Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 27 Mart'ta yaptığı toplantıya iliÅŸkin özette, ''Kurulun, on iki aylık birikimli cari açıkta Kasım ayında baÅŸlayan düzeltmenin Mart ayı sonunda daha da belirginleÅŸeceÄŸinin altını çizdiÄŸi'' belirtildi.
Merkez Bankası'nın internet sitesinde yer alan özette, 2011 yılının son çeyreÄŸindeki güçlü seyrin ardından, 2012 yılının ilk çeyreÄŸinde iktisadi faaliyette iç talep kaynaklı bir yavaÅŸlamanın gözlendiÄŸi ifade edildi.
Sanayi üretim endeksinin Ocak ayında hızla düÅŸerek mevsimsellikten arındırılmış verilerle önceki çeyrek ortalamasının altına indiÄŸi kaydedilen özette, yurt içine yapılan hafif ve ağır ticari araç satışlarının Ocak-Åžubat döneminde bir önceki çeyrek ortalamasına göre gerilediÄŸi bildirildi.
Özette, mevsimsellikten arındırılmış tüketici kredilerinin de yılın ilk çeyreÄŸinde iç talepte yaÅŸanan yavaÅŸlamayı doÄŸruladığı belirtildi.
Öncü verilerin tüketim talebinde ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmayı gösterdiÄŸine iÅŸaret edilen özette, ÅŸu deÄŸerlendirmelere yer verildi:
''Düzey itibarıyla zayıf seyretmesine karşın, tüketici güveninde son aylarda iyileÅŸme gözlenmektedir. Ä°ç piyasadan alınan sipariÅŸ beklentileri, Ocak ayındaki düÅŸüÅŸün ardından kademeli biçimde toparlanmaktadır.
Buna ek olarak, imalat sanayi firmalarının yeni yatırım planlarında kayda deÄŸer bir olumsuzluk görülmemesi ve tarım dışı istihdamdaki yukarı yönlü seyrin istikrarlı bir ÅŸekilde sürmesi, talep beklentilerinde kalıcı bir bozulma olmadığını göstermektedir.
Kurul, yılın ilk aylarında gözlenen yavaÅŸlamanın, sıkılaÅŸtırıcı politika tedbirlerinin yanında geçici unsurların etkisini de yansıttığı ve önümüzdeki dönemde yurt içi talebin tekrar büyüme eÄŸilimine gireceÄŸi deÄŸerlendirmesinde bulunmuÅŸtur.''
Cari açıkta iyileÅŸme sürecek
Son dönem geliÅŸmelerinin iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin yılın ilk çeyreÄŸinde de sürdüÄŸünü gösterdiÄŸi kaydedilen özette, ''Avrupa ekonomisinde süregelen sorunlara raÄŸmen ihracatın istikrarlı artış eÄŸilimini koruduÄŸu'' belirtildi.
Yurt içi talepte süregelen yavaÅŸlamanın ve Türk Lirası'ndaki birikimli deÄŸer kaybının ithalat talebini ve enerji dışı cari açığı sınırlayıcı etkilerinin devam ettiÄŸine dikkat çekilen özette, ''Bu doÄŸrultuda, petrol fiyatlarının yüksek seyrine raÄŸmen, cari iÅŸlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceÄŸi öngörülmektedir. Kurul, on iki aylık birikimli cari açıkta Kasım ayında baÅŸlayan düzeltmenin Mart ayı sonunda daha da belirginleÅŸeceÄŸinin altını çizmiÅŸtir'' denildi.
Ä°ÅŸ gücü piyasasına iliÅŸkin verilerin iktisadi faaliyetteki yavaÅŸlamayı teyit ettiÄŸine iÅŸaret edilen özette, inÅŸaat istihdamındaki düÅŸüÅŸün devam ederken hizmetler istihdamındaki artışın yavaÅŸladığı ifade edildi.
Buna karşın, Kurulun, sanayi istihdamında iki ay üst üste görülen gerilemenin durduÄŸunu not ettiÄŸi ve önümüzdeki dönemde iktisadi faaliyetteki toparlanma ile ılımlı istihdam artışlarının devam edeceÄŸini öngördüÄŸü bildirilen özette, ''Nitekim anket verileri iÅŸ bulma olanaklarında kısmi bir iyileÅŸme eÄŸilimine iÅŸaret etmektedir. Bununla birlikte, küresel belirsizliklerin yurt içine olası yansımaları önümüzdeki dönemde istihdam artışını sınırlayabilecek bir unsur olarak ön plana çıkmaktadır'' ifadelerine yer verildi.
İktisadi faaliyette ılımlı artış beklentisi
Kurulun, gerek iktisadi faaliyetin gerekse krediler ve talep bileÅŸenlerinin öngörüler doÄŸrultusunda seyrettiÄŸi deÄŸerlendirmesinde bulunduÄŸu kaydedilen özette, bu çerçevede, ''ikinci çeyrekten itibaren iktisadi faaliyetin ılımlı bir artış eÄŸilimine gireceÄŸinin öngörüldüÄŸü'' belirtildi.
Özette, kredilerin önümüzdeki dönemde bir miktar hızlanması beklense de, mevsimsellikten arındırılmış deÄŸerlerin Ocak Enflasyon Raporu varsayımlarıyla uyumlu bir seyir izleyeceÄŸinin tahmin edildiÄŸi tespitine yer verildi.
Kurulun, kısa dönem enflasyon geliÅŸmelerinin de Enflasyon Raporu öngörüleri ile uyumlu olduÄŸunu belirttiÄŸi ifade edilen özette, raporun yayımlandığı dönemden bugüne petrol fiyatlarının varsayımların üzerinde seyretmesinin enerji fiyatlarının öngörülenden hızlı artmasına neden olduÄŸu, bununla birlikte, iÅŸlenmemiÅŸ gıdadaki olumlu görünümün bu durumu büyük ölçüde telafi ettiÄŸi bildirildi.
Enerji fiyatları enflasyon için risk oluÅŸturuyor
Kurul üyelerinin, kısa vadede enflasyon görünümüne iliÅŸkin olarak enerji fiyatlarının yukarı yönlü, iÅŸlenmemiÅŸ gıda fiyatlarının ise aÅŸağı yönlü risk oluÅŸturduÄŸunu belirttiÄŸi aktarılan özette, ''Özellikle, elektrik ve doÄŸalgaz fiyatlarında yapılabilecek bir ayarlamanın enerji fiyatlarında belirgin bir artış getirebileceÄŸi ifade edilmiÅŸtir. Kurul, arz yönlü geliÅŸmeleri dikkatle izlemeye devam ederek enflasyon beklentilerinin bozulmasına izin vermeyeceÄŸini vurgulamıştır'' denildi.
Enflasyonun mevcut seviyeleri göz önüne alındığında, yukarı yönlü risklerin bertaraf edilmesinin önemine iÅŸaret edilen özette, bu çerçevede, yakın vadede maliyet unsurlarında gözlenen geliÅŸmelerin beklentiler üzerindeki etkisini önlemek amacıyla, Merkez Bankası'nın ek parasal sıkılaÅŸtırmaya gittiÄŸi hatırlatıldı.
Özette, önümüzdeki dönemde enflasyonu etkileyen unsurların yakından takip edilerek gerekli görülen günlerde ek parasal sıkılaÅŸtırma uygulamasının tekrarlanabileceÄŸine dikkat çekildi.
Kurulun, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında esnekliÄŸin korunmasının uygun olacağını belirttiÄŸi bildirilen özette, ÅŸunlar kaydedildi:
''Bu doÄŸrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk Lirası fonlama miktarı gerekli görüldüÄŸünde aÅŸağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.
Ayrıca toplantıda, likidite tahminleri de göz önüne alınarak, haftalık ve aylık Türk Lirası fonlama miktarına dair belirlenen aralıklar gözden geçirilmiÅŸtir. Bunun yanı sıra, zorunlu karşılıkların altın cinsinden tutulabilecek oranlarına iliÅŸkin bazı teknik düzenlemeler yapılması uygun görülmüÅŸtür. Kurul, bu düzenlemelerin finansal istikrarı destekleyeceÄŸini, para politikasının duruÅŸu üzerinde ise önemli bir etkisi olmayacağını ifade etmiÅŸtir.''
''Para politikası finansal istikrarı gözetmeyi sürdürecek''
Önümüzdeki dönemde ''para politikasının fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine odaklanmaya ve finansal istikrarı gözetmeye devam edeceÄŸi'' de kaydedilen özette, bu süreçte Merkez Bankası ve diÄŸer kurumlarca finansal istikrara yönelik alınan önlemlerin enflasyon görünümü üzerindeki etkilerinin de dikkatle deÄŸerlendirileceÄŸi belirtildi.
Orta vadede mali disiplini kalıcı hale getirecek ve tasarruf açığını azaltacak yapısal reformların güçlendirilmesinin, Türkiye'nin kredi riskindeki göreli iyileÅŸmeye katkıda bulunarak fiyat istikrarını ve finansal istikrarı destekleyeceÄŸine dikkat çekilen özette, ÅŸu ifadelere yer verildi:
''Bu yönde atılacak adımlar aynı zamanda para politikasının hareket alanını geniÅŸletecek ve uzun vadeli kamu borçlanma faizlerinin düÅŸük düzeylerde kalıcı olmasını saÄŸlayarak toplumsal refahı destekleyecektir. Bu çerçevede, Orta Vadeli Program'ın gerektirdiÄŸi yapısal düzenlemelerin hayata geçirilmesi konusunda atılacak adımlar büyük önem taşımaktadır.''