Ä°ki yıl önceki devrimin ardından, yatırım hamlesi baÅŸlatan Kırgızistan'dan Türk iÅŸadamlarına davet var. 420 tonluk altın rezervine sahip olan, yumurtanın bile ithal edildiÄŸi Kırgızistan turizm, inÅŸaat, madencilik ve hayvancılık baÅŸta olmak üzere farklı alanlarda yeni giriÅŸimcileri bekliyor
Kırgız Baharı'nın etkisi geçti, Kırgızistan yatırımcı avına çıktı. TUSKON tarafından düzenlenen Kırgız-Türk Ticaret ve Yatırım Forumu baÅŸkent BiÅŸkek'te gerçekleÅŸti. 150'si Bursa'dan olmak üzere toplam 200'e yakın Türk iÅŸadamının katıldığı forumda Türk iÅŸadamları ile Kırgız iÅŸadamları arasında ikili ticaret görüÅŸmesi gerçekleÅŸtirildi.
Forumun açılışında konuÅŸan TUSKON BaÅŸkanı Rızanur Meral, Kırgızistan'ın doÄŸal zenginleri, tarım, turizm ve gıda alanında büyük potansiyel taşıdığını söyledi. Meral, 2011'de Kırgızistan'dan yapılan ithalatın 47.5 milyon dolar olduÄŸunu Türkiye'nin bu ülkeye yaptığı ihracatın 164 milyon dolar olarak gerçekleÅŸtiÄŸini kaydederek, 'Geçen yıl Kırgızistan yüzde 5.7 büyüdü. Sanayi ve turizm alanında da potansiyel yüksek. Kırgızlar yumurtayı bile ithal ediyorlar. Tavukçuluk konusunda ortak projeler yapılabilir' dedi.
ORTA ASYA'YA AÇILANYATIRIM KAPISI OLACAK
Tiryaki, Agro, Arbel-MemiÅŸsan Anadolu Gıda gibi Türkiye'nin önde gelen gruplarının bu ülke ile çalıştığını ayrıca Fibula Mücevharat Åžirketi'nin sahibi Öztürk ÅžerefoÄŸlu'nun bu ülkede altın madeni arayacağını ifade eden Meral, 'Kırgızistan yabancı yatırımcılar anlamında bölgenin en liberal ülkesi. Vergi ve iÅŸçilik maliyetleri de çok düÅŸük. Kırgızistan'ı Orta Asya'da komÅŸu olan Çin, Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan'a açılan bir ticaret ve yatırım kapısı olarak görüyoruz' dedi.
BAÅžBAKAN BÄ°LE KARIÅžAMAZ
Kırgızistan BaÅŸbakanı Omurbek Babanov, iki ülke arasındaki kardeÅŸlik iliÅŸkilerinin ticarete yansımamasından ÅŸikayet etti. Ülkede büyük reformlar gerçekleÅŸtirmeye baÅŸladıklarını, vergileri düÅŸürdüklerini, kara paraya karşı büyük mücadele verdiklerinin altını çizen Babanov, 'Kırgızistan kanunla yönetiliyor. Aile müesseselerinin elinde deÄŸil. Kırgızistan'da iÅŸlerinize baÅŸbakan bile engel olsa cezası kesilir. Bu yüzden gelin Kırgızistan'a yatırım yapın' dedi.
420 TONLUK REZERV VAR
Türk iÅŸadamlarının turizm, enerji, ziraat ve hayvancılık alanlarında yatırım yapabileceÄŸi vurgulayan Babanov, 'Hali hazırda bilinen 420 ton altın rezervimiz var. Yıllık ihracatımız da 20 ton. Ä°hracatımızın yüzde 8'i altından oluÅŸuyor. Gelin altın madenlerimizi çalıştırın. Bu konuda vergi muhafiyeti de getireceÄŸiz' açıklamasını yaptı.
AYDA 100 BÄ°N DOLAR Ä°HRACAT
1997 yılından buyana Kırgızistan'da akü üretimi yapan Ünvar Akü'nün Genel Müdürü EÅŸref Koçak, yılda 50 bin akü üretirken, ayaklanmada iÅŸyerlerinin yaÄŸmalandığını, 500 bin dolar zarar ettiÄŸini söyledi. Ünvar, 'Åžu anda yeniden üretime baÅŸladım. Ayrıca kurÅŸun madeninden ayda 100 bin dolarlık ihracatı yapıyorum' dedi.
Duran yatırım tekrar başladı
Türkiye'de 500 milyon dolarlık ciroya sahip MıstaçoÄŸlu Grup, Kırgızistan'ın en büyük yatırımına imza atıyor. 3 yıl önce 65 milyon dolar yatırımla baÅŸlayan, ayaklanma sırasında ara verilen AVM projesine tekrar baÅŸlıyor.
30 milyon dolarlık yeni bir yatırım için de çalışmalara baÅŸladıklarının altını çizen Aydın MıstaçoÄŸlu, telekomünikasyon konusunda yatırıma sıcak baktıklarını söyledi. Aylin Löle/AkÅŸam