa bir ÅŸeyler yapmalı ama ne yapmalı kimse bilmiyor. ABD seçimleri az çok konuÅŸuldu. ABD seçimlerinden ötürü bir tedirginlik yok. Elbette Obama’nın kazanmasını isteyen ve istemeyenler var. Ancak ABD’de ekonomi bu ÅŸekilde devam ettiÄŸi sürece Obama’nın kazanması çok yüksek göründüÄŸü konuÅŸulanlar arasındaydı.” Koç, Yunanistan’a bir ÅŸey olmasının ise Türkiye’yi direkt etkileyeceÄŸini iletti.

Yerli otoda’ yabancı ortağın gündemi farklı

Mustafa Koç’a yemeÄŸin sonlarına doÄŸru yerli otomobil konusu hatırlatılıyor.... “Bu konuda ortağımızla birlikte konuya ilgimiz devam ediyor. Hem finansal hem teknik fizibilite çalışmalarına baÅŸladık. Detaylı bir ÅŸekilde deÄŸerlendiriyoruz” diyen Koç, “Fiat’ın yaklaşımı nasıl?” denildiÄŸinde ÅŸu yanıtı verdi:

“Açıkçası Fiat ekonomik kriz nedeniyle öncelikle kendi durumunu takip ediyor. Ne kadar enteresandır ki Fiat Chrysler’i batmaktan kurtardı. Åžu anda Chrysler Fiat’ı taşıyor. Geçen seneye nazaran Chrysler’in satışları yüzde 20 artarken pazar payı 2 puan kadar da artmış. Orada bu artışlar çok muazzam önemli.”

Arçelik modeliyle ‘Defy’ katlanacak

Grup ÅŸirketlerinden Arçelik’in Güney Afrika’daki Defy ÅŸirketinde iÅŸlerin hedefler doÄŸrultusunda gittiÄŸini, bölgede güvenlik sorunuyla karşılaÅŸmadıklarını belirten Turgay Durak, ÅŸu bilgileri verdi: “Defy daha iyiye gidecek. Ä°lk aÅŸamada oranın modellerini daha az elektrik yakıp, su tasarrufu saÄŸlayan malzemelerin kullanıldığı ürünleri için yatırım yapıyoruz. Mevcut fabrikaya yeni ürünler getirerek canlılığı, satışları artırmak niyetindeyiz.”

BaÅŸbakan ‘One Minute’ü unuttu mu?

Hafta başında Ä°stanbul’da yapılan Dünya Ekonomik Forumu toplantısını (Davos ayağında BaÅŸbakan ErdoÄŸan’la ‘one minute’ krizine ol açan etkinlik) önemsediÄŸini belirten Mustafa Koç, “Bilhassa Türkiye’nin bu kadar çok konuÅŸulması bile çok önemli. Ä°lk defa Dünya Ekonomik Forumu 3 bölgeyi bir araya topluyor. BaÅŸbakan ErdoÄŸan ve Davos arasındaki gerilimin artık geride kaldığını düÅŸünüyorum” dedi.

Denizbank satışına ilk bakış

“Böyle bir dönemde (Avrupa’daki bankacılık krizi) Türkiye’deki bir bankanın 3.5 milyar dolara satılmasını (Denizbank) nasıl buluyorsunuz?” sorusu geldiÄŸinde Mustafa Koç, “Çok iyi. Yatırım araçları olarak baktığınızda Türkiye’den bankaların ne kadar verimli çalışıp kâr ettiÄŸini görüyorsunuz. Yatırımcı olarak baktığınız zaman yatırım yapılabilecek en iyi noktalardan biri Türkiye’de banka satın almak” diÅŸe konuÅŸtu. Åžükrü Andaç/Milliyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORÄ°DEKÄ° DÄ°ÄžER HABERLER
Koç’tan ayrılan 2 tepe yönetici Doğan’da
Doğan Holding, Koç Topluluğu’ndan ayrılan iki yöneticiyi grubun bağımsız ...
Hayati Kamhi, batan yat için mi intihar etti?
HAYATİ Kamhi’nin intiharına sebep olduğu ileri sürülen üretip sattığı ...
Köşkte tek kurşun: Baba Kamhi yıkıldı
Hayati Kamhi, dün saat 09.00 sıralarında İstanbul Çengelköy’deki villasında intihar etti.
 
Genç patron kas yapayım derken hayatını kaybetti
Ünlü iş adamı Sabri Hakkı Ulukartal ağırlık kaldırırken kalp krizi geçirdi. ...
‘Süper dolar milyonerleri’ kulübüne 26 Türk daha girdi
ABD’nin 61 süper zengini listeden düşerken Türkiye 344’ü yakaladı
Finans dünyasının acı kaybı
Sabri Hakkı Ulukartal, 2 Haziran 2012 tarihinde sportif faaliyeti sırasında ...
 
20 milyar doları var ama 3 dolarlık bahşişi esirgiyor
Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, balayında da konuşuluyor.
'Çılgınlık değil mühendislik'
İş dünyası dün, en çok İçtaş-Astaldi ortaklığının üçüncü köprü için verdiği teklifi konuştu.
Kaçak işadamı Londra'da sefada!
'Kaçtı, kaçacak' uyarılarına rağmen yurtdışına çıkış yasağı olmadığı için ...
 
 
   PÄ°YASALAR     
       
  32,4279   34,4064  
       
  9.680,000   2.489,2200  
   GÃœNÃœN MANÅžETLERÄ°     
 
Günün tüm haberleri »
   BASIN TOPLANTISI & AJANDA     
  • Ekonomi
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk
    Ceylan Intercontinental
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Ekonomi Gazetecileri DerneÄŸi (EGD) BuluÅŸmaları devam ediyor... Bu kapsamda 7 Haziran 2012 PerÅŸembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
  • EÄŸitim
    Türk Eğitim Vakfı
    Kuruçeşme Divan Otel
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Türk EÄŸitim Vakfı (TEV)’nın 2012-2013 eÄŸitim yılında yurt dışında yüksek lisans ve üst ihtisas yapmaya hak kazanan 74 genç...
  • Otel YöneticiliÄŸi Lisans Programı,
    Hüsnü Özyeğin
    The Marmara
    4 Haziran 2012 Pazartesi
    Alanında Türkiye’nin ilk ve tek akademik programı olma özelliÄŸine sahip ÖzyeÄŸin Üniversitesi (ÖzÜ) Otel YöneticiliÄŸi...
   Ä°ÅžTE KULÄ°S     
   YAZARLAR     
Ali AÄŸaoÄŸlu
Matadorlar piyasaların canını sıkacak
“Ä°spanya yardım için ne zaman baÅŸvuracak?” Ekim ayının sorusu ...
   E-POSTA LÄ°STESÄ°     
Listemize kayıt olun, finans dünyasının gelişmeleri e-postanıza gelsin.
   ANKET     
En iyi kredi kartı hangisi?
Axess
Bonus
Maximum
World
Ziraat
 Sonuçlarý göster   
   FACEBOOK     
 
 
   

YASAL UYARI : www.istefinans.com sitesinde ve sitenin içinde yer alan haberler ve yazarların, yorum, görüş, öneri ve raporları "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 
 
     
 
HABER   Ekonomi | Borsa | Ä°ÅŸ dünyası | Altın | Kulis | Gündem | Röportaj | Spor
FOTO GALERÄ°   Finans | YaÅŸam | Magazin | Otomobil | Teknoloji | Borsa | Karikatür | Haber
VÄ°DEO GALERÄ°   Finans | Gündem | Borsa | YaÅŸam | Yatırım | Ekonomi
ETÄ°KETLER   Merkez Bankası | Ziraat Bankası | Garanti Bankası | Ferit Åžahenk | Standard Chartered | Yapı Kredi | HSBC | bankacılar
Ä°ÅžTE FÄ°NANS   Tüm Haberler | Gazeteler | GiriÅŸ sayfam yap | Favorilere ekle | Hakkımızda | Künye | Ä°letiÅŸim | Reklam | Sitene ekle