Son dönemlerde dalgalanma gösteren Türkiye hakkındaki büyüme tahminlerinin sonuncusunu yayınlayan Uluslararası Para Fonu (IMF), büyüme tahminini yüzde 0,4'ten yüzde 2,3'e yükseltti.
Eylül ayında önce Türkiye'nin 2012'de yüzde 2,2 büyüyeceÄŸini açıklayan, sonra rakamı Türkiye temsilcisinin açıklamasıyla yüzde 2,5'e çeken IMF, Ocak G-20 temsilciler zirvesi için hazırladığı raporda ise büyüme oranını yüzde 0,4 olarak ilan etmiÅŸti.
IMF'nin, 25-26 Åžubat'ta Meksika'da düzenlenen maliye bakanları ve merkez bankası yöneticileri zirvesi için hazırladığı "G-20 Gözetim Notu"nda son geliÅŸmeler doÄŸrultusunda revize edilen büyüme tahminleri yer aldı. Buna göre Ocak 2012 verilerine göre Türkiye'nin reel GSYÄ°H'sı bu yıl yüzde 2,3 artacak. 2013 yılında ise yüzde 3,2 büyüme bekleniyor. Son çeyrekler karşılaÅŸtırıldığında ise bu yıl yüzde 1,7, gelecek yıl ise yüzde 3,9 büyüme saÄŸlanacağı tahmin ediliyor.
Son rapora göre dünya ekonomisi bu yıl yüzde 3,3, gelecek yıl yüzde 3,9 büyüyecek. IMF, ocak tahmininde de dünya ekonomisinin yüzde 3,3 büyümesini öngörmüÅŸtü. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde bu yıl ortalama yüzde 1,2 büyüme tahmin ediliyor.
Büyüme gelecek yıl yüzde 1,9'a yükselecek. Ocak tahmininde bu yılın tahmini yine yüzde 1,2 idi. Avrupa BirliÄŸi ise bu yıl yüzde 0,1 oranında küçülecek. Euro Bölgesi'nde bu yıl yüzde 0,5 "küçülme" bekleniyor. Bu tahminler de ocak raporuna göre deÄŸiÅŸtirilmedi. Yükselen ve geliÅŸmekte olan ülkelerin bu yıl yüzde 5,4 büyüyeceÄŸini öngören IMF, bu tahminini ocak tahminine göre yüzde 0,1 oranında düÅŸürdü.
Sert yavaşlama tehdidi zayıfladı
IMF, küresel ekonomide sert bir yavaÅŸlama ihtimalinin, Euro Bölgesi'nde borç kriziyle mücadele için son dönemde alınan politika tedbirleriyle azaldığını açıkladı, ancak büyümeye dair risklerin "tartışmasız aÅŸağı yönlü" olmaya devam ettiÄŸi uyarısında bulundu. IMF, önceki gün açıkladığı raporda, Euro Bölgesi'nin borç krizini baÅŸarıyla çözmek için birden fazla alanda kararlı hareket etmesi gerektiÄŸini belirtti.
Raporda, "Bu politikaların, Avrupa'yı 'iyi bir denge'ye taşıyamaması ve reel, malî ve finansal sektörler arasında olumsuz geribildirim döngülerinin kırılmasını baÅŸaramaması riski devam ediyor." denildi. Euro Bölgesi yetkililerinin, ülkelerin yayılma etkisinden korunması için koruma duvarını 500 milyar dolar daha artırmaları gerektiÄŸi belirtildi.
IMF, finansal istikrarın saÄŸlanması için Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) likidite enjekte etmeyi sürdürmesi ve finansal istikrarı desteklemek için menkul kıymet alımlarına devam etmesi gerektiÄŸini de vurguladı. ABD, Ä°ngiltere ve Japonya'da merkez bankalarının görünümünün kötüleÅŸmesi halinde alışılmışın dışında tedbirler artırmaya hazır olmaları gerektiÄŸini belirten IMF, geliÅŸmekte olan ülkelerde ise risk algısının gerilemesine ve geliÅŸmekte olan Asya ülkeleri, Latin Amerika ve Güney Afrika'ya sermaye giriÅŸlerinin 2012'de tekrar baÅŸlamasına raÄŸmen, büyümenin beklenenden daha fazla yavaÅŸladığına dikkat çekti.