Carlos Slim, krize karşı yanlış taktikler uygulandığı görüÅŸünde. Slim, sosyal harcamalardan tasarruf yerine para için otobanların bile özelleÅŸtirilmesinden yana
Dünyanın en zengin ismi Meksikalı telekomcu iÅŸadamı Carlos Slim, dünya liderlerinin krizle mücadelede yanlış çözüm yolları peÅŸinde oldukları uyarısında bulundu.
69 milyar dolarlık servetiyle son 3 yıldır dolar milyarderleri liginin tepesinde oturan Carlos Slim, alışılmışın dışına çıkarak, dünyayı pençesine alan krizle ilgili dünya liderlerine taktikler verdi. ABD’de yayımlanan Forbes dergisinin 26 Mart’taki kapağında yer alacak röportajda Slim, bütçe açıklarını kamudan keserek kapatmaya çalışan devletlerin hatalı olduÄŸunu savundu. Slim, “Genel olarak dünyayla ilgili çok derin endiÅŸelerim var. Siyasi liderler yanlış çözümlerin peÅŸinde. Sorunu çözmek için farklı yöntemler araÅŸtırmıyorlar” dedi.
‘KOBÄ°’lere para verin’
72 yaşındaki Slim, krizle mücadele için Avrupa’ya özelleÅŸtirmelere yönelmeleri, ABD’ye ise finans kesimi düzenlemesi önerisinde bulunarak, ÅŸunları söyledi: “Örnek olarak Ä°spanya’ya bir bakalım. Çok sayıda otobanı var ve hepsi bedava. Bence otobanları özelleÅŸtirmeli ve bu yolları da paralı yapmalılar. Ä°spanyol hükümeti sosyal harcamalardan para keseceÄŸine açıklarını bu parayla kapatabilir. Ä°ÅŸsizlik de Avrupa’da büyük sorun. Ä°nsanların iÅŸi de umudu da yok. Bazı yatırımlar iÅŸ yaratır, bazısı yaratmaz. Küçük ve orta boy iÅŸletmeler (KOBÄ°) istihdamın motoru. Özellikle iÅŸ yaratmak için turizm, saÄŸlık, eÄŸitim ve eÄŸlence alanlarında KOBÄ°’lere yatırım yapılmalı. ABD bankacılık sektörünü daha iyi düzenlenmeli. Riskli türev piyasalardaki iÅŸlemler mecburi olarak kayıtlarda gösterilmeli.”
Kâr için fakirlikle mücadele!
Telekom, sanayi ve finans ÅŸirketlerinin yönetimini çocuklarına devreden Slim, ÅŸirketleri yakından izlemeyi ve iÅŸlerde son söz sahibi olmayı sürdürüyor.
Meksika’da kablosuz iletiÅŸimin yüzde 70’ini, kablolu iletiÅŸimin ise yüzde 80’ini elinde bulunduran Slim, bu nedenle tekelcilikle suçlanıyor. Slim, röportajda bu iddialara karşı, “Bunu rakiplerimiz söylüyor. DoÄŸru olsaydı, fiyatlarla müÅŸterilerimizi kendilerine çekerlerdi” yanıtını verdi. En büyük hedefinin fakirlikle mücadele olduÄŸunu belirten Slim, bunun nedeninin de müÅŸteri sayısını artırmak olduÄŸunu söyledi.
Slim, “Ekonomik olarak önemli. Eskiden etik ve ahlaki nedenler sayılırdı. Ä°nsanları fakirlikten kurtarmak ve modern ekonomiye kazandırmak toplum ve iÅŸ dünyası için en iyi yatırım” dedi.
Her çarÅŸamba 6 çocuk ve 19 torunla yemek
Carlos Slim aile yaÅŸamına büyük önem verdiÄŸini anlattı. 40 yıldır aynı evde yaÅŸayan Slim, her çarÅŸamba 19 torunu ile öÄŸle yemeÄŸi, 6 çocuÄŸu ile de akÅŸam yemeÄŸi yediÄŸini anlattı. Hayır iÅŸleri için 4 milyar dolarlık bir fon oluÅŸturan Slim ailesinde sık sık böbrek hastalığı görüldüÄŸü için organ nakli konusunda da bağışlarda bulunuyor. Slim 1999 yılında kaybettiÄŸi eÅŸi Soumaya’nın ismini ise müzesine vermiÅŸ.
Müzede Slim’in sahibi olduÄŸu 64 bin sanat eserinden 3400’ü sergileniyor. Carlos Slim’in kökü Osmanlı’ya dayanıyor. Slim’in Lübnanlı babası Julian Slim Haddad Aglamaz, Osmanlı hakimiyetindeki Lübnan’da doÄŸdu.
Kuşatmada arazi topladı
1902’de Meksika’ya göç eden baba Slim, bir bakkal dükkânı açtı. Zengin bir Meksikalı tüccarın kızıyla evlenen Slim ticari zekâsını 1911 - 1920 arası devrim yıllarında gösterdi. Panço Villa ve Emiliano Zapata baÅŸkenti kuÅŸattığı sıralarda Slim ÅŸehir merkezinde arazi ve binaları toplayarak önemli bir servet oluÅŸturdu.