Ekonomi Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan, Merkez Bankası'nın ÅŸimdi zamanında girilmesi gereken piyasaya girdiÄŸini belirterek, ''Zamanında alınması gereken tedbiri alıyor. Adeta bir balans ayarı çekiyor, balans yapıyor. Zaten Merkez Bankası'ndan da beklenen bu'' dedi.
ÇaÄŸlayan, Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) tarafından düzenlenen ''Türkiye Çin Ekonomik ve Ticari Ä°ÅŸbirliÄŸi Forumu''nda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Türkiye ile Çin arasında ticaret hacminin iyi, rakamların yüksek olduÄŸunu dile getiren ÇaÄŸlayan, ancak her iki ülke arasındaki ticaret hacminde Türkiye'nin aleyhine dengesizlik olduÄŸunu kaydetti.
Bakan ÇaÄŸlayan, Çin ile ticaretin geliÅŸtirilmesinde yoÄŸun çabalar gösterdiÄŸini belirterek, Çinli firmaları ve Çin devletini Türkiye ile iÅŸbirliÄŸi için ÅŸimdiye kadar hiç bu ölçüde istekli görmediÄŸini söyledi.
Çin'in, Türkiye'de yatırım yapacak Çinli firmaların her türlü yatırım finansman desteÄŸini saÄŸlamaya karar verdiÄŸini bildiren ÇaÄŸlayan, bu durumun Türkiye açısından son derece önemli olduÄŸunu vurguladı.
Çin Eximbank'ının Türk müteahhitlere, Türk enerji sektöründeki yatırımcılara exim desteÄŸi de vermesi istediklerini dile getiren ÇaÄŸlayan, ''Bugün yapılan anlaÅŸmaların bir kısmı 318,5 milyon dolarlık kısmı Türkiye'de yapılacak olan bir termik santral bir de iki hidroelektrik santralle ilgilidir. 570 milyon dolar Türk Telekomla yapılan anlaÅŸma çerçevesinde finansman desteÄŸi verecekler. 500 milyon dolarlık da biz mal sattık'' dedi.
''Merkez Bankası balans ayarı yapıyor''
Çin'in Türk tahvillerini alması ve iki ülkenin kendi paraları ile ticaret yapması talebinin nihayet karşılık bulduÄŸunu belirten ÇaÄŸlayan, dün merkez bankaları arasında yapılan anlaÅŸma ile Çin'in isterse Türk tahvillerini alabileceÄŸini anlattı. Bakan ÇaÄŸlayan, bu miktarın yıl sonuna kadar 3 milyar doları bulabileceÄŸini ifade etti.
Zafer ÇaÄŸlayan, Merkez Bankası'nın kararlarına iliÅŸkin de ÅŸu deÄŸerlendirmeyi yaptı:
''Merkez Bankası bir regülatör kuruluÅŸ. Merkez Bankası'na verilmiÅŸ olan kanuni görev fiyat istikrarı. Bende her fırsatta Merkez Bankasının sadece fiyat istikrarı bacağında deÄŸil, finansal istikrarı da gözetmesi gerektiÄŸini ifade etmiÅŸtim.
Merkez Bankası ÅŸimdi zamanında girilmesi gereken piyasaya giriyor, zamanında alınması gereken tedbiri alıyor. Adeta bir balans ayarı çekiyor, balans yapıyor. Zaten Merkez Bankasından da beklenen bu.''
2012'de cari açık 2011 gibi olmayacak''
Bakan ÇaÄŸlayan, 2012 yılının artık cari açığın 2011'deki gibi olmayacağı bir yıl olacağını belirterek, ''Benim ve arkadaÅŸlarımızın yapmış olduÄŸu tahmin, biz 2012 yılı Ocak ayında cari açık rakamı açıklandığında göreceÄŸiz. 4 milyar dolar altında bir rakam bekliyorum ocak ayı için. Yıla inÅŸallah böyle baÅŸlayacağız. Cari açık konusunda sadece Merkez Bankasının alacağı pozisyon yeterli olmaz. Türk Lirası'nın deÄŸerlenmesi konusunda ben rakam ifade edemem. Ä°hracatçının rekabet edebileceÄŸi, ithalatı azdırmayacak, dengeli rekabet edilebilir bir kur yapısı önemli'' diye konuÅŸtu.
Avrupa ekonomisinin Türkiye ile direkt irtibatlı olduÄŸunu belirten ÇaÄŸlayan, ÅŸunları kaydetti:
''Yunanistan'ın uzun süredir saç tıraşı konusunda bir türlü berberler karar verememiÅŸti, nasıl bir tıraÅŸ olsun diye. Geçen gün varılan anlaÅŸma, Yunanistan'ın iflasını önlemiÅŸtir. Yunanistan'ın iflas etmesi tek başına Yunanistan'a deÄŸil etrafına da zarar verecekti.
Avrupa aslında bir yerde kendini korumaya almıştır. Yunanistan devlet tahvillerine yatırım yapmış olan Almanya, Fransa baÅŸta olmak üzere birçok ülke bir yerde kendi alacaklarını garanti altına almak zorunda kalmışlardır.
Türkiye ekonomisinin dinamik olmasından dolayı benim büyüme tahminim bu yıl yüzde 4'lerin üzerinde. Yüzde 5'ler niye olmasın- Avrupa'nın düzelmesi de bizim bu büyümemize ciddi manada destek verecektir.''